torsdag 8. mai 2014

Omsorgssenter i Velfjord – Prinsippavklaringer


Rådmannen ba i formannskapsmøtet tirsdag 6. mai om en del prinsippavklaringer som følge av flertallsvedtaket om bygging av sykehjem i Velfjord i kommunestyremøtet 9. april, og etterfølgende innlegg og uttalelser fra sentrale politikere.

Rådmannens henvendelse var sendt ut til formannskapets medlemmer 4 dager før formannskapet, og hadde et innhold som det var viktig å gi politiske tilbakemeldinger på. De samarbeidende partiene anså dette som svært viktig og prioriterte å komme med den nødvendige og politiske avklaringen i form av konkret forslag til vedtak. Hovedpunktet i vedtaket er at kommunen holder fast på tidligere vedtatte planer og faglig råd om at det er omsorgssenter og ikke sykehjem som skal bygges i Hommelstø.

Reaksjonen fra AP og de fristilte var uventet. På den ene siden ga de uttrykk for at de ble overrumplet av forslaget fra de samarbeidende partiene. På den annen side ga de uttrykk for at de oppfattet forslaget til vedtak som konstruktivt, for deretter å stemme mot forslaget, slik at det ble vedtatt med 4 mot 3 stemmer.

Vedtaket har følgende ordlyd;



1.       I henhold til gjeldende Omsorgsplan  (2011 – 2015), vedtatt i juni 2011 skal det i Velfjord etableres et «heldøgnstilbud med utgangspunkt i en boligløsning som et alternativ til sykehjem. I kommunestyremøte i desember 2011 ble det konkludert med» et botilbud som bokollektiv innenfor rammen av heldøgns pleie og omsorg.  Denne beslutningen er i tråd med alle faglige anbefalinger som er gitt, og også i tråd med de entydige vurderinger og signaler som framkom under kommunestyrets helsekonferanse 9. april 2014.

2.       Det forutsettes en rask gjennomgang av prosjektet i forhold til disse forutsetningene.

3.       Ved valg av kontraktsform må kommunen velge den som er mest hensiktsmessig for en optimal realisering av prosjektet

4.       Omsorgssenteret basert på forutsetningene i punkt 1 skal lokaliseres til Hommelstø sentrum.

5.       Kommunens tomt på Stavarhaugmyra som i sin tid ble ervervet til sykehjem anbefales solgt for å frigjøre midler til realisering av omsorgsenteret i Hommelstø. I denne sammenheng vurderes om også andre kommunale tomter og eiendommer kan selges.

6.       Gjeldende delegasjonsreglement legges til grunn for kommunens videre oppfølging av saken. Dette gjelder også mht vurdering og innpassing i  kommunens økonomiplan for 2015 – 2017.

Rådmannens saksfremlegg til formannskapet ser du her.

Paul Birger Torgnes (på vegne av H og SP)