lørdag 20. desember 2014

Ap, SV og de fristilte dobler eiendomsskatten

Brønnøys innbyggere fikk i siste kommunestyre en lite hyggelig julegave fra Ap, SV og de fristilte. Med sine 14 stemmer vedtok de å doble eiendomsskatten fra 2 til 4 promille. Det betyr en fordobling av skattetrykket. Samme gruppering vedtok i 2013 å fjerne regelen om 10 års fritak for nybygde hus.

Årets vedtak sørger alene for nye 6 millioner kroner fra oss brønnøyværinger som eier bolig. Dette kommer på toppen av de 13,5 millioner som allerede drives inn.


I økonomiplanen for 2016 foreslår flertallet ytterligere økning av eiendomsskatten til 5,8 promille, dvs nær en tredobling fra dagens nivå.

Hvorfor blir det slik? Svaret er egentlig ganske enkelt; de 14 som utgjør flertallet evner ikke å koble lett tilgjengelig fakta sammen med rasjonelle beslutninger.

Ap, SV og de fristilte greier ikke å velge bort valgflesket fra 2011 selv om kommunens økonomi under deres styre de 2 siste årene er dramatisk endret. Ny og relevant kunnskap får ingen konsekvenser for de valg som tas.

Økt eiendomsskatt og vedtak som gir et høyere driftsnivå er en dårlig kombinasjon. Vi frykter at budsjettbehandlingen i 2015 vil medføre en ytterligere skjerping av eiendomsskatten.

Løsningen blir dermed å dytte regningen videre på oss innbyggere i form av mer skatt. Det blir du som innbygger som må betale for gildet når Ap, SV og de fristilte ikke innser at investeringer må tilpasses de faktiske behovene.

Høyre, Senterpartiet, Venstre og Fremskrittspartiet stemte i mot økt eiendomsskatt. Med våre 13 stemmer kom vi til kort. Flertallet bestemmer, og får ta det ansvaret som følger med.

Som en kuriositet ser vi at ordføreren ikke tror doblet eiendomsskatt er til hinder for byggelysten. Vi samarbeidende partier får ikke tak i ordførerens logikk her.

Eller mener Ap-ordføreren at økt eiendomsskatt bidrar til økt byggelyst? Vi tviler på at 
boligeierne deler den oppfatningen når skatten skal betales i 2015.

Vi håper nå at signalene fra posisjonen er så tydelige at våre innbyggere ikke bruker for mye på julehandelen, og passer på å ha av nok penger til de kommende skattekrav.
Det er vi helt sikre på at innbyggerne gjør. Hadde vi bare kunnet si det samme om posisjonen.


Stig A Høyvik, gruppeleder Høyre
Irene Hanssen, gruppeleder Senterpartiet
Ragnvald Dundas, gruppeleder Venstre
Ken Willy Kristoffersen, gruppeleder Fremskrittspartiet