onsdag 16. juli 2014

Sommerbrev fra Margunn



Sommervarmen begynner å gjøre sitt inntog og vi innstiller kroppen på feriemodus. Det er godt for alle å stoppe opp litt og trekke pusten, for så å være godt forberedt til ny innsats igjen – uansett hvor det skulle være.

Stortingsåret har gått fort – ny regjering med ny politikk har gitt tilbake leveranser til innbyggerne i forhold til saker vi gikk til valg på. Vi gikk til valg på forenklinger, unødvendige forbud skulle fjernes, og hverdagen skulle gjøres enklere for folk flest.
 

Registrerer at våre motstandere, også media – liker å fremheve saker som kan sees som unødvendige – som tillatelse til å bruke segway i Norge, eller reduksjon av avgift på båtmotorer. Men dette er også viktige saker for noen – om ikke for rødgrønne politikere og media.
At vi har lagt frem forslag om å forenkle byggesøknadsprosesser – det snakkes det ikke så mye om. 


Dette er forenkling som virker – både for hus/tomteeier, men ikke minst vil det frigjøre kapasitet på de kommunale byggesakskontor.
Interessant å registrere hvilken vri media fremstiller saker på – og undres over hvorfor de gjør det. 

Det er ikke tvil om at de fleste mennesker – som hvert 2. år er velgere – henter sin informasjon fra media. Når da media har en agenda for å fremstille en sak, ja så er det den vinklingen som blir avgjørende for hvordan saken blir oppfattet av folket der ute. Så må vi politikere løpe etter og forklare hva som menes. Et godt eksempel på dette var saken om reservasjonsmulighet. De rødgrønne politikerne hadde bestemt seg for at dette var et forsøk på å reversere spørsmålet om selvbestemt abort – og media kjøpte dette. Håper virkelig ikke at noen unge jenter vil oppleve å sitte foran en lege på et legekontor og først der oppdage at legen har valgt å reservere seg – uten at noen vet dette.

Den mest alvorlige saken som vi fikk i fanget fra de rødgrønne politikerne var saken om differensiert arbeidsgiveravgift.

Dette var en sak som hadde versert i flere år mellom regjering (Ap, Sp og Sv) og EU, og som endte opp med et vedtak i EU kommisjonen i juni i fjor og som ble ratifisert av ESA i oktober i fjor.  Sektorunntakene som spesielt rammet Nord Norge og som gjaldt transportsektoren og energisektoren ble vedtatt under de rødgrønnes regjeringstid. Her valgte Ap, i stedet for å stå oppreist å beklage at de ikke hadde sett problemet når vedtaket ble fattet i juni i fjor, å klare å få mediebildet til å se ut som om det var H/Frp regjeringen som påførte landsdelen denne økte utgiften. Nå er jeg meget godt fornøyd med at vår regjering har tatt en offensiv holdning overfor EU og ikke minst i forhold til jobben mot EU-kommisjonen. Og for å si det mildt så kan jeg forsikre dere om at det var mye møteaktivitet mellom Høyre og Frp sine stortingspolitikere fra Nord Norge og regjeringsmedlemmene om dette temaet.
 
Det er EU-kommisjonen som «jobber» og fremmer de ulike saker som kommer til avgjørelse hos EU. Protokoller og offentlige dokumenter hos departementet  viser at det var særs liten kontakt for ikke å si nærmest null kontakt mellom daværende kommunalminister fra Sp og EU-kommisjonen.

Regjeringen fremmet proposisjon for Stortinget som ble behandlet på Stortingets siste dag i juni. I forslaget fra Regjeringen ble det lagt frem forslag om at alle inntekter som staten får fra økt arbeidsgiveravgift i landsdelen skal tilbakeføres til landsdelen. 

Videre sier regjeringen i sin proposisjon at de vil fortsette å ha tett kontakt med EU for om mulig å få åpning for at sektorunntakene kan begrenses ytterligere. Dette forslaget fra regjeringen ble enstemmig vedtatt av Stortinget. Finanskomiteen la frem saken for Stortinget, og de endret ikke på noen av forslagene fra Regjeringen, bare presiserte det som regjeringen selv har skrevet i sin proposisjon – nødvendig med videre tett dialog med EU for om mulig å få begrenset sektorunntakene.
 
Registrerer at fortsatt så prøver enkelte fra Ap seg på å fortelle at disse tiltakene ikke kommer inn på bunnlinja til de berørte selskapene. Dette er noe alle vet – men både vi og Ap må forholde oss til regelverket og kan ikke gi støtte til selskapene direkte, da det vil være konkurransevridende og i strid med lov. Men det er jo ikke vanskelig å si at selvsagt skulle vi ønsket å kunne gi støtte til de berørte firmaene, men det er jo nettopp det EU ikke gir oss lov til – dette burde også Ap sine stortingspolitikere ha kunnskap om, og ikke forvirre media og velgere til å tro at det bare er å gi støtte til firmaene.

Høyre/frp regjeringen har en annen politikk en de rødgrønne politikerne. Høyre har tro på at vekst skjer gjennom å gi næringslivet bedre rammevilkår, forenkle regelverk og ikke minst satse på samferdselstiltak. Derfor fjernet regjeringen arveavgiften, reduserte formueskatten, satset på økt etter- og videreutdanning av lærerne og ikke minst økt samferdselsbevillingene til Nord Norge.

Er veldig fornøyd med at vi fikk gjennomslag for Høyre på Helgeland sin store sak i valgkampen – redusere bompengeandelen på E6 Helgeland. Her økte staten sin andel med 300 millioner, som resulterte at èn bomstasjon ble borte.

Andre gode saker som vi har fått gjennomslag for kan nevnes; Finansiering av fiskerihavn på Napp med 16 mill, ekstra bevilgning til Narviksenteret kr. 7,8 mill, tilskudd til bygging av 105 studentboliger i Bodø og ikke minst en økning på 184 % godkjente søkere til videreutdanningsprogram for lærere for Nordland. I 2013 var det 200 søkere hvor 92 ble godkjent, og i 2014 har disse tallene økt til henholdsvis 483 og 262.

Jeg er veldig godt fornøyd med at Fiskeriministeren og regjeringen vil legge til rette for vekst i havbruksnæringen. Havbruksnæringen er viktig for sysselsetting og bosetting i distrikts Norge. Regjeringen foreslo en ordning der alle lakseoppdrettere, både små og store, får mulighet for en kapasitetsøkning på 5 % på hver eksisterende konsesjon. 50 % av konsesjonsvederlaget går til kommunene.

Den viktigste saken for meg i justiskomiteen fra høsten blir nok politireformen. Ellers vil jeg følge opp viktige nordlandssaker både når det gjelder næring, samferdsel og ikke minst utdanning.
Sommeren har jeg tenkt å tilbringe mest mulig i Brønnøysund – har allerede hatt noen fantastiske dager i nærområdet. Rootspasset er i boks så regner med vi sees der.

God sommer til dere alle!