torsdag 28. august 2014

Ofrer skole - verner teknisk


Den økonomiske situasjonen til Brønnøy kommune er alvorlig. Over flere år er kommunens økonomi blitt svekket, og må nå rettes opp. I tillegg har dagens posisjon, bestående av Ap, SV og de fristilte, fattet flere vedtak som har forverret kommunens økonomi. Rådmannen foreslår derfor å øke inntektene via eiendomsskatt på 6 MNOK og 0,5 MNOK i økte SFO-satser.

I tillegg må det vedtas kostnadskutt på minst 20 MNOK for 2015. Skal kommunen unngå å bli satt under offentlig administrasjon og ROBEK-lista, så må det hard lut til. Det er alle politikerne klar over.


Vi samarbeidende partier (H, Sp, V og Frp) ønsker derfor en bred gjennomgang av absolutt alle virksomhetsområder i kommunen. Dette for å sikre at våre ressurser blir best mulig utnyttet, til glede for oss brønnøyværinger.

Rådmannen og administrasjonen la til siste kommunestyre frem en gjennomarbeidet kuttliste der omfang og konsekvens ble beskrevet. Samtidig pågår det parallelle, kostnadskrevende aktiviteter, bl.a på VO 11 Teknisk. Her er det ønske med nybygg som tidligere er beregnet til å koste 30 MNOK. Kommunestyret har tidligere vedtatt at før en eventuell byggestart, skal dimensjoneringen av teknisk sektor være gjennomført.
Det vil etter vår mening være meningsløst å bygge huset først, før man vet hvor mange maskiner og ansatte det skal inneholde.

Under siste kommunestyre fremmet vi derfor følgende forslag;
«Det utarbeides en kvalitetssikret gjennomgang av VO 11 Teknisk med sikte på framtidig dimensjonering. En slik gjennomgang skal være klar til politisk behandling i desembermøtet. Planene om nybygg for VO 11 Teknisk utsettes til gjennomgang av framtidig dimensjonering er foretatt.»

Vi ønsker å skynde oss sakte her, og sikre oss et bredt grunnlag for beslutning når det gjelder framtidig dimensjonering av VO 11 Teknisk. Ikke minst er dette viktig når oppvekst og helse er tema den 28. oktober; vi minner om at rådmannen tidligere har utredet ulike strukturelle grep som til sammen må gi 13 MNOK i kostnadskutt innenfor disse to områdene.

Vi trodde det var vanskelig å være uenige i forslaget, men der tok vi feil. Forslaget ble nedstemt med 14 mot 13 stemmer. Posisjonen, i all sin klokskap, synes tydeligvis det er viktig å unngå at VO11 Teknisk blir sett i kortene. Ap, SV og de fristilte har åpenbart bestemt seg for framtidig dimensjonering av Teknisk og derigjennom investeringsbehov.

Dette minner om da den samme posisjonen presset igjennom vedtaket om et tredje museum i Velfjord. Det har nå stått ferdig i fire måneder, uten at man vet hva det skal brukes til.

Det blir vanskelig for posisjonen å forklare kutt i helse og skole, dersom det samtidig vedtas nytt teknisk bygg i planlagt størrelse. For ordens skyld; det er ikke en lovpålagt oppgave å ha «stor teknisk sektor».

Rådmannen kunne imidlertid forsikre oss folkevalgte om at kommunestyret vil få det siste ordet når det gjelder igangsetting av nytt teknisk bygg. Det er sannelig bra. Ikke slik å forstå at vi tror posisjonen vil endre standpunkt, men det endelige vedtaket vil adressere ansvaret til de som stemmer for uten at beslutningsgrunnlaget er grundig utredet. Nettopp slike beslutninger har ledet oss ut i det uføret Brønnøy kommune nå befinner seg i.

Stig A Høyvik, gruppeleder Høyre
Irene Hanssen, gruppeleder Senterpartiet
Ragnvald Dundas, gruppeleder Venstre
Ken Willy Kristoffersen, gruppeleder Fremskrittspartiet