søndag 15. september 2013

Så fikk de det som de ville - "de fristilte"


Etter valget i 2011 ble det inngått avtale mellom Sp, H, Frp og V om å styre kommunen i lag i de neste 4 år. Vi som valgte representanter forholder oss til de avtaler som de prosessene i våre politiske parti kommer frem til. Vi kan like det eller ikke, men velgerne der ute forventer at de folkevalgte - som de har stemt på fordi de sto på partiets liste ved valget forholder seg til sitt parti i fortsettelsen.



Ikke minst tar vi med oss også i denne saken hva tidligere ordfører Kjell Trælnes ønsket. Han var meget godt fornøyd med avtalen mellom nevnte parti som sikret ham og Senterpartiet ordføreren. Trælnes og medlemsmøtet i Senterpartiet var ikke spesielt fornøyd med avtalen som nå fristilte Eilert Horn hadde forhandlet frem: ordfører til Ap og varaordførerjobben til Eilert Horn. Horn hadde da forhandlet bort ordførerjobben til Trælnes. Men nå klarte altså Horn som fristilt fra Senterpartiet å oppnå sitt mål - Arbeiderpartiet fikk ordførerklubba, og han har hjulpet Senterpartiet inn i skyggenes dal.


Paul Birger Torgnes ble valgt til varaordfører etter konstitueringen i 2011. Sommeren 2012 ble ordfører Kjell Trælnes syk, og varaordfører ble valgt som fungerende ordfører så lenge Trælnes var syk. Trælnes hadde hele tiden et håp om å seire over sykdommen og dermed komme tilbake til ordførerjobben. Så Torgnes har hele tiden hatt et midlertidig ansettelsesforhold som han ikke visste når ville bli avsluttet.

Torgnes har fylt denne rollen på en forbilledlig måte. Dette var for oss som kjenner ham ikke overraskende. Han har kunnskap og erfaring fra ulike politiske posisjoner. Til sammen 14 år i lokalpolitikk og rikspolitikk, selv om det i denne omgangen kun er to år.

I tillegg har han i over 20 år vært leder av ulike organisasjoner innen næringsliv og næringspolitikk.
Paul Birger har et unikt nettverk på alle nivå i samfunnet som benyttes til kommunens beste og som gir resultater, enten det gjelder bedre flyforbindelse, aktivitet på helikopterbasen, ny aktivitet til Brønnøysundregistrene eller realisering av ulike kommunale prosjekt eller annen privat eller offentlig aktivitet i kommunen.

Det var gledelig å se det gode samarbeidet mellom Kjell og Paul Birger m.h.t. hvordan de utfylte hverandre, hvordan de dro nytte av hverandres nettverk og sterke sider, og hvor raskt Paul Birger også kom inn i de kommunale nettverk Kjell hadde, og dermed kunne tre inn i Kjell sine posisjoner når sykdommen rammet han.
Her var det hele tiden en vilje til å sette kommunens beste og hensynet til innbyggerne foran egen person og posisjon.
Paul Birger er visjonær samtidig som han er en gjennomfører. Han evner å se de store linjene, er strategisk god og har fokus på å få ting gjort. For han er det viktigere at ting blir gjort enn hvem som gjør det.
Hans arbeidskapasitet og effektivitet er uomtvistelig. En arbeidsdag som starter før de fleste av oss har tenkt på å våkne, og som strekker seg til ”Kveldsnytt”.
I perioden som fungerende ordfører har usikkerhet om varighet gjort at han har hatt ordførerjobben i tillegg til sin ”sivile jobb”.

”Ingen blir profet på eget hjemsted” gjelder vel for Paul Birger. Han har måttet tåle svært mye urimelig, ubegrunnet og urettferdig støy fra opposisjonspolitikere, bl.a. ubegrunnet krav om lovlighetskontroll av kommunebudsjettet, men han har stått rakrygget og oppreist og utført ordførerjobben på en forbilledlig måte uten å la seg forstyrre av slike ufinheter. Dette til tross for at han som oss andre er et menneske med følelser, og har familie som synes media og opposisjonspolitikeres håndtering har vært svært sårende.


Denne arbeidskapasiteten er det nåværende flertall med de fristilte fra Senterpartiet i spissen valgte bort. Når en hører fristilt Eilert Horn uttale fra talerstolen at Torgnes ikke har lederegenskaper, ja så sier det seg vel selv at kanskje Horn ikke vet hva det vil si å være leder. Torgnes hadde vel aldri vært så ettertraktet til styreverv i ulike organisasjoner og bedrifter hvis han ikke hadde nettopp disse lederegenskapene som skal til.
Det som har spilt mot Torgnes i denne omgang, er at han har vært tro mot det politiske system - han har forholdt seg til politiske flertallsvedtak. Han har vært tydelig på å fremme politiske flertallsvedtak, og etterlyst administrativ framdrift i forhold til dette. Han har nok ikke latt seg styre av administrasjonen som visstnok er det fristilte Horn etterlyser. Da kan en spørre seg - er det administrasjonen eller politikerne som skal styre??

Det fremstår derfor for meg som hyklersk at tre fristilte politikere som er misfornøyd med sitt eget partis medlemsmøte som ikke ville akseptere en avtale om å kaste sin egen ordfører til fordel for å gi Horn en varaordførerjobb - har brukt sin rolle og tillit som kommunestyremedlemmer til å vrake sitt eget parti ut fra posisjon i kommunen, og over i opposisjon.

De fristiltes opptreden i kommunestyremøtet var stikk i strid med Kjell sin vilje og ønsker.
Uryddigheten og omdømmetapet for politikerne i Brønnøy er først og fremst skapt av de fristilte, som er nominert ev et politisk parti og partiets program. De er valgt av partiets medlemmer og sympatisører for å følge opp dette, og så melder de seg ut, fristiller seg og står uten noen legitimitet. En av de fristilte skrev også under avtalen i 2011 om politisk samarbeid forå få gjennomført politiske saker i kommende periode. En annen fikk også tillit fra Nordland Senterparti og sto på stortingslista til Nordland Senterparti ved siste Stortingsvalg. Slik oppførsel fratar de som gjør det enhver tillit, men det bidrar også til å svekke tillit og omdømme til politikere generelt.

Margunn Ebbesen