søndag 15. september 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 37, 2013)


Uka da ”alt skjedde”
Uka vi har vært gjennom, har vært særdeles innholdsrik for politikere flest, og for oss i Brønnøy i særdeleshet. Stortingsvalget og Høyres brakvalg, med Erna som ny og kommende Statsminister overgår alt annet. Lokalt gleder vi oss i denne sammenheng for at Margunn fikk fast plass på tinget. Lokalt har vi hatt både suppleringsvalg til formannskap og driftsstyre 1, samt ordførervalg som sikret AP ordføreren ut valgperioden.

I tillegg har kommunestyret ansatt ny rådmann, vedtatt museumsutbygging i Hommelstø mot Høyre sine stemmer, og fått grundig informasjon om det regionale arbeidet med havbruksplan. På toppen av dette har vi opplevd en flott og positiv 2-siders reportasje om Brønnøy i Dagens Næringsliv ,og at vi lykkes i vår innsats for å bevare keramikkrelieffet ”Sagnet om Torghatten” i kommunen etter nedeggelsen av postkontoret.


Gratulerer I
Gratulerer med fast Stortingsplass, Margunn! Gratulerer også til alle i Brønnøy som på denne måten har fått en særdeles oppegående ressursperson på tinget. Margunn Ebbesen er mer enn noen klar over at det å komme på tinget ikke er målet. Det er midlet for å kunne få gjort noe for landet og oss i heimfylket og heimkommunen som har valgt henne. Det er nå det begynner, eller for å være mer presis; Margunn ble innvilget fritak fra Kommunestyret og andre politiske verk i kommunen rett etter lunch i kommunestyremøtet på torsdag, kl 14 satt hun på fly til Oslo, med umiddelbar deltakelse i politiske møter, og på fredag var hun med på å gi Erna de nødvendige fullmakter i regjeringsforhandlingene. Vi kommer til å savne deg i politikken i Brønnøy og Nordland, men ønsker deg samtidig all mulig lykke til på Løvebakken.

Gratulerer II
Gratulerer til Johnny Hanssen med ordførerposisjonen ut valgperioden. Selv om både jeg og den politiske grupperingen jeg tilhører gjerne skulle sett et annet utfall, respekterer vi at flertallet bestemmer. Vi vil møte deg med et saklig, godt og konstruktivt samarbeid, og fortsatt stort engasjement, til det beste for kommunens innbyggere. Den politiske sammensetningen i ulike kommunale organ som følge av at de fristilte fra SP også fristiller seg fra sine politiske plattformer, og avtaler de har inngått for valgperioden, vil være krevende for den politiske ledelsen. De samarbeidende partiene har fortsatt flertall i formannskap, planutvalg, driftsstyrene, havnestyre og andre råd og utvalg, mens AP/SV og fristilte vil ha flertall med en representant i kommunestyret.

Gratulerer III
Gratulerer Pål Trælvik med ny og spennende jobb. Gratulerer Brønnøy Kommune med ny, særdeles dyktig og spennende rådmann. Trælvik kommer fra flere toppjobber i ulike bransjer i norsk næringsliv. Han er siviløkonom fra BI, oppvokst og bor i Oslo, har familiære bånd til Brønnøy og har småbruk på Torget, rett før man kommer til Torghatten. Trælvik har bekreftet at han tar stillingen, og vi ser fram til et godt og konstruktivt samarbeid med det felles mål å utvikle Brønnøy til en enda bedre kommune. Potensialet er der så absolutt.
Velkommen til Brønnøy Pål. Vi gleder oss til din snarlige tiltredelse.

Tusen takk
I etterkant av kommunestyremøtet har det vært en enorm mengde takksigelser, hilsninger og lykkeønskninger fra kjente og ukjente. De har kommet via alle ”kanaler”, telefon, sms, mail, sosiale medier, blomsterhilsner og hyggelige samtaler. Totalt om lag 400 hilsninger i løpet av et par dager er overveldende og rørende, men samtidig også en påminnelse om hvilken kraft som ligger i sosiale medier. Tusen takk for all omtanke og varmende ord. En spesiell takk til 12 gode politikerkollegaer for omtanke, blomster og hyggelige ord. 
Takk også til de mange på rådhuset som har tatt kontakt etter kommunestyremøtet. Jeg ser fram til et fortsatt godt samarbeid med dere og alle ansatte i kommunen.

Valgene;
Blant de mange valgene som ble foretatt i siste kommunestyremøte var det kun suppleringsvalget til driftsstyre 1 som viste seg å bli komplisert.
Her hadde valgnemnda enstemmig innstilt på Kathrine Laukholm (H) som ny representant og som ny leder etter Margunn Ebbesen. Under behandlingen i kommunestyremøtet fremmet fristilt Torleif Sandøy likevel forslag på Liv Solli (til tross for enstemmighet i valgnemnda).
Fungerende ordfører henviste til kommunelovens bestemmelser i § 16 om at suppleringsvalg skal skje fra den gruppe den som trer ut tilhørte, samt at det kun er denne gruppe som har adgang til å fremme forslag. I tillegg ble det vist til at departementet den 9. september hadde bekreftet følgende;

Lovens ordlyd og lovforarbeidene peker klart i retning av at kommunestyret plikter å velge den personen som vedkommende gruppe har pekt ut.
Departementet legger derfor til grunn at medlemmer av kommunestyret er avskåret fra å fremme forslag på andre kandidater.  

Fungerende ordfører avviste derfor forslaget fra de fristilte og la til grunn at det kun forelå ett gyldig forslag, dvs valgnemndas enstemmige innstilling.

Fra de fristilte ble det signalisert lovlighetskontroll. Flere representanter tok da til orde for at saken burde utsettes, og at den ble vurdert på nytt av departementet med utgangspunkt i de fristilte sin argumentasjon. Konkret forslag om utsettelse ble nedstemt med 14 mot 13 stemmer.
Fungerende ordfører foretok deretter votering over valgnemndas innstilling som fikk 13 stemmer, mens 14 stemte mot. Med bakgrunn i kommunelovens bestemmelser om hvem som har forslagsrett og hvilken gruppe det skal suppleres fra, ble det konkludert med at Kathrine Laukholm i tråd med den enstemmige innstillingen fra valgnemnda var valgt som representant og leder for driftsstyre 1.
Det ble ikke framsatt protokolltilførsel eller andre merknader til valget.

Suppleringsvalget til formannskapet gikk greit og Irene Hansen (SP) tar Kjell Trælnes til plass, mens Stig Arve Høyvik (H) går inn som fast representant for  Margunn Ebbesen. Etter dette blir Arnold Ovid første vara til formannskapet.

Som nye medlemmer av kommunestyret ble formelt Kurt Nilsen (H) valgt inn for Margunn Ebbesen, og Remi Slotterøy (fristilt) for Kjell Trælnes.

Høyres varamannsliste ble også vedtatt supplert med Steinar Lilleås og Hermod Sund etter at saken først hadde vært behandlet av valgstyret.

Ministerspekulasjoner
Ved ethvert regjeringsskifte kommer spekulasjonene rundt kandidater til de ulike statsrådsposter. Det skjedde også sist uke, hvor også mitt navn ble trukket fram i flere media. Det er alltid hyggelig å bli nevnt i slike sammenhenger, men et liv fylt av erfaring gjør at jeg vet at det er alt for tidlig å spekulere i dette. Først skal regjeringens plattform på plass. Deretter skal departementene fordeles mellom partiene, og så skal en kabal hvor kompetanse, kjønn, partitilhørighet og geografi legges. Noen avklaring har vi neppee før et stykke ut i oktober.

Sagnet om Torghatten…
Fredag 6. september ble jeg gjennom lokalavisen og direkte kontakt med postens lokale leder, Leif Atle Warholm, kjent med at Keramikkrelieffet ”Sagnet om Torghatten”, som har prydet postens lokaler i Brønnøysund siden 1965, skulle demonteres og flyttes til Tromsø. Dette skulle skje alt på mandag. Sammen med kommunens kulturkonsulent startet jeg umiddelbart et arbeid for å finne hvem som eide og hadde disposisjonsrett til kunstverket.  Første signal var at det var KORO (Kunst i offentlig rom) som eide det, men etter 4 – 5 telefoner ble det klart at dette kunstverket var ”for gammelt”. KORO hadde stort sett bare eiendomsretten til verk etter 1970, og dette kunstverket var derfor ikke i deres registre. Dermed var det å gå tilbake til posten igjen, og til slutt fant vi tak i den som er ansvarlig for kunst i Posten Norge, og følgende mail ble sendt fredag ettermiddag kl 16:
Gjennom lokalmedia (se vedlegg) er Brønnøy Kommune blitt kjent med at kjent med at keramikkrelieffet "Sagnet om Torghatten" (kunstner: Arne Vigeland) som har prydet lokalene til Brønnøysund Postkontor siden 1965 etter planen skal flyttes til Tromsø når postkontoret i Brønnøysund legges ned i uka som kommer.

Dette har vakt sterke reaksjoner i lokalmiljøet, og som fungerende ordfører i kommunen vil jeg gjennom denne henvendelse undersøke muligheten for fortsatt å kunne beholde kunstverket i Brønnøy.

Motivet er knyttet til Sagnet om Torghatten (se nedenfor), og det ble i 1991 laget en keramikktavle av keramikeren Astrid Bjørkan, hvor sagnet er skrevet i tekst. Denne tavlen henger i dag ved siden av bildet.

Både motivet og kunstverket har særdeles sterk tilknytning til Brønnøysund og Sør Helgeland Regionen, hvor Torghatten er landemerke nr 1. (Torghatten er også regionens identitetsbærer, noe følgende illustrerer; Torghatten Trafikkselskap AS, Torghatten Buss AS, Torghatten ASA, Torghatten Reiseliv, Torghatten Hotell, Torghatten Feriesenter, Torghatten kurs og konferansesenter, Torghatten Idrettslag, Torghattmessen, Torghattfestivalen, M/F Torghatten, Kystlaget Torghatten ………)

Vi vil derfor svært gjerne at kunstverket fortsatt kunne bli i Brønnøy, og brukes i det offentlige rom, som f.eks på Statlige institusjoner som Brønnøysundregistrene eller ankomst eller avgangshall hos Avinor, eller i kommunens kulturhus som i løpet av kort tid vil bli bygget.

Ut fra dette ville vi sette pris på tilbakemelding fra deg m.h.t. muligheten for å kunne sikre at kunstverket fortsatt blir i regionen det hører heime, og hvordan vi evt. kan gå fram for å sikre dette.
Mandag kl 10.00 stengte Postkontoret i Brønnøysund for godt. Fungerende ordfører og kulturkonsulenten dro til postkontoret hvor nedrigging var i full gang. Også representanter for postens regionledelse var til stede for å rydde lokalene. Like etter at vi ankom, og før relieffet ble tatt ned, ringte Bjørn Brustad i Posten Norge med følgende melding;
-       Posten Norge hadde vurdert henvendelsen fra fungerende ordfører i Brønnøy, og besluttet at eiendomsretten til kunstverket fortsatt skulle tilhøre Posten Norge, men at Brønnøy Kommune skulle få disposisjonsretten, slik at verket fortsatt kunne være tilgjengelig i offentlig rom i Brønnøysund.
Etter denne gledelige og raske tilbakemeldingen, ble det avklart med formannskapet og Avinor at ”Sagnet om Torghatten” skulle få sitt ”nye hjem” i ankomsthallen på flyterminalen, hvor det årlig er om lag 200.000 mennesker innom. Kunstverket er alt montert på nytt sted.

Stortingsvalget
Stortingsvalget i Brønnøy ble gjennomført som endagsvalg mandag 9. september. Totalt ble det avgitt 5811 stemmer, dvs en valgdeltakelse på 72,3 %. Gjennomføringen gikk uten problemer.
Valgresultatet ble slik;
Arbeiderpartiet 39,3 % (+ 0,4), Høyre 19,3 % (+ 7,1 %), Fremskrittspartiet 16 % (-6,8), Senterpartiet 9,7 % (-1,9 %), Sosialistisk Venstreparti 4,6 % ( -2,4), Venstre 3,6 % (+ 1,3 %).
Stortingsvalg og kommunevalg er to forskjellige valg, men det er likevel ved å merke seg at de samarbeidende partiene i Brønnøy (H+SP+FRP+V) tilsammen fikk 48,6 %, mens AP/SV til sammen fikk 43,9 %. I øyeblikket er det mao fortsatt et klart flertall blant Brønnøy sine innbyggere for de samarbeidende partiene, på samme måte som etter siste valg. Synd at de fristilte har så liten respekt for folkets mening og demokratiske spilleregler.

Uka som kommer
Uka som kommer vil bli den første på lenge hvor jeg får sette min ”sivile jobb” i hovedfokus, men det er fortsatt mange viktige offentlige oppgaver selv om jeg har levert ordførerklubba fra meg;
-       Mandag skal jeg gå gjennom alle løpende oppgaver og prosesser som fungerende ordfører har vært involvert i, og levere stafettpinnen videre for mange av disse, samt at vi forhåpentligvis kommer fram til en arbeidsdeling som gir forutsigbarhet for mitt 30 % virke som varaordfører.
-       Siste finpuss på planene om olje- og gasskonferanse som skal arrangeres i Brønnøysund den 22. oktober, med Horn Gass, Helikopterbaseutvalget og Regionrådet som arrangører.
-       Møter i driftsstyre 1 og  2
-       Avklaring vedr. innspill til NFK vedr. direkteferge Horn – Tjøtta, fristen er forlenget fra 13 – 21 september.
-       Møte i NCE-sammenheng, hvor jeg er nestleder i styret for NCE- Aquaculture (NCE = Norwegian Center og Expertice, og det er 12 slike senter i Norge, kun ett nord for Trondheim)
-       Torsdag er det møte i styringsgruppen for det regionale reiselivsprosjektet
-       Fredag går den årlige oljekonferansen i Sandnessjøen av stabelen, i god kombinasjon med ”VM i krabbefiske”.