fredag 7. november 2014

Enda en overdimensjonert utbygging i Velfjord

Kommunestyret har nylig behandlet «Omsorgsplan 2015-2020». Planen legger lange linjer for hvordan vi brønnøyværinger skal forvente at pleie og omsorg skal gis i fremtiden. Sentrale områder i planen er;
-              Reorganisering av dagens drift og bygningsmasse
-              Innovasjon, teknologi og fremtidsrettede løsninger
-              Aktiv omsorg
-              Rekruttere og beholde ansatte
-              Kvalitetskontroll
f.v Ragnvald Dundas (V), Irene Hanssen (Sp), Ken Kristoffersen (Frp) og Stig Høyvik (H)

Planen er forbilledlig oversiktlig og kortfattet, samtidig som den oser av faglig kompetanse. Rett og slett et suverent stykke arbeid av rådmannen og hans medarbeidere.


Det er særlig organisering av dagens drift og bygningsmasse som er interessant. Planen fastslår at dette bør gjøres i prioritert rekkefølge i 2015;
-              Hestvadet omsorgsboliger gjøres om til institusjonsplasser
-              Brønnøy sykehjem blir til bofellesskap
-              Velfjord aldershjem omdisponeres til bofellesskap/bokollektiv, enten ved renovering eller nybygg

I kommunestyret tvang Ap, SV og de fristilte gjennom et vedtak med denne ordlyden; «Tidligere vedtak vedrørende bygging av Velfjord omsorgssenter med 20 heldøgns omsorgsplasser i bokollektiv / bofellesskap iverksettes.»

Omsorgsplanen er klinkende klar på at det i Velfjord skal tilbys 15 omsorgsplasser. Aldersfremskriving og normtall for antall omsorgsplasser tilsier at 15 plasser er nok.

Allikevel påstår posisjonen at behovet er 20 plasser. Hva er det de vet som rådmannen og hans medarbeidere er uvitende om? Eilert Horn, som ellers har en rørende tillit til rådmannen, er sikker på at behovet er 20 plasser og ikke 15.

Hvorfor er det slik? Hvorfor skal det overdimensjoneres i Velfjord når behovet beviselig ikke er til stede? Vi trodde det lå en viss lærdom i museumssaken som har kostet omlag 10 MNOK.

Hvilke konsekvenser får dette for ombygging i Brønnøysund? Betyr dette at vi må utsette ombyggingen på sykehjemmet og Hestvadet?

Vi slår fast at Ap, SV og de fristilte ikke tror på omsorgsplanen og benytter første anledning til å undergrave innholdet i den. Både Horn og Solbakk demonstrerer mistillit til rådmannen og hans fagfolk.

Posisjonen hopper arrogant over kompetente anbefalinger.

Rådmannen opplyste om at det er gitt tilbud om nytt bygg i Velfjord til 75 MNOK, dette gjelder for 20 omsorgsplasser. Det vil si at hver omsorgsplass i Velfjord vil koste 3,75 MNOK. Har kommunen virkelig råd til en slik utbygging?

Byggekostnader på linje med en enebolig er alvorlig i seg selv, men det mest alvorlige er at posisjonen ønsker å bygge en overkapasitet i Hommelstø for et behov som ikke finnes. I framtiden vil behovet for disse plassene også være mindre. Dette ifølge en grundig omsorgsplan.

Dette vil da i verste fall kunne medføre at pleietrengende i Brønnøysund må flyttes til Velfjord for å fylle denne overkapasiteten. Noe som igjen vil ødelegge for planen om et distriktsmedisinsk senter i Hestvadet.

Forklaringen på dette er at spesialister må jobbe i et samlet fagmiljø, som et slikt senter vil være.

Vi minner igjen om de mest alvorlige punktene i siste tertialrapport;
-              Kommunen ligger an til et underskudd på driften i størrelsesorden 12-16 MNOK i 2014. Dette tilsvarer et daglig underskudd på 33-44 000 kroner.
-              Kommunen må låne penger for å betale lønn
-              Kommunen må be om betalingsutsettelse ved store fakturaer

Selve byggesaken kommer opp til politisk behandling i desember, og vi kan bare håpe at posisjonen innser at vi nå må ta de riktige økonomiske grepene.

Stig A Høyvik, gruppeleder Høyre
Irene Hanssen, gruppeleder Senterpartiet
Ragnvald Dundas, gruppeleder Venstre
Ken Willy Kristoffersen, gruppeleder Fremskrittspartiet