lørdag 15. november 2014

Bloggen tilbake igjen …

Etter ett års opphør i ukebloggen, og utallige oppfordringer om nye utgaver, er jeg endelig tilbake med nye tilbakeblikk på den politiske uka som gikk.


I bloggen vil jeg fortsatt ta utgangspunkt i lokalpolitiske hendelser gjennom siste uka, sett fra mitt ståsted. 


Dvs. at både vinkling og konkrete utsagn utelukkende står for min regning, og ikke på vegne av Brønnøy kommune eller Brønnøy Høyre. Formålet med bloggen er å gi medlemmer, innbyggere og andre interesserte informasjon om det lokalpolitiske liv.


Ekstraordinært kommunestyremøte

De samarbeidende partiene i Brønnøy anmodet for en uke siden om at det så snart som mulig ble kalt inn til ekstraordinært kommunestyremøte for å behandle lovligheten av vedtak om nytt teknisk driftsbygg.

Bakgrunnen for kravet var både ønsket om en rask behandling av lovligheten av bygge nytt teknisk driftsbygg med en kostnad på 30 – 40 mill kr i den økonomiske situasjonen kommunen er i, hvor man vurderer nedleggelse av barnehager, skoler og plassering av 2 personer på samme rom på sykehjemmet. De samarbeidende partiene ønsker å prioritere gode løsninger innen lovpålagte oppgaver innen oppvekst/utdanning og helse før man benytter millionbeløp på nybygg som ikke er lovpålagt, og hvor behovene kan dekkes på langt billigere måte.

Videre ønsker de samarbeidende partiene å oppheve vedtaket om innkjøps- og ansettelsesstopp. Høyre og de samarbeidende stemte for dette forslaget under sterk tvil i siste kommunestyremøte, slik at det ble enstemmig.

I ettertid viser det seg at denne tvilen så absolutt var på sin plass, vedtaket har fått en rekke utilsiktede effekter, bl.a. at pasienter er blitt sengeliggende lenger ved fravær av ansatte, at elever ikke får undervisning, at julebord for ansatte avlyses selv om de betaler det meste av egen lomme. Dette var ikke intensjonen med vedtaket, og vi vil derfor heve vedtaket umiddelbart, i tillit til at rådmannen og hans stab utøver det skjønn og den økonomiske kontroll som er påkrevd resten av året.


Kommunes økonomi

Rådmannen og hans stab har ved flere anledninger i sommer og høst vist at kommunen gjennom de 10 siste årene har lagt seg på et alt for høyt forbruk. Hovedsakelig pga at kommunen har brukt momsrefusjon fra investeringer til drift, samt at kun en del av pensjonsutgiftene er utgiftsført.

Dette var ikke ulovlig da det ble gjort, men svært uklokt, og Regjering/Storting har endret dette slik at det ikke kan gjøres i dag. Dette sammen med sterkt økte pensjonsutgifter har gjort av kommunen må spare inn 26 millioner kr. Et enstemmig kommunestyre vedtok i august å spare inn 10 millioner kr på rådhuset, kultursektor og andre ikke lovpålagte forhold. Det resterende beløpet må kommunens administrasjon og politikere finne løsning på før budsjettet for 2015 og økonomiplanen for de påfølgende år skal behandles.

Skolestruktur, omsorgssektor, teknisk sektor og eiendomsskatt blir sentrale områder som vurderes, og det ville vært en stor fordel om kommunens politikere så snart som mulig kunne enes om de tiltak som er nødvendige.

Det er derfor gledelig at det de siste dagene har vært uformell kontakt for å prøve å finne slike løsninger. Fra Høyres side har vi bl.a. foreslått å legge politiske møter utenom ordinær arbeidstid (se egen artikkel på gladibrønnøy.no). Dette vil kunne gi en årlig innsparing på om lag kr 500.000,-, og vi håper de øvrige partiene vil slutte seg til forslaget.

Nominasjonsmøter

Nordland Høyre hadde sitt nominasjonsmøte i Bodø på søndag (9. november). Kai Henriksen som i dag er ordfører i Rana ble enstemmig nominert på førsteplass. På de neste plassene kom fylkesråd Beate Bøe Nilsen fra Sortland og Bente Anita Solås som er gruppeleder for Høyre i fylkestinget. Vår egen Kathrine Laukholm ble enstemmig nominert på 12.plass. Fra Sør-Helgeland kom også Petter Bjørnli og John Arne Warholm på lista.

Brønnøy Høyre var aktivt engasjert under møtene i Bodø, Margunn var dirigent på nominasjonsmøtet og Paul Birger ledet fylkesårsmøtet dagen før. I tillegg deltok Kathrine Laukholm og Simon Utvik fra Brønnøy.

Det var som vanlig godt oppmøte på nominasjonsmøtet til Brønnøy Høyre på mandag (10. november). Nominasjonskomiteens innstilling ble vedtatt uten endringer. Kun på førsteplassen ble kampvoteringer og resultatet ble Paul Birger Torgnes (25 stemmer) mens Stig Arve Høyvik fikk 3 stemmer.

Jeg er imponert over jobben som nominasjonskomiteen har gjort. Forslaget deres gikk gjennom uten endringer på nominasjonsmøtet, noe som viser at lista består av svært gode kandidater og at komiteen har gjort en meget god og grundig jobb.

Lista består av en fin blanding av eksisterende kommunestyrerepresentanter og nye kandidater, seniorer og ungdommer, menn og kvinner, og felles for alle er at det er gode kandidater som har mye å bidra med på forskjellige områder, og at summen av engasjement og kunnskap blir særdeles sterk.

For meg er den en ære og glede å kunne «toppe» en liste med et slikt «mannskap», og jeg gleder meg til jobben vi skal gjøre sammen fram mot valget neste høst. Jeg skulle gjerne sett at alle 26 kom inn i kommunestyret, men det er nok i overkant av hva vi kan klare, selv om vi lykkes med alt i valgkampen.

Unødvendige ferjekutt

Nordland Fylkeskommune la denne uken fram forslag til budsjett for 2015 og økonomiplan fram til 2018. Kutt i fergetilbudet var sentralt i forslaget, og dette begrunnes med endring i overføringer fra Staten til fylkeskommunen. Stortingsrepresentant Margunn Ebbesen mener kuttene ikke skyldes regjeringen. Selv om statsbudsjettet for 2015 ennå ikke er vedtatt tyder mye på at Margunn har rett;
2015 effekten av nytt inntektssystem   – 56,5 millioner
+ Tapskompensasjon fra staten                  31,9 millioner
+ Effekt av inntektsutjevning                         1,3 millioner
+ Styrking av fylkesveier i 2015                   28,4 millioner


Om vi summerer, så ser vi at det ikke er noen netto reduksjon. I tillegg kommer friske midler til trygging av tunneler med kr. 52,6 millioner.