fredag 20. september 2013

Fakta om "rådmannsaken"

Kritikken som Eilert Horn og de øvrige fristilte har fremsatt mot daværende fungerende ordfører om oppsigelser i kommunens administrative ledelse er fullstendig ubegrunnet. Paul Birger Torgnes har ikke på noe tidspunkt hatt ansvar for, eller bidratt til disse oppsigelsene.

Hendelsesforløpet i sakene er slik;

Blant politikerne i Brønnøy, både posisjon og opposisjon, hadde det gradvis bygget seg opp en frustrasjon over at politiske vedtak i besluttende organer ikke ble fulgt opp som forventet. Dette gjaldt både framdrift og andre forhold. Det var derfor enighet mellom de politiske partiene i kommunestyret om å ha et møte med rådmannen for å sikre at politiske vedtak ble fulgt opp.
 


Alle gruppelederne (unntatt SVs leder som var bortreist) samlet seg og valgte tre gruppeledere, Johnny Hanssen (AP), Ragnvald Dundas (V) og Stig Arve Høyvik (H) til å møte rådmannen sammen med daværende fungerende ordfører. I dette møtet ble det uttrykt full tillit til rådmannen samtidig som man anmodet rådmannen om å si fra hva som måtte til for å innfri politikernes forventninger. Rådmannen signaliserte ønske om omorganisering. Ønsket ble deretter løftet inn for behandling i formannskapet, og besvart positivt, men at man ønsket kommuneplanen ferdigstilt før man tok fatt på en ny organisasjonsprosess.

AP sin gruppeleder Johnny Hansen og 
daværende fungerende ordfører Paul Birger Torgnes fikk i oppdrag fra formannskapet å følge dette opp med rådmann. Til tross for at hun fikk sitt innspill innfridd valgte hun å si opp stillingen. Paul Birger Torgnes har ikke hatt noen annen rolle i arbeidet enn det gruppelederne og formannskapet har anmodet om. Det har heller ikke vært noen form for dårlig kommunikasjon eller relasjon mellom rådmann og daværendefungerende ordfører som bidro til hennes oppsigelse, noe hun selv også har bekreftet.

Når det gjelder assisterende rådmanns oppsigelse har heller ikke denne forårsaket av
daværende fungerende ordfører, hans lederegenskaper eller lederstil. Tvert imot så har både assisterende rådmann og daværende fungerende ordfører bekreftet en gjensidig tillit og respekt

Den tredje leder i kommunen som
 sa opp sin stilling i vår var personalsjefen. Han sa opp stillingen måneder før de såkalte ”rådmannssakene”, og var rent personlig motivert. Øvrige lederoppsigelser i kommunen som har vært trukket fram i denne sammenheng er områdeleder ved Hilstad Skole, og områdeleder ved aldersheimen i Velfjord. Ingen av disse oppsigelsene har noe med politisk ledelse å gjøre.

Basert på dette vil vi på det sterkeste avvise at
 daværende fungerende ordfører skal ha medvirket til oppsigelsene. Tvert imot har Paul Birger Torgnes utvist godt lederskap også i denne saken, både i arbeidet med å følge opp politiske beslutninger og gjennom en god og ryddig prosess med rekruttering av ny rådmann.

Ragnvald Dundas (gruppeleder V)
Irene Hanssen (gruppeleder SP)
Stig Arve Høyvik (gruppeleder H)
Ken W Kristoffersen (gruppeleder FRP)