mandag 5. august 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 31, 2013)

 
Ferietid:
De siste to ukene har jeg tatt ut noe ferie, og Margunn har på en fin måte fungert som ordfører i mitt fravær. Hun har fulgt opp løpende saker på en aktiv måte, samtidig som hun også har tatt tak i henvendelser politisk ledelse har mottatt den siste tiden. Det er en fornøyelse å kunne lene seg tilbake og slappe av når man vet at man har kompetent og engasjert stedfortreder. Takk Margunn.

Nærings og Handelsdepartementet.

På onsdag fikk jeg et kort, men positivt møte med politisk ledelse (Statssekretær Svensson) og embetsverket i Nærings og Handelsdepartementet. Tema på møtet var Statsbygg sin anbefaling vedr. nytt registerbygg, og Brønnøysundregistrenes betydning for kommunen, eksisterende samarbeid og nye samarbeidsmuligheter. Ledelsen ved Brønnøysundregistrene har hatt en stående ”marsjordre” fra departementet om å ha 100 % fokus på å være best på register. En ”marsjordre” de har fulgt opp svært godt og gjort Brønnøysundregistrene til verdensledende på sitt område. Fra kommunens side har vi stor respekt for dette, men samtidig skulle vi gjerne sett enda større knoppskyting og ringvirkninger rundt registrene, uten at ledelsen og de ansatte ved registrene skal tape sitt hovedfokus. Ulike modeller for dette og innhold i slike modeller ble uformelt drøftet. Spørsmålet om hvordan kommunen kan bidra med å legge til rette for flere sentrumsnære utleieleiligheter tilpasset registrenes behov var også tema.

Når det gjelder Statsbygg sin anbefaling er denne til behandling i Departementet. Det ble ikke opplyst noen dato for beslutning, men det ble signalisert at arbeidet så langt gikk i henhold til fastsatte planer.

 

Feil om kommunale avgifter.

Helgeland Arbeiderblad hadde en artikkel tirsdag 30.7. vedr. kommunale avgifter i kommunene på Helgeland. I artikkelen fremkom det at Brønnøy hadde en økning på
11,1 %.

Det viser seg at kommunen dessverre har rapportert inn feil tall. VO-lederen har satt opp en ny oversikt over avgiftene, som viser at Brønnøy bare hadde ei økning på 2,1% fra 2012 til 2013, Dette er godt er under reallønnsveksten, og med kr. 10422,50 pr år for sammenlignbare boliger er vi blant de billigste på Helgeland.

Et annet forhold som er noe "rart" i opplistingen av avgifter i HA er at renovasjonsavgiftene er ulike i kommunene - dette til tross for at alle kommunene har samme renovasjonsselskap - SHMIL. Avgiften for renovasjon i SHMIL`s nedslagsfelt skal jo da være likt, bare med den forskjellen at det kommunale ekspedisjonsgebyret kan være forskjellig. 
 
Avtalene vedrørende Hovøya signert.
 
Som opplyst i bloggen for uke 30 har kommunen, Avinor og grunneier på rekordtid kommet til enighet som bl.a. sikrer arealer til nytt brannøvingsområde. Sist fredag ble det hele formalisert gjennom signering av flere avtaler som sikrer:
  • Allmennhetens tilgang til stisystem på Klubben.
  • Mulighet for å etablere øvingsområde brann, beredskap mm.
  • Forutsigbar og faglig forsvarlig drift av landbruksarealene på Lilleklubben.
  • Tilgang til nødvendig stein til Avinor for etablering/oppgradering av utrykkningsveier i tilknytning til flyplassen, molo til Breivika samt båtutsett øst for flyplassen.
Arbeidene vedr. Avinor sine sikkerhetstiltak og nytt brannøvingsområde er kommet godt i gang.
 
Rådmannsprosessen

Til tross for ferieavvikling pågår rådmannsprosessen for fullt. Siste uke hadde jeg bl.a. møte/samtaler med flere potensielle kandidater til rådmannsstillingen, og løpende kontakt med rekrutteringsselskapet som også jobber aktivt og i egen regi har vært i kontakt med 4 – 5 potensielle kandidater de siste dagene. Så langt ser det ut til at det blant søkerne og de potensielle kandidatene Headvisor har kontaktet er flere gode og velkvalifiserte rådmannskandidater. Dette virker spennende og lovende.