tirsdag 17. september 2013

Ordførervalget - gjesteblogg av Ragnvald Dundas


Politikkens natur er og har vært forventninger. Ikke minst er dette noe vi i vårt politiske system kan bruke for å gi uttrykk for meninger/ønsker og forventninger. Dette gjelder i lokalpolitikken og ved valg av tillitsvalgte i kommunen, ikke minst valg av ordfører. 
Dette siste skjedde torsdag i denne uke.
Paul Birger Torgnes var kandidat, han hadde fungert som ordfører i perioden fra Kjell Trælnes ble syk og fram til nå, ca. 1 år.

Fra å være valgt varaordfører og så "over natta" bekle rollen som
ordfører(fungerende ordfører) ble dette store utfordringer som måtte
tilpasses de daglige gjøremål i egne aktiviteter, herunder selskaper og verv.
Summen av disse oppgavene var mange og forskjellige. For Paul Birgers egne aktiviteter og hensyn til egen næringsmessig virksomhet var det ikke bare å engasjere andre.  Ordførerfunksjonen var tross alt fungerende.
I ettertid må det sies at Paul Birger Torgnes har skjøttet sitt verv
vel. Han har representert Brønnøy kommune på en eksemplarisk måte. Han er sosial, og vet hvordan en ordfører skal opptre ved de forskjellige anledninger. Han har et stort kontaktnett, er faglig sterk. Paul Birger er effektiv og kan lett dra
slutninger, han er utålmodig og liker ikke å dra ut møter.

Paul Birger Torgnes har mange roller: Deltager i privat næringsliv, også egen virksomhet. Han ble valgt inn i lokalpolitikk i Brønnøy og ved siste valg ble han valgt til varaordfører. Det må også nevnes at han tidligere har vært innvalgt i kommunestyre og andre utvalg i
kommunen vår.

Jeg har også lang fartstid som folkevalgt i Brønnøy, og ble valgt inn i kommunestyret på slutten av 60 tallet.
Jeg har ikke opplevd at Paul Birger Torgnes har blandet roller. Jeg har derimot opplevd han som svært formell i rollen som fungerende ordfører.
Ikke minst gjelder dette alt engasjement og ikke minst "aktivitet" i media vedrørende plassering av Brønnøysundregistrene. Politisk ledelse og ikke minst Paul Birger Torgnes har fått "så ørene har flagret". Brønnøy Høyre har tatt et standpunkt i denne saken. Selvfølgelig har partiet rett til det. Det er vel så at medlemmer er enige i det.

Brønnøy kommune har behandlet dette i 2 kommunestyrer og stort flertall har sagt: Registerplasseringa bør/skal være i sentrum. 
Ingen av representantene har bedt kommunen om at saken skulle taes opp på nytt. Kommunestyrevedtaket gjelder derfor!
Fungerende ordfører Paul Birger Torgnes har ved mange anledninger vist til dette.
Dette er formalia. Dette er en viktig del av folkestyre. Et lovlig vedtak gjelder!(For orden skyld nevnes: Jeg tilhører de som mener at registrene bør ligge utenfor sentrum)  
Folkelig engasjement er viktig, og når det gjelder ting i
heimemiljøet. Herunder underskriftskampanjen mot registerplassering i sentrum. Representanter for dette ønsket å levere listene til
formannskapssekretæren og som ble bedt om at dette ble tatt opp som
sak. Dette hadde ikke formannskapssekretæren anledning/fullmakt til. Hun viste til at dette måtte skje som henvendelse til ordfører. 
Ordfører var til stede og tok i mot listene.
Hvem fikk kritikk? Hvem ble uthengt som den som ikke ville ta imot og være i dialog? Jo: Paul Birger Torgnes.

Hva skjer? Hvorfor skjer dette? Kan det være et eller annet direkte eller indirekte "takk for sist" fra siste valg? Er dette et resultat av at det ble et samarbeid mellom Brønnøy Høyre og Brønnøy SP, i stedet for avtale mellom AP og SP? Personlige ambisjoner, vennskap til uvennskap? Var det varaordførervervet som ble tildelt "feil" person?
Det er sterkt beklagelig å oppleve 3 representanter fra et parti velger å tre ut av den gruppen de er valgt inn i av innbyggerne. Det samme gjelder en person fra en annen stor gruppe. Når slike ting skjer, at en selv velger å fristille seg fra det partiet en er valgt inn i og på den måten bryter opp egen gruppering, er en da en verdig representant for det parti som en skal representere og de velgere som har gitt en tillit?

Etter at ny ordfører er valgt sies det at en skal skape ro og opprette tilliten.
Hva var/er samarbeidende gruppes målsetting for Brønnøy? Jo, det er mange ting. 
Bl.a. å få mest mulig ut av hver krone i budsjettet. Bl.a. å se om det er andre måter å utføre oppgaver på. Det har ikke vært snakk om oppsigelse(r). Opp gjennom årene har vi i samfunnet vårt sett store endringer i oppgaveløsninger. Ref: NSB, Statens vegvesen, Televerket, Posten, Jernverket på Mo i Rana, Luftfartsverket, m.m. Hvorfor har storsamfunnet gjort dette?
Bl.a. å spare penger for å kunne bruke disse på andre
områder. Dette var/er også tanken i Brønnøy. 
Valget er en realitet. Jeg har også ønsket Johnny Hansen lykke til med ordførervervet.
Jeg forventer samarbeid mellom partiene/de folkevalgte. Jeg håper på saklighet i politisk arbeide.
Jeg håper også at Johnny Hansen som ordfører slipper å oppleve en del av den personlige negative belastningen som Paul Birger måtte tåle som fungerende ordfører i Brønnøy.

Dagens kommunestyre består av mange positive og dyktige medlemmer.
Hvis vi samarbeider og framsnakker hverandre og de saker vi jobber med blir alt så mye bedre.
Mvh,
Ragnvald Dundas(Kommunestyrerepresentant for Brønnøy Venstre)