mandag 9. september 2013

Ekkel duft i lokalpolitikken


Merethe Paulsen Blomstervik fra Ap har denne sommeren markert seg med en serie utspill i lokalpressen. Utspillene er dessverre skjemmet av en rekke feil og kvass undertone.

Vi leser i BA 20. august  at Merethe Paulsen Blomstervik opplyser at duften av Egersund Net er dratt frem i lukkede møter med Statsbygg. Fungerende ordfører skal visstnok ha sagt at tomta i Salhussundet skal være ubrukelig for nytt registerbygg, fordi det angivelig skal være så stygg lukt der.

Denne påstanden tilbakevises på det sterkeste. Det korrekte er at det ble pekt på utfordringer med lukt når notvaskeriet var lokalisert til Toft, og at dette burde undersøkes nå som Egersund Net har flyttet sin virksomhet til Gårdsøya. Om ikke Merethe Paulsen Blomstervik og hennes vitner har oppfattet dette , så er det betryggende å se at Statsbyggs prosjektleder Tore Berg har gjort det, og uttaler følgende til BA;  ”Jeg synes dette er nokså bortkastet og uvensentlig debatt i en viktig og svært sammensatt sak. ………., men jeg har ingen problemer med å tilbakevise Brønnøy AP sin påstand om at politisk ledelse skal ha trukket fra luktproblemer i Salhussundet som noe som skulle tilsi at Statsbygg burde utelukke dette alternativet.”


Dette er klar tale, og burde registreres også av Paulsen Blomstervik. Vi noterer oss at det gjengis opplysninger fra lukkede møter. Dette er ikke bra, vi forventer mer av en såpass erfaren politiker. Dersom det aksepteres at innhold i lukkede møter gjengis i aviser, uavhengig av om informasjonen er sensitiv eller ikke, så vil hensikten og effekten med lukkede møter falle bort.

Så til neste utspill; lørdag 24. august i BA fremsetter hun sammen med gruppeleder Johnny Hanssen påstand om at «omtrent ingen, ikke de ansatte ved registrene, ikke ledelsen og heller ikke lokalbefolkningen ønsker den løsningen Statsbygg anbefaler». Dette er direkte feil, og Merethe Paulsen Blomstervik vet, eller burde fått med seg, at slike påstander er en framstilling som i beste fall kan kalles fordreining av fakta.

Tillitsvalgte ved registrene er feilsiterte. Det er ikke gjort undersøkelser hos de ansatte hvor de konkret får gi sitt syn på tomtealternativene.  Flere ansatte har stått fram og støttet lokalisering i sentrum, og den felles forståelse på registrene er i dag at det er ulike oppfatninger blant de ansatte mht lokalisering. Styringsgruppen/ledelsen ved registrene går inn for sentrum.

Det er fattet to flertallsvedtak i kommunestyret som begge ønsker seg registrene i sentrum. Det betryggende her er at det er de to siste kommunestyrene som har fattet hvert sitt vedtak. Velgerne har hatt et veldig godt grunnlag i denne saken, siden registerplassering har vært en sentral sak i de siste valgkampene, og partiene som ønsket lokalisering i sentrum fikk klart flertall ved siste valg.

På denne bakgrunn er det et mysterium hvordan det kan fastslås at «omtrent ingen, …, ønsker seg den løsningen Statsbygg anbefaler».

Når det gjelder registerplassering så er det slik at arkitekter, byplanleggere og Statsbygg peker på sentrum som det beste alternativet. Dette er faginstanser som uttaler seg med stor tyngde og integritet. Det er også verdt å merke seg at Statsråd Giske har bedt om ytterligere utredning av ett av sentrumsalternativene.

Etter vår oppfatning har fungerende ordfører på korrekt måte fulgt opp og frontet flertallsvedtak fattet i kommunestyre og planutvalg på en forbilledlig måte. Det at Merethe Paulsen Blomstervik er politisk uenig, har vi den største respekt for.

Vi tar imidlertid avstand fra den debattform som Merethe Paulsen Blomstervik legger opp til. Det gjengis opplysninger fra lukkede møter, fakta forvrenges og språkbruken er godt over grensen av det akseptable. Dette kommer fra en erfaren politiker som bl.a. har vært varaordfører, hun er også medlem av formannskapet og valgbar til ordfører i Brønnøy.

Det gjør ikke saken bedre at Paulsen Blomstervik sammen med Johnny Hansen i lørdagens avis beskylder en VO-leder i Brønnøy kommune for ikke å være i stand til å forstå det han leser.

La det være sagt; etter vår oppfatning er ikke den slags oppførsel forenlig slik vi ønsker å drive lokalpolitikk, og det er definitivt ikke ordførerkandidater verdig. Vi tar avstand fra denne debattform, siden vi tror dette er skadelig for omdømmet til Brønnøy kommune og lokalpolitikere.

Vi slutter oss derfor fullt ut til fungerende ordførers budskap i torsdagens BA;

Ingen er tjent med at folkevalgte bruker tid og energi på småkrangling og personangrep. La oss slutte med det! Vår felles oppgave er å gjøre Brønnøy til en best mulig kommune for alle som vokser opp, bor og har sin virksomhet her. Når vi nå har unike muligheter - gjelder det å gripe dem. Det vi trenger er gode ideer og gode løsninger slik at vi kan være stolte av heimplassen vår.

Vi stiller oss fullt og helt bak vår fungerende ordfører Paul Birger Torgnes, berømmer han for den jobben han har gjort i en krevende periode, og vil sterkt anbefale at han velges som ordfører for resten av perioden.


Stig Arve Høyvik,
gruppeleder for Brønnøy Høyre

Ragnvald Dundas,
gruppeleder for Brønnøy Venstre

Ken Willy Kristoffersen,
gruppeleder for Brønnøy Fremskrittsparti

Irene Hanssen,
gruppeleder for Brønnøy Senterparti