fredag 18. oktober 2013

Ja til museum – nei til skole og helse


Økonomien i Brønnøy kommune er svært stram. Særlig er det områdene med ansvar for skole og helse som trenger tilførsel av mer penger. I siste kommunestyremøte ga avdelingsleder Jørn Johansen og kommuneoverlege Tore Dahl en brutal beskrivelse av virkeligheten. Fra før vet vi at skolene mangler flere millioner.

Det er derfor oppsiktsvekkende at den nye makta nå bevilger penger til museum nr. 3 i Velfjord. Det gamle S-laget i Hommelstø skal renoveres til museum. Den som vil se bakover i tid, kan trygt reise innover til Velfjord.


Så langt har museet kostet skattebetalerne i Brønnøy 5,8 mill kroner. Det er før det er fremforhandlet avtale med Helgeland Museum om innhold og drift, så her vil det komme ytterligere tilleggskostnader. De årlige rentekostnadene er så langt beregnet til 250 000 kroner.

Opposisjonen med Høyre, Sp, Venstre og Frp stemte mot denne investeringen. Vi har gjentatte ganger fremmet forslag om å skrinlegge prosjektet. Det er ikke mer penger til museum som kommunens innbyggere trenger nå.

Tvert imot, det er på høy tid å se fremover og ikke bakover. Hva må gjøres for å sikre gode helsetjenester? Hvordan kan vi gi bedre økonomi til skolene og barna våre? Vårt forslag ble nedstemt med 14 mot 13 stemmer.

Flertallet bestemmer, som velgere får vi som fortjent. Museumssaken er det åpenbart gått politisk prestisje i. Det finnes ingen rasjonelle argumenter som tilsier at denne oppgaven går foran lovpålagte oppgaver innen skole og helse. Ja til museum er direkte sløsing med kommunens penger.

Dersom poenget til Ap, SV og de fristilte var å markere at makta i kommunestyret var endret, kunne de heller brukt en annen sak å markere dette på.
Det blir den nye makta sin oppgave å forsvare dette vedtaket. Ap sin gruppeleder, Merethe Paulsen Blomstervik som selv er lærer ved Salhus skole, kan og bør konfronteres med dette vedtaket.

De øvrige som stemte for dette vedtaket var ordfører Johnny Hanssen, Magnar Solbakk, Roy Arve Pedersen, Hilda Nilsen, Mona Sørhegge, Ketil Strand, Kenneth Johansen og Tor Berg fra Arbeiderpartiet. Liv Solli fra SV, og de fristilte Trine Stoveland, Eilert Horn, Remi Slotterøy og Torleif Sandøy syntes også at dette var en god investering.

Er dette de prioriteringer den nye makta ønsker, så kan vi forsikre Brønnøys innbyggere om at vi i Høyre vil aktivt kjempe mot slike hodeløse investeringer som dette.

Vi går et spennende budsjett i møte. Når den nye makta mangler handlekraft til å prioritere bort det uviktige, så blir økonomien svært vanskelig.

Hva blir det neste? Trine Stovelands etterlysning etter retningslinjer for eiendomsskatt bærer bud om at regningen skal veltes over på Brønnøys innbyggere i form av økt skatt på eiendom. 
Stig A Høyvik, gruppeleder Høyre