lørdag 28. september 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 39, 2013)


Besøk av ”nyrådmannen”
I forbindelse med at planutvalget og formannskapet hadde møte på onsdag kom den nytilsatte rådmannen innom, både for å hilse på politikerne og toppledelsen i kommunen, og for å formalisere alle forhold rundt ansettelsen.
For Pål Trælvik er jobbskiftet et klart verdivalg, hvor det ikke er lønn og status, men lysten til å gjøre og produsere noe annet i resten av sin yrkeskarriere. For oss er det ekstra hyggelig at det er Brønnøysamfunnet hjertet hans banker ekstra sterkt for.

Vi ønsket Pål hjertelig velkommen, så snart som mulig, og ser fram til et godt, spennende, konstruktivt og fruktbart samarbeid.

Planutvalget
I planutvalgets møte var kommuneplanens samfunnsdel hovedtema. Utkastet som ble framlagt fikk mye positiv omtale, samtidig som det var stort engasjement i saken, og nye innspill og justeringer ble foretatt. Etter min mening har administrasjonen i denne saken kjørt en meget god prosess, og det er ekstra gledelig at framdriften i arbeidet også er i tråd med de beslutninger og føringer som tidligere er foretatt. Utkastet sendes nå ut på offentlig høring, og innbyggerne inviteres aktivt med i prosessen, bl.a. med ønske om innspill til visjon.

Planutvalget hadde også befaring på Biskopholmen, og besluttet å anmode administrasjonen om å starte prosess med å regulere inn mer næringsareal på vestsiden av veien som er opparbeidet og asfaltert. Det er en forutsetning at dette skjer på en måte som ivaretar ønsket om en grønn ”stripe” mot sundet.
Det er for øvrig grunn til å merke seg at også denne gangen ble alle vedtak gjort enstemmig, både i planutvalget  og formannskapet. Dette har vært hovedregelen gjennom de to årene som er gått, selv om det i media ofte har vært framstilt på en annen måte, noe politikerne selv har bidratt til.

Formannskapet
Formannskapets hovedtema var tertialregnskap og økonomiutsiktene framover. Administrasjonens innstilling ble enstemmig vedtatt, med tilføyelse på at det umiddelbart skal opparbeides vei for å klargjøre nye industritomter på Salhus. Veien er finansiert gjennom tomtesalg, slik at det ikke får noen budsjettmessig effekt. Den økonomiske situasjonen i kommunen er krevende pga betydelige overskridelser på flere sektorer. Dette til tross for at det var administrasjonens forslag til kostnadsbudsjett som ble enstemmig vedtatt av politikerne. Ut fra de signaler som ble gitt i formannskapsmøtet vil også budsjettarbeidet for 2014 bli krevende. Budsjettprosessen har alt startet opp, og det planlegges budsjettkonferanse i oktober, så snart Statsbudsjettet er klart.
I formannskapsmøtet ble også direkteferge Horn – Tjøtta behandlet, og etter en del oppklarende spørsmål og diskusjon ble følgende enstemmige vedtak fattet;
Brønnøy Formannskap vil i likhet med det som framkommer i enstemmige vedtak i kommunikasjonsutvalget i Alstahaug og Driftsstyre II i Brønnøy, støtte fylkesrådets forslag av 31.08.2013 om anbudsutlysning av ferger i Tjøttabassenget og direkteferge mellom Horn og Tjøtta.

Forslaget fra fylkesrådet, og de enstemmige vedtakene i Alstahaug og Brønnøy vil konkret innebære;
·         At reisetiden mellom Horn og Tjøtta reduseres med 45 minutter, fra 1 time og 45 minutter med dagens ruteopplegg, til 60 minutter, noe som muliggjør en frekvens med ca 1 avgang annenhver time i hver retning.
·         At reisetilbudet i Tjøtta-bassenget, mellom Horn- Andalsvågen og Horn- Vega opprettholdes minimum i tråd med dagens helårsproduksjon.

Brønnøy Formannskap presiserer at direkteferga Horn-Tjøtta ikke er i konflikt med, eller til erstatning for den KVU som er i ferd med å starte opp for området.

Det er viktig og nødvendig med en raskest mulig realisering av direktefergetilbudet mellom Horn og Tjøtta for på sikre og styrke konkurransekraften til oljebasene i Brønnøysund og Sandnessjøen.
Fra oljeselskapene er det uttalt at den politisk bestemte basedelingen med forsyningsbase i Sandnessjøen og helikopterbase i Brønnøysund betinger at de politiske myndighetene umiddelbart følger opp med å sikre tilfredsstillende kommunikasjonsløsninger mellom basebyene.

Olje- og gasskonferanse 22. oktober
Den 22. oktober inviterer Horn Gass AS, Helikopterbaseutvalget og Regionrådet til Olje og gasskonferanse i Brønnøysund, med to hovedtema;
  • Ringvirkninger av oljenæringen lokalt
  • Muligheter for ilandføring av gass til regionen

Sammen med Edmund Dahle har jeg verv i alle de samarbeidende aktørene, og det er med glede og stolthet vi har klart å mobilisere topp innledere til konferansen. Lokalt næringsliv og politikere/forvaltning må nå kjenne sin besøkelsestid og stille opp mannsterkt.

Andre møter og aktiviteter;
Mye av uken har ellers gått med stil styremøter og arbeidsmøter i selskap som søker såkalte ”grønne laksekonsesjoner” som er lagt ut med søknadsfrist 1. oktober. Det er gledelig at svært mange aktører i regionen sitter med teknologi og kompetanse som gjør at de bør nå opp i konkurransen om de nye miljøriktige konsesjonene.
Uka som kommer
FERIE :-)