fredag 18. juli 2014

Ivers faktaformidling


Under tropevarmen sist uke tok Iver Dreiås seg tid til dele sine tanker og hans oppfatning av fakta når det gjelder lokalisering av nytt registerbygg med oss. 

Tankene skal få stå for hans egen regning, men fakta formidlingen  har et innhold som ikke kan stå uimotsagt.

For det første hevder han ; «Faktum er imidlertid at det aldri har vært noe reelt flertall for sentrumsløsning i kommunestyret». Her bommer han kraftig. Flertallet i Kommunestyret har hele tiden, og i alle sine vedtak,  gått inn for at registrenes nybygg skal ligge i sentrum. Forslaget om lokalisering i Schrøderhaugen ble opprinnelig vedtatt av Brønnøy Kommunestyre i juni 2011 mot 5 stemmer. Det er 27 representanter i kommunestyret, og selv om Dreiås benytter begrepet «reelt flertall» så går jeg ut fra at også han erkjenner 5 av 27 er et klart mindretall.


Også ved siste behandling i kommunestyret i november 2013 var det flertall  på 15 som støttet Statsbygg sine anbefalinger. At det i tillegg ble fattet et enstemmig vedtak i kommunestyret om å få utredet området nord for Thon Hotel inkludert riving av den eldste delen av dagens registerbygg endrer ikke på dette, da også dette alternativet vurderes som sentrumsløsning.

 For det andre hevder han; «…..folkemeningen fortsatt er at registrene bør lokaliseres utenfor sentrum», og viser i den sammenheng avstemming  på BA-nett og underskriftskampanje. Også her glipper det for Dreiås; underskriftskampanjen og avstemmingen han sikter til gjaldt i stor grad bevaring av Schrødereiendommen som grønn lunge i sentrum, noe Statsbygg langt på vei har tatt hensyn til i sine forslag. BA gjennomførte derfor en egen avstemming sommeren 2013 hvor spørsmålet var lokalisering i eller utenfor sentrum. Her ble det avgitt godt over 2.000 stemmer, og ca 60 % støttet lokalisering i sentrum. Tilsvarende facebook-avstemming i 2011 ga 80 % stemmer for sentrum. Jeg har tidligere påpekt svakheten ved slike underskriftslister og avstemminger. Bl.a. er det ikke bare innbyggere i Brønnøy som deltar, og de får ofte «kampanjepreg» der ulike grupper engasjerer seg svært aktivt. For underskriftslistene ble det i tillegg avdekket at mange hadde skrevet under flere ganger, noen  hele 6 ganger. Valg er derfor den beste måten å registrere folkemeningen på, og partiene som gikk til valg på lokalisering i sentrum fikk et klart flertall ved valget i 2011. Høyre som var tydeligst på dette fikk 4-doblet sin oppslutning.

Det er nå viktig å komme videre i prosessen med å sikre Brønnøysundregistrene framtidsrettede lokaler som legger til rette for vekst og utvikling, samtidig som vi får en løsning som bidrar til positiv utvikling for Brønnøysund som regionssenter.

Statsbygg har lagt fram 3 konkrete forslag. Brukerutvalget og den lokale styringsgruppen på Brønnøysundregistrene har enstemmig anbefalt et av disse forslagene. Kommunens politiske ledelse har hatt møte med Næringsministeren og fikk en god dialog, hvor man i tillegg til å utdype bakgrunnen for ønsket om utredning av nord alternativet, hadde fokus på konkrete forhold vedr. løsninger og utforming. Like viktig som selve lokaliseringen er utformingen av bygget, slik at «byen får noe igjen» og  vi alle blir stolte over sluttresultatet. Tilrettelegging for virksomhet og aktiviteter i lokalene på gatenivå etter endt arbeidsdag er her av stor betydning. Det samme gjelder sikring av tilstrekkelig antall parkeringsplasser, i samsvar med kommunens parkeringsvedtekter og registrenes reelle behov.

Statsråd Mæland, som selv har bakgrunn som kommunepolitiker og byråd, var meget lydhør for kommunens innspill under møtet, og lovte å ta dette med i sine vurderinger. Hun ville selv gå grundig inn i saken og de anbefalinger hun fikk, samtidig som hun understreket viktigheten av framdrift i prosjektet.

Paul Birger Torgnes

Leder i Brønnøy Høyre