søndag 23. november 2014

Ukeblogg 47/2014


Ekstraordinært kommunestyremøte.
Uka startet med ekstraordinært kommunestyremøte mandag 17., etter krav fra de samarbeidende partiene. Formålet med møtet var å behandle krav om lovlighetskontroll av flertallsvedtak i kommunestyremøtet 28. oktober om å bygge nytt driftsbygg til teknisk, til tross for at kommunen inneværende år vil får et underskudd på 12 – 16 mill kr, og at man i tillegg fortsatt mangler dekning for 16 mill kr hvert år de nærmeste årene.


 I tillegg ønsket de samarbeidende partiene å få opphevet vedtak om ansettelsesstopp og innkjøpsstopp, som bl.a. hadde ført til at pasienter på sykehjemmet ble sengeliggende til langt på dag, og elever på skolene ble sendt heim pga at man ikke lenger hadde anledning til å leie inn vikar.

Det samarbeidende partiene fikk fullt gjennomslag for sitt initiativ, vedtaket om innkjøpsstopp og ansettelsesstopp ble opphevet. Grunnlaget for lovlighetskontrollkravet ble fjernet ved at beslutningen og utbygging av nytt teknisk bygg ble stoppet inn til man hadde sett dette i sammenheng med kommuneøkonomien for øvrig, og sikret et budsjett i balanse.

Sanndrømt ?
Et samlet kommunestyre gikk også inn for å droppe årets julemiddag, og i stedet finne fram til annen og enklere form for markering.

Under dette temaet klarte ikke undertegnede å motstå fristelsen for å referere en mail et av formannskapsmedlemmene fra de samarbeidende partiene hadde sendt 6 dager tidligere;
I natt drømte jeg at vi hadde desember-møte (siste kommunestyre før jul). Vi var alle pent antrukket, som vi bruker å være. Noe julemiddag for kommunestyre med innbudte gjester var avlyst på grunn av økonomien. Kulturprisen ble delt ut i kinosalen av Magnar – jeg kjenner ikke til de som fikk prisen – det var for meg fremmede folk. Etter stor applaus samlet vi alle oss, tok på yttertøy, og i gangen på Rådhuset sto Aina og delte ut et hvitt stearinlys til hver enkelt av oss som vi tente på. Deretter gikk vi alle (kommunestyre og områdeledere) i lys-tog bortover til kirken. Der ventet Borch på oss. Han leste opp juleevangeliet – og etterpå ba vi alle sammen for at det må gå bra med Brønnøy kommune – og økonomien. Deretter sang vi «Deilig er jorden», som vi bruker å gjøre. Det ble også kollekt rundt altertavlen, denne gangen til Brønnøy kommune. Liv Solli hadde fått beskjed om at noe innsamling til Care-organisasjonen ble det ikke i år………..og å våknet jeg……….
Utrolig bra, nesten sanndrømt ?!?

Kommunalt aksjekjøp
I det ekstraordinære kommunestyremøtet ble det også vedtatt at Brønnøy kommune skulle kjøpe aksjer for 660.000,- kroner for å opprettholde sin eierandel i Norsk Havbrukssenter AS på ca 9 % i en kapitalutvidelse som planlegges dersom selskapet blir tildelt en «grønn konsesjon» som selskapet må betale 10 mill kr for. Kapitalutvidelsen skal bare gjennomføres dersom slik «grønn konsesjon» tildeles, og Brønnøy Kommune vil i så fall motta 10,75 mill kr fra Staten, dvs at kommunen i så fall benytter 660.000,- av dette til aksjetegning, slik at kommunens «netto» på den grønne konsesjonen blir vel 10,1 mill kr..

Jeg er selv aksjonær og styremedlem i Norsk Havbrukssenter AS, og deltok selvfølgelig ikke i behandlingen, og skal heller ikke uttale meg om behandlingen av denne saken.

På et prinsipielt grunnlag vil jeg likevel være klar og tydelig på at kommunen skal være varsom med tegning av aksjer i kommersielle selskap. Først og fremst pga risiko, men også ut fra habilitetsspørsmål. Verdiskaping og arbeidsplasser er viktig for utviklingen i kommunen, men stimulering for dette bør fortrinnsvis kunne skje gjennom tilrettelegging av tomtearealer og god infrastruktur, og rask og forutsigbar saksbehandling i alle ledd.

Kommunen bør prioritere sine lovpålagte oppgaver innen helse-, omsorg- og oppvekst, god infrastruktur, planløsninger og gode tjenester for øvrig til innbyggerne.

Økt eiendomsskatt?
Brønnøy Høyre gikk til valg på reduksjon og fjerning av eiendomsskatten på boliger. Vi oppfatter skatten som svært usosial og uheldig da den særlig rammer enslige minstepensjonister og unge i etableringsfasen ekstra hardt, og uavhengig av inntekt og formue.

Etter valget inngikk også Høyre et forpliktende samarbeide med Senterpartiet om at eiendomsskatten først skulle halveres, og fra og med neste år skulle den avvikles. Tidligere i kommunestyreperioden ble det lagt til rette for at dette skulle kunne skje, men de fristilte og AP ønsket ikke å være med på dette. De skjerpet tvert imot eiendomsskatten ved å oppheve 10-års-fritaket for eiendomsskatt som skulle gjøre det lettere for unge etablerere å bygge seg eget hus.


Vi har dessverre ikke flertall i kommunestyret, og slik det ser ut i øyeblikket vil eiendomsskatten bli økt. 

I budsjettforslaget til rådmannen er den foreslått doblet i 2015, og ytterligere økning til 5,8 promille i 2016.

Dersom dette blir vedtatt vil effekten for ungdom som bygde seg nytt hus på ca 150 m2 i Brønnøysund for får år siden blir slik;
·         2013;   kr        0,- (pga fritak de første 10 år etter bygging, opphevet fra 2014)
·         2014;   kr 3.000,-
·         2015;   kr 6.000,-
·         2016;    kr 8.700,-
Høyre og de samarbeidende partiene har signalisert at målet om å fjerne eiendomsskatten ligger fast, men har signalisert at vi for å opprettholde et godt skoletilbud og gode løsninger innen helse- og omsorg,  for en kortere periode kan være villig til å drøfte opprettholdelse og også størrelse på eiendomsskatten. 

For Høyre er det uaktuelt og fullstendig uakseptabelt å øke eiendomsskatten for å bygge nytt bygg til teknisk.
Planutvalget
Umiddelbart etter kommunestyremøtet på mandag ble det avholdt møte i planutvalget. Blant sakene som ble behandlet var endring av benevnelsen for tomter regulert til «konsentrert småhusbebyggelse» til «Konsentrert boligbebyggelse». 
Dette gjelder 21 tomteområder i kommunen, og berører kun benevnelsen på byggene, ikke størrelse, arealutnyttelse, byggehøyder etc. For 2 av de 21 områdene var det kommet inn innsigelser fra Naboene, og et enstemmig planutvalg vedtok dersom å sende saken til kommunestyret for endelig avgjørelse.
Folkemøte om nybygg til registrene
På kvelden tirsdag 18,  arrangerte Statsbygg folkemøte på Samfunnshuset med gode, interessante og fine presentasjoner .under folkemøtet på Samfunnshuset og jeg sitter igjen med et inntrykk av at dette serlovende ut;
         Brønnøysundregistrene vil i løpet av ca 5 år får meget attraktive lokaler med gode praktiske løsninger som gjør organisasjonen i stand til å utføre eksisterende og nye oppdrag på en god måte.
·         Brønnøysund og Brønnøy Kommune får en betydelig investering som både vil medføre stor aktivitet og  bidra til flott sentrumsutvikling.
          -  Lokaliseringen i sentrum er i store trekk i tråd med kommunestyrets og planutvalgets flertallsvedtak de siste 3 – 4 årene, selv om kommunestyret også har skissert en annen mulighet for å sikre enstemmighet.
         - Statsbygg har i sitt mandat å bidra til lokal verdiskaping, og har i tillegg et mål om å «gi noe tilbake til byen», noe bl.a. den skisserte adkomsten til utsiktspunkt på «kaibygget» vil kunne bidra til.
          - Brønnøysundregistrene har under sin nye ledelse signalisert en ny og åpen holdning til samarbeide med lokalmiljøet, både i Brønnøysund og regionen rundt, med sikte på utvikling og verdiskaping. Dette åpner for nye interessante muligheter.
         -  Forutsetningene for at dette skal kunne bli bra for alle berørte parter er derfor så absolutt til stede

Ordfører og varaordfører opplyste under folkemøtet, at det både fra kommunens side og Næringsministerens side i møte 3. juli i år ble vektlagt et ønske om legge til rette for uttak av synergier mellom Statsbygg/Brreg, kommune og næringsliv. 

Konkret ble følgende trukket fram; parkeringsløsninger, storsal/kinosal, bibliotek og kafe/servering. I dette ligger ikke at Statsbygg skal stå som byggherre, men at de naturlig involverte parter finner fram til gode samarbeidsløsninger som alle parter tjener på.

Stortinget

Torsdag hadde jeg fornøyelsen av å delta i møte i Stortinget sammen med styrelederen i Akva Design, for å presentere lukket merde og mulighetene for miljøvennlig vekst i Havbruksnæringen. 

Det var fraksjonene til regjeringspartiene i miljø- og energikomiteen samt næringskomiteen som hadde invitert sentrale oppdrettsaktører, teknologi firma, forskningsmiljø og organisasjoner både for oppdrett og villaks til «miniseminar». 

Av de mer enn 10 innleggene som ble holdt framgikk det tydelig at det ved hjelp av miljøvennlig teknologi bør være fullt ut mulig å nå Regjeringens og Stortingets mål om å 6 doble omsetningen de nærmeste 3 tiårene. Innovativ og forutsigbar bærekraftig vekst, ble trukket fram som et mål fra flere.

For uten det faglige på møtet, var det hyggelig å komme opp i møterommet i 4. etg igjen. Et rom jeg besøkte ofte for 30 år siden som vararepr. på Tinget og politisk rådgiver for fiskeriministeren. Sikkerhetsrutinene var nye, men mye var det samme, og til min store og gledelige overraskelse gjenkjente jeg fortsatt en av vaktene fra 1985, som fortsatt var i full aktiv tjeneste.

De parlamentariske lederne kom natt til fredag fram til en god løsning for budsjettet for 2015. Dette vil bli dekket i eget innlegg i bloggen.


Regjeringen

Regjeringen vedtok i statsråd i går en tilleggsbevilgning på 48,9 mill til momskompensasjon ved bygging av idrettsanlegg i nysalderingen av statsbudsjettet for 2014. 

Forslaget til tilleggsbevilgning innebærer at alle idrettslag og foreninger som i 2014 mottok avkortet kompensasjon, vil få innvilget søknadene sine fullt ut. 

Dette viser både vilje og handlekraft til å rette opp utilsiktede virkninger, og  vil også slå positivt ut for flere prosjekter i vår del av landet.