onsdag 10. september 2014

Tåkelegging fra posisjonen

Posisjonen i Brønnøy kommunestyre har et interessant debattinnlegg på trykk i BA lørdag 6. september. Her sparkes det i alle retninger og innlegget inneholder en rekke feilaktige utsagn og påstander. Med makt følger det ansvar, og dette ansvaret begynner tydeligvis å bli ei tung bør.

Konstellasjonen Ap, SV og de 4 fristilte har åpenbart et forklaringsproblem som de nå forsøker å tåkelegge for neste års velgere.

Opposisjonens ønske om kvalitetssikret dimensjonering av VO 11 faller makthaverne tungt for brystet. Bakgrunn er at Høyre, Senterpartiet, Venstre og Fremskrittspartiet ville ha en kvalitetssikret gjennomgang av administrasjonens underlagsmateriale. Det slenges ut påstander om at Høyre ønsker å privatisere VO 11. Vi har aldri tenkt i retning av privatisering, derimot en vurdering av framtidig dimensjonering av VO 11. Når en slik vurdering er gjort, så er det lettere å finne riktig dimensjonering av teknisk bygg.


Vi vil skynde oss sakte i denne saken, mer komplisert er det ikke.

Posisjonen har åpenbart en annen holdning. De vil stemme for et nøkternt nybygg til 30 millioner kroner, og det i tider hvor kommunen må spare til sammen 13 millioner på skole og helse.

Mer skremmende er det å se uforstanden rundt selvkostprinsippet. Det høres så fint ut at 20 millioner kan dekkes gjennom selvkostprinsippet. De unngår å si at disse millionene blir veltet over på oss innbyggere i form av økte kommunale avgifter, altså økt brukerbetaling. Resterende 10 millioner er kommunalt låneopptak, såpass mener Ap, SV og fristilte at vi må ta oss råd til.

Selvkostprinsippet for VO 11 sauses sammen med utsagn om at «disse midlene kan dermed ikke brukes på skole». Ikke skjønner vi hva som er tenkt her, vi finner det urovekkende at ordfører og gruppeledere fra Ap og SV med lang fartstid ikke skjønner bedre. I tillegg finner vi et par representanter hos de fristilte som går eller gikk politisk svanger med noe stort i magen.

Mer fornøyelig er det at vi enda en gang anklages for å trekke rådmannens saksfremlegg i tvil. Det kan jo ikke bety annet enn at de selv stoler 100 % på det som rådmannen legger frem? Enkelte innlegg fra Ap og fristilte er ikke akkurat tynget av ensidig tillit til innhold i saksfremlegg og presentasjoner som gis fra administrasjonen.

Det påstås også at Sentrumsbarnehagen ble kuttet etter forslag fra Høyre, hvilket er feil. Høyre var sammen med Senterpartiet, Venstre og Fremskrittspartiet derimot en pådriver for at kostnadsrammen skulle holdes. 

Vi var fast i klypa der andre ville åpne for prangende og fordyrende løsninger. Barnehagen er nå åpnet og vi gleder oss over hvor flott den ble.
Ap, SV og de fristilte ser privatiseringsspøkelser i alle krinker og kroker. Det siste er visstnok at Høyre skulle privatisere kommunens IT-avdeling. Brønnøy kommune kjøper allerede i dag tjenester fra private som drifter IKT-tjenester i kommunalt bygg. 

Etter en ekstern vurdering av IKT-avdelingen, som dagens opposisjon fikk gjennomslag for, er det utarbeidet egen IKT-strategi. Det foreligger konkrete planer om forbedringer på virksomhetskritiske områder innen IKT.

Det vil nå bli kjøpt flere tjenester fra privat leverandør og kommunens IT-avdeling er styrket med tung kompetanse innen bestilling og kontraktsoppfølging. Vi er på rett vei innen IKT, og vi ser frem til fortsettelsen. Lykken var altså ikke å ha alt «in-house» allikevel.

Det at avdelingen underveis mistet kompetente medarbeidere er ikke overraskende; gode hoder vil det alltid være rift om.

Vi setter stor pris på at posisjonen gir lyd fra seg i slike debattinnlegg, så får vi heller bære over med substansen i det som skrives.

Tynt og forvirrende innhold gjør det lettere for leseren å se forskjeller mellom partiene. Ikke minst blir dette viktig når nye politikere skal velges inn.
Vi kan allerede nå love at troverdighet i økonomiske spørsmål blir sentralt i tiden som kommer.


Stig A Høyvik, gruppeleder Høyre
Irene Hanssen, gruppeleder Senterpartiet
Ragnvald Dundas, gruppeleder Venstre
Ken Willy Kristoffersen, gruppeleder Fremskrittspartiet