fredag 2. januar 2015

Nyttårsblogg 2015

GODT NYTTÅR til alle lesere av bloggen, og la oss håpe på og arbeide for at hele 2015 også skal bli et GODT NYTT ÅR.

Jeg vil i årets første blogg først og fremst se på noen av de mulighetene og utfordringene vi lokalt står overfor i året som kommer, samt ta et tilbakeblikk på året vi har lagt bak oss.


EXIT 2014

Lokalt er det Brønnøy kommunes økonomiske situasjon og forsøkene på å finne fram til akseptable løsninger som har hatt hovedfokus. De økonomiske problemene skyldes at kommunen fram til 2011 har hatt et forbruk betydelig høyere enn det har vært økonomi til. Dette har bl.a. vært finansiert ved at man har brukt momskompensasjon fra investeringer til løpende drift.


Dvs at jo mer man investerte, jo mer brukte man til driften. Dette var ikke ulovlig da det skjedde, men særdeles uklokt. Heldigvis ble regelverket endret slik at dette i dag ikke lenger er mulig. Det er viktig å få fram at det ikke er dagens rådmann eller dagens kommunestyre som har påført kommunen problemene, selv om noen av kommunestyremedlemmene er de samme, er de aller fleste valgt inn etter at dette skjedde.

«Oppryddingsarbeidet» startet meget bra. Rådmannen og økonomisjefen presenterte de harde fakta på en god og forståelig måte. Budsjettet måtte styrkes med om lag 26 mill. kr, enten gjennom økte inntekter, eller gjennom kostnadskutt. Det ble gjennomført konstruktive seminar innen skole og helse samt økonomi, for å se på mulige løsninger. Disse munnet igjen ut i konkrete forslag til innsparinger. I ekstraordinært kommunestyremøte i august ble det enstemmig vedtatt å kutte kostnader med 10 mill. kr.

Dette vedtaket ble bekreftet i et senere kommunestyremøte, men så sprakk enigheten og viljen til å finne fram til felles løsninger. Rådmannen hadde lagt fram forslag om å spare inn 7 mill. kr på skolesektoren, det meste av dette ved å legge ned Nordhus skole. Høyre og de samarbeidende partiene flagget tidlig at de ønsket å opprettholde både Nordhus og de 3 andre skolene i kommunen, men at de var åpne for å drøfte andre modeller for å spare inn om lag samme beløp.

Dette fikk ikke tilslutning fra AP, SV og de fristilte. Til tross for arbeidsmøte mellom representanter for H og AP, og møte med rådmann og hans folk, hvor man  på det nærmeste var enige om en løsning, klarte aldri AP å følge opp sin del.

Dette til tross for gjentatte henvendelser var det ikke mulig å få svar fra AP. Resultatet kjenner vi i dag. Det ble ikke enighet.

AP, SV og de fristilte valgte å sende regningen til kommunens innbyggere i form av en dobling av eiendomsskatten i 2015, og en tredobling i 2016.  Mye av dette skyldes at representantene fra de samme partiene vedtok investeringer på over 100 mill. kr i nybygg til teknisk og overdimensjonert omsorgssenter i Hommelstø. Beregninger viser at man ville fått fullgode løsninger ved renovering av eksisterende bygg til 10 – 15 % av denne kostnaden.

Økonomiutfordringene har tatt svært mye av fokuset til både den administrative og politiske ledelsen, og medvirket til at framdriften på de fleste områder har gått på «lavgear» i 2014.  Noen positive forhold må likevel kunne trekkes fram; Molvikhammartunnelen ble åpnet, gang/sykkelvei fra Nordhus til Toft ble tatt i bruk (selv om mye fortsatt gjenstår), sentrumsbarnehagen ble ferdigstillet, plasseringen av Brønnøysundregistrene ble avklart, kraftutbyggingen i Tosbotn startet opp, og det ser endelig ut til at arbeidet med lokalmedisinsk senter kommer i gang.

På den negative siden er det forbindelsen mellom Brønnøysund og Sandnessjøen som gir grunn til størst bekymring. Problemene med dagens forbindelse er forhåpentligvis forbigående etter at TTS har besluttet å bygge ny ferge, men KVU-en som Statens Vegvesen har lagt fram var særdeles skuffende, og konkluderte med at alle forslag for tunnel- eller bro-løsninger ble for kostbare, også tunnel under Velfjorden.


Manglende framdrift i vedtatt gang/sykkelvei langs fylkesveien til flyplassen, stopp i oppgraderingen av Tosenveien, og konkursen til Samvirkeslakteriet er også urovekkende.


NYTT ÅR - NYE MULIGHETER

Ikke krise
Selv om utsiktene på nasjonalt nivå ikke er like lyse som de har vært de siste årene, er det for liten grunn til krisestemning. Nedgangen i oljesektoren vil i stor grad kunne bli kompensert gjennom vekst i andre sektorer som drar nytte av svakere kronekurs. Statsbudsjettet for 2015 representerer også en historisk sterk samferdselssatsing, både når det gjelder jernbaneutbygging, annen kollektivtrafikk og ikke minst veibygging. Også innen kunnskap og utvikling, som er nødvendig fram framtidig vekst, er satsingen rekordstor.

Stor lokal aktivitet
I vår region er det mye som tyder på at vi vil få en sterkere vekst enn vi har hatt de siste årene. Aasta Hansteen utbyggingen, som sammen med utbyggingen av Polarled beløper seg til ca 60 milliarder kr, vil komme i gang for fullt.

I tillegg vil det bli gjennomført utvidelser i tilknytning til Skarv og oppgradering av Norne, samtidig som det fortsatt er mange lovende nye prospekt. Foruten effekten av generell økt aktivitet vil vi også få plassert et SAR-helikopter i Brønnøysund, med mer enn 20 arbeidsplasser.

Utbyggingen av kraftanleggene i Tosbotn vil fortsette for fullt i 2 – 3 år.

Brønnøysundregistrene gjennomfører en krevende og spennende omorganisering for å bli enda bedre rustet til innsats for å forenkle og effektivisere Norge. Både ledelsen ved registrene, regjeringen og Stortinget har pekt på Brreg sin sentrale plass i dette arbeidet.

Kompetansen, teknologien, forutsetningene for øvrig og behovene er så absolutt til stede for at Brønnøysundregistrene sin posisjon og innsats skal kunne styrkes å dette området. Dette til stor glede både for alle brukerne av registrenes tjenester og for lokalmiljøet.

Under den nye ledelsen både i registrene og i departementet er det også kommet særdeles positive signaler om at registrene mer aktivt skal legge til rette for knoppskyting og ringvirkninger av registervirksomheten.

På toppen av dette kommer planene om nybygg til mer enn en milliard kr som vil gi ekstra stor aktivitet i slutten av dette tiåret.

Havbruksnæringen lokalt ser ut til å få muligheten til å vokse. 2 grønne laksekonsesjoner vil forhåpentligvis bli tatt i bruk i løpet av året, og det foreligger også søknader og positiv innstilling for økt volum inne FoU-aktivitet og visningstillatelser. Regjeringen har også lagt fram forslag om at eksisterende konsesjoner skal kunne utvides med 5 % dersom de innfrir strenge miljøkrav.

Etter forslag fra regjeringen har også Stortinget besluttet at 50 % av vederlaget for nytt konsesjonsvolum skal gis til kommunene.

For Brønnøy Kommune betyr dette en inntekt på ca 10,7 mill kr for grønn konsesjon, og ca 7,5 mill kr ved den planlagte utvidelsen på 5 % for eksisterende konsesjoner. Regjeringen vil i løpet av året legge fram en melding til Stortinget om videre vekst i havbruksnæringen, og mye tyder på at prinsippet om at kommunene skal få ta del i den verdiskaping som næringen representerer vil bli videreført og kanskje også styrket.

Potensialet innen marin sektor er stort, og leverandørindustrien overfor næringen er sterkt voksende. Lokalt har vi mer enn 10 bedrifter på dette området som nærmer seg 100 ansatte.

Blant disse Truck Tech som etablerte seg i nye, flotte og framtidsrettede lokaler på Gårdsøya i høst. I 2015 vil det trolig også bli avgjort hvor Marine Harvest vil bygge ny fôrfabrikk til ¾ milliard kr.

Brønnøy Kommune har levert inn konkret og godt lokaliseringstilbud. Det samme har imidlertid ca. 40 andre kommuner i Nord Norge gjort.

Også annet lokalt næringsliv står for en spennende utvikling. Torghatten ASA har fortsatt en formidabel vekst, og leverer rekordresultat.

OK Eftf AS har informert om generasjonsskifte og en spennende etablering av OK Entreprenør AS, sammen med sterke samarbeidspartnere, men med fortsatt «negativ kontroll» og styring lokalt. I tillegg vokser en rekke mindre lokale virksomheter sterkt, takket være dyktige og initiativrike eiere og ansatte.

Lokalpolitiske forhold
Både på politisk og administrativt plan står Brønnøy kommune overfor store og viktige oppgaver i 2015. I stikkords form vil jeg trekke fram følgende;

·         Bidra til fortsatt god og effektiv produksjon av tjenester til kommunens innbyggere på alle sentrale områder.
·         Ferdigstilling av kommuneplanen inkludert kommuneplanens arealdel, og mer detaljert plan for Brønnøysundområdet.
·         Reguleringsplan som sikrer en god løsning for sentrumsutvikling og nybygg for Brønnøysundregistrene, inkl. konsekvensutredning.
·         Implementering av nytt IKT-system i kommunen, noe som vil kunne forbedre hverdagen både for ansatte, næringsliv og innbyggerne i Brønnøy.
·         Utredning av framtidig kommunestruktur, her ligger vi langt på etterskudd.
·         Oppfølging og korrigering av konseptvalgutredningen for strekningen Br.sund – Sandnessjøen som skal opp til politisk behandling i Fylkestinget før sommerferien.
·         Sikre framdrift og kvalitet i arbeidet med etablering i lokalmedisinsk senter.
·         Sammen med Avinor følge opp muligheten for at Brønnøysund Lufthavn kan få dispensasjon fra for å ta ned større fly, uten at det går ut over dagens gode frekvens.
·         Gjennomføre næringskonferanse, og konkret forslag til vitalisering av kommunens næringsrettede arbeid.

Valg
Den 14. september 2015 avholdes både kommunevalg og fylkestingsvalg.  Fra Høyres side er vi i meget god rute i denne prosessen. Nominasjonsmøter ble avholdt i november, og vi har særdeles sterke lister til begge valgene.

Til fylkestingsvalget er Kathrine Laukholm nominert på 12-plass, noe som kan vise seg å bli en spennende kampplass. Høyre har i dag 12 representanter i fylkestinget, men antall representanter i fylkestinget vil bli redusert fra neste periode. Det vil derfor kreve ekstra innsats for at Høyre skal beholde like mange representanter i neste periode, men mulighetene er så absolutt til stede.

Høyres liste til kommunevalget har en kvalitet som gjør at jeg gleder meg ekstra til valgkampen og valget. Den representerer en flott blanding av erfarne og nye kandidater, av menn og kvinner, av ungdommer og seniorer, med bred kompetanse og stort engasjement for lokalmiljøet. Allerede i januar vil kandidatene bli aktivt involvert i programarbeidet etter samme gode mal som ved siste valg. Mulighetene for et godt lokalvalg i 2015 er så absolutt til stede.

2015 blir spennende, Godt Nytt år alle sammen!