lørdag 15. november 2014

Politiske møter i Brønnøy på kveldstid

Kommunestyret har gjennom politiske vedtak besluttet at det på politisk nivå skal spares inn kr 150 000 årlig. Så langt er det ingen partier som har kommet med noe konkret forslag til hvor dette kuttet skal tas.

Brønnøy Høyre tar nå initiativ til at politiske møter skal avholdes på kveldstid. Vi ser at det er mulig å spare inn langt mer enn kr 150 000 årlig ved å legge møtene til kveldstid.


Etter vår mening er det på sin plass at politikerne tar sin del av de kuttene som må gjennomføres for å rette opp kommuneøkonomien.

Folkevalgte får i dag ulike refusjoner, avhengig av om de er ansatt i privat sektor, kommunalt eller statlig ansatt. Legges møter til kveldstid, så vil svært mye av refusjonene falle bort. Vi tror at det bør være mulig å spare inn ca. kr 500 000 årlig ved å innføre kveldsmøter.

Kveldsmøter vil samtidig åpne for at innbyggerne får bedre anledning til å følge møtene fra sidelinjen.

Andre kommuner har allerede en velfungerende praksis med møter på kveldstid. Alt taler for at vi kan gjøre det samme i Brønnøy. Dette betinger imidlertid en strammere møteledelse og disiplinert bruk av taletid. Basert på de siste møtene i kommunestyret tror vi ikke at debatten vil bli skadelidende på noe vis om dette innføres.

Det er noen ulemper med kveldsmøter. Bønder og andre med arbeidstid på kveld kan oppleve dette som et hinder for politisk deltakelse. Videre vil kveldsmøter føre til at politisk sekretariat, rådmann og evt. fagpersoner må være til stede utenfor ordinær arbeidstid. Det siste vil medføre kostnader enten i form av overtid eller avspasering.

Brønnøy Høyre er allikevel av den oppfatning at fordelene er mer tungtveiende enn ulempene. Kommunens økonomiske situasjon er så alvorlig at alle steiner må snus, også de som medfører ulemper for folkevalgte.

Vi har tidligere tatt initiativ til kveldsmøter, uten å vinne frem. Ap har tidligere vært skeptisk til å avholde møter på kveldstid for å spare penger. Aps motargumenter er uklare, men vi tror at også de ser hvor alvorlig situasjonen nå er for Brønnøy.

Vi håper derfor at et samlet kommunestyre vil gi sin tilslutning når saken kommer opp til behandling.


Paul Birger Torgnes, varaordfører Høyre
Stig A Høyvik, gruppeleder Høyre