lørdag 25. januar 2014

Tapt arbeidsfortjeneste for politikere


Helgeland Arbeiderblad har rettet søkelyset mot rykter om at Paul Birger Torgnes som varaordfører har krevd en urimelig høy timegodtgjørelse for arbeid utført for kommunen. Avisen har en balansert fremstilling i utgaven lørdag 18. januar.

Det er allikevel urovekkende at slike rykter oppstår, og det er uheldig for lokalpolitikken at slike påstander ikke blir dementert på ordentlig vis.

Dette er fakta når det gjelder utbetalinger til Paul Birger Torgnes de 3 siste årene;

2011: 26 555 kroner
2012: 34 410 kroner
2013: 39 255 kroner

Det er arbeidsgiveren Fjord Marin Holding som har fakturert kommunen for fravær fra jobben som følge av lovpålagt deltakelse i kommunale møter. Dette er for øvrig den samme praksis som f.eks Brønnøysundregistrene skal benytte for sine folkevalgte ansatte.

Det må også legges til at Paul Birger Torgnes ikke har noen eierinteresser i Fjord Marin Holding.

Den forrige varaordføreren, Eilert Horn, hadde disse utbetalingene for tapt arbeidsfortjeneste;
2008: 66 937 kroner
2009: 36 000 kroner
2010: 80 437 kroner
2011: 86 512 kroner

Brønnøy kommune har vært i gledelig vekst i flere år, og godtgjørelsen til varaordfører er en indikator på at ordføreren i perioder har hatt behov for en aktiv varaordfører. Slik var det i forrige periode, og forhåpentligvis greier vi å opprettholde kommunal aktivitet på et nivå der ordfører velger å delegere oppgaver til sin varaordfører.

Alle tall er innhentet etter henvendelse til Brønnøy kommune v/ordfører, rådmann og formannskapssekretær. Alle utbetalinger skjer i henhold til reglement fastsatt av kommunestyret. Informasjonen er offentlig tilgjengelig, og fakta ligger nærmest i dagen i denne saken.

På bakgrunn av dette er det lett å fastslå at;
1.     det er ikke utbetalt godtgjørelse i strid med kommunalt reglement, verken nå eller tidligere
2.     det er ikke utbetalt mer godtgjørelse for tapt arbeidsfortjeneste enn tidligere til varaordfører
3.     praksisen ved fakturering via arbeidsgiver er i tråd med det andre arbeidsgivere må følge

 Brønnøy Høyre ser på dette som en ikke-sak, og vil gjenta oppfordringen til folkevalgte om ikke å bruke tid og energi på småkrangling og personangrep.


Tore Tveråmo, kommunestyrerepresentant Høyre