fredag 30. mai 2014

Thonkvartalet må utredes


Jeg har med positiv interesse lest næringsministerens leserinnlegg om nybygg til Brønnøysundregistrene i lokalpressen på onsdag, og vil gi honnør til statsråden for at hun gjennom sitt leserinnlegg bidrar til åpenhet rundt prosjektet.

Videre vil jeg takke statsråden for beslutningen om lokalisering i sentrum, slik at man både kan ivareta hensynet til et framtidsrettet, fleksibelt og praktisk godt bygg for registrene, og god byutvikling i Brønnøysund. Ministeren viser en handlekraft som er prisverdig.

Statsrådens utsagn i leserinnlegget om «at vi må arbeide sammen for at Brønnøysundregistrene skal få et moderne bygg som lokalsamfunnet blir stolt av» er ekstra gledelig, og gir klare føringer i retning av at det er et «mønsterbygg» og ikke «monsterbygg» som skal oppføres. De skisser som så langt er presentert fra arkitektenes side er oppmuntrende i så måte.

Leserinnlegget viser imidlertid at næringsministeren og politikerne i Brønnøy har ulikt faktagrunnlag som utgangspunkt for utredning Thonkvartalet. Statsråden skriver at både Thonkvartalet og Schrøderkvartalet har vært vurdert meget nøye før Statsbygg anbefalte en lokalisering i området ved Schrøderhaugen.

Den informasjon næringsministeren har fått fra sitt departement avviker fra det Statsbygg sin prosjektleder ved flere anledninger har uttalt til kommunens politiske ledelse. Statsbygg sin prosjektleder har i all sin kommunikasjon med kommunen vært klar på at utredning av «Thonkvartalet ned til sjøfronten» lå utenfor det mandatet Statsbygg fikk fra NHD mens Giske var statsråd. Senere kontakt med departementet ikke har endret på dette.

Tvert imot, så skal Statsbygg fra departementet fått klar melding om at dette alternativet ikke skal utredes. Dette til tross for at et enstemmig kommunestyre sist høst anmodet om å få dette alternativet utredet, og at dette er fulgt opp med flere vedtak og skriv til departementet og Statsbygg.

Med bakgrunn i statsrådens invitasjon til dialog og samarbeid for å sikre Brønnøysundregistrene et funksjonelt bygg som vi alle kan være stolte av innen utgangen av 2020, vil jeg anmode næringsministeren om umiddelbart å ta initiativ at det enstemmige kommunestyrevedtaket om ønsket utredning blir gjennomført, slik at prosjektet ikke blir forsinket.

Med vennlig hilsen

Paul Birger Torgnes
Leder i Brønnøy Høyre