fredag 2. mai 2014

Når krybba er tom


Solbjørg Klausmark har engasjert seg i omsorgsdebatten i kommunen gjennom et leserbrev i BA 29.4. Det er flott at flere ønsker å bidra i diskusjonen om framtidige omsorgsløsninger for hele kommunen.

Men det blir noe spesielt når også hun unnlater å se hele bildet og setter Velfjord foran resten av kommunen. Vil anbefale at hun leser Brønnøy kommunes omsorgsplan først. Der står det mye bra.

Hun har valgt et gammelt ordtak som tittel på sitt bidrag. Det passer svært godt til dagens økonomiske situasjon. Krybba er tom! Det har hun fått med seg. Men å bygge et sykehjem i Hommelstø synes hun tiden er inne for.

Det er ikke lenger mulig å trikse med moms til drift. Det er heller ikke mulig å finne skjulte reserver. For de finnes ikke.

Og økonomi er et faktisk forhold som må være med. Et annet forhold er at vi blir flere i kommunen. Spesielt i regionssenteret. Vi blir også flere eldre.

Dette ble vi fortalt samme dag som vi behandlet saken om omsorgssenter. Kommunestyret satt lydhøre og fikk realitetene servert fra kompetente fagfolk. Alle faglige anbefalinger tilsier at vi må samle de mest ressurskrevende pasientene. Ikke bare for pasientenes skyld. Men like mye for å sikre rekruttering og drift av sykehjemmet.

Ingen av disse anbefalingene ser ut til å ha gått inn hos de som presset igjennom vedtaket. Nå skal det sies at ikke alle så nytten av å delta på helsekonferansen. Jeg kunne heller ikke registrere at Solbjørg Klausmark var tilstede. I innlegget hennes er det også åpenbart.

Brønnøy Høyre gikk til valg på at vi skal ha en best mulig omsorg i kommunen. Vi mener fortsatt at et nytt omsorgssenter i Hommelstø må komme, gjerne i et offentlig-privat samarbeid (OPS). Dette er god Høyre-politikk. Og ingenting gleder meg mer enn at flere har sansen for Høyres politikk og ivrer for å gjøre offentlige anskaffelser på denne måten.

Men det er noen klare juridiske utfordringer som må være oppfylt. Offentlige anskaffelser må være lytefrie. Dette ba rådmannen om å få tid til å klarere. Det hadde ikke flertallet tid til.

Jeg vil benytte anledningen til å spørre Solbjørg Klausmark, om hvor hun vil plassere det neste sykehjemmet i kommunen?

I de utredninger vi fikk den 9.4. var blant annet demografiske fakta. På Torgøyene bor også 11% av Brønnøys befolkning. I Hommelstø bor 6%.

Det er vel naturlig at også pleietrengende andre steder i kommunen får samme oppmerksomhet.

For det står for meg enda klarere, verken Solbjørg Klausmark eller de som sørget for flertallet i kommunestyrevedtaket, legger skjul på at det er et sykehjem man skal bygge i Hommelstø.

Både størrelsen og romprogrammet bekrefter det. Klausmark hevder at vi alltid har hatt to sykehjem i kommunen. Det er nytt for meg. Det har aldri vært to sykehjem i kommunen. En ting er å bygge noe som kan se ut som et sykehjem. Noe helt annet er å fylle det med kompetente medarbeidere. Dagens krav til sykehjemsdrift gjør at vi ikke må defragmentere dette. Da blir driftsbudsjettene for tunge å bære.

Det siste vi må bruke som distriktspolitisk virkemiddel, er et sykehjem. Det er like meningsløst som å kreve at deler av Brønnøysundregistrene, eller Luftambulansen for den saks skyld, skal plasseres i Hommelstø.

Spørsmålet blir da: Hvor vil framtidige sykepleiere, leger og spesialister søke seg jobb? På ”sykehjemmet” i Hommelstø, det distriktsmedisinske senteret, eller det som ligger i en annen kommune? Men et distriktsmedisinsk senter blir det vel neppe noe av etter dette vedtaket?

Framtidig omsorg vil bestå av utstrakt bruk av hjemmebaserte tjenester. Omsorgen kommer til pasienten i hjemmet så lenge det er mulig. Når det ikke lenger er mulig med tilrettelegging og tilpassing i hjemmet eller omsorgsboligen, må pasienten kunne tilbys en plass på det beste sykehjemmet vi har i kommunen. Pasienten skal ikke kjøre fram og tilbake. Det høres nesten ut som om at Klausmark mener at en sykehjemspasient er en dagpendler.

Jeg beklager at Klausmark ser på et tilbud om sykehjemsplass i Brønnøysund, som tvangsflytting og så nedverdigende at hun er villig til å bryte ned tilbudet for alle i kommunen hun er en del av. En slik samarbeidsånd er vanskelig å forstå. Vil derfor avslutningsvis komme med et beskrivende ordtak jeg også:

Drit i Norge - Leve Toten!

God helg
 

Stig Arve Høyvik

Gruppeleder Brønnøy Høyre