mandag 12. januar 2015

Ukeblogg uke 2/2015

NHO sin årskonferanse
Den 8. januar gikk årskonferansen til NHO av stabelen. Som vanlig fungerer årskonferansen som et flott nyttårstreffpunkt der næringslivsledere, toppolitikere fra Stortinget, Regjeringen og kommuner, ledere innen forvaltning og organisasjoner og media treffes. Konferansen har tradisjonelt vært med på å sette dagsorden for viktige tema i det nye året. Denne gangen var heller ikke noe unntak. 

Befolkningsveksten i Norge og kommunestruktur var hovedtema, og i den grad man skal driste seg til å trekke noen klare konklusjoner vil jeg trekke fram følgende;

Folketallet i Norge vil fortsette å vokse sterkt i Norge de nærmeste 10-årene, men det er usikkert hvor sterkt

Norge vil i likhet med resten av verden fortsatt oppleve en sterk urbanisering, ved at befolkningsveksten blir sterkest i byområdene, men samtidig ble det understreket at man ikke så noen klar tendens til økt fraflytting fra distriktene

For å takle befolkningsveksten må det satses langt sterkere på infrastruktur som vei og bane, samt at boligbyggingen må økes

Videre må kommunestrukturen endres i retning større og mer robuste kommuner

Selv om det er nyanser av syn, er det relativt bred enighet om disse punktene. Brønnøy og Sør Helgeland framstår neppe som noen byregion i denne sammenheng, men de fleste punktene vil likevel gjelde også hos oss.

Vi må sikre bedre kommunikasjoner, særlig på veisektoren, og både nordover, østover og sørover. Det må legges til rette for økt boligbygging, og tiden er overmoden for å se på kommunestrukturen.

Kommunestruktur
Det er nå snart 7 måneder siden kommunestyret i Brønnøy oppnevnte et eget utvalg for å jobbe med Brønnøy kommunes innspill og prioriteringer mht. ny kommunestruktur, uten at utvalget er kommet i arbeid.

 Utvalget, som ledes av ordføreren, og for øvrig i stor grad består av varaordfører og en representant fra hvert av partiene i kommunestyret. Første møte i utvalget skal avholdes i uka som kommer.

I uka som er gått har regionrådet engasjert Telemarksforskning til å utrede 4 ulike alternativer for kommunestruktur;
·         Alternativ 1; Dagens 5 sørhelgelandskommuner slås sammen.
·         Alternativ 2; Sømna og Bindal slås sammen med de 3 nabokommunene i Namdalen, Leka, Nærøy og Vikna.
·         Alternativ 3; De 5 sørhelgelandskommunene slås sammen med HALD-kommunene og Vefsn.
·         Alternativ 4; Sør Helgeland, HALD, Vefsn, Grane og Hattfjelldal.

Selv oppfatter jeg alternativ 1 som det mest aktuelle, men skulle gjerne sett at Brønnøy også ble inkludert i utredningen av alternativ 2.

Prosessen videre er at Telemarksforskning skal møte kommunestyrene i april i år, at utredningen skal foreligge før sommerferien, og at den skal behandles i kommunene høsten 2015, og at endelige vedtak om kommunestruktur skal gjøres i kommunene på Sør Helgeland våren 2016, dvs. om ett år. Det ligger altså an til et meget spennende og krevende år!

Statssekretær Paul Chaffey
Statssekretær Paul Chaffey i Kommunal- og Moderniseringsdepartementet kommer til Brønnøysund på tirsdag. Chaffey som er den politikeren i departementet som følger opp moderniseringsarbeidet skal ført og fremst besøke Brønnøysundregistrene og Brønnøy Kommune, men vi har også klart å få til et møte i regi av Brønnøy Høyre. Her er kommunestyregruppen, styret, gruppelederne for de samarbeidende partiene og noen sentrale enkeltpersoner invitert til å delta. Tema på dette møtet blir;
Aktuelle politiske spørsmål
Moderniseringsarbeidet i Norge
Framtidig kommunestruktur

Næringsarbeidet i Brønnøy
Kommunestyret nedsatte i juni et ad-hoc-utvalg for å komme med konkrete forslag mht. organisering av næringsarbeidet i kommunen. I denne sammenheng skulle det også arrangeres en næringskonferanse høsten 2014.

Utvalget har kun avholdt ett møte, og etter flere purringer fra undertegnede og Høyre sin gruppeleder, og andre kommunestyremedlemmer vil det på mandag bli avholdt møte i utvalget. Det er viktig at dette arbeidet prioriteres framover.

Norne
Jeg har i mine 2 siste blogger understreket at det ikke er grunnlag for noen krisestemning lokalt i Brønnøy når det gjelder næring og sysselsetting. I denne sammenheng har jeg også trukket fram mulig utbyggingen av Aasta Hansteen, utvidelse på Skarv, og forlengelse på Norne.

I uka som gikk fikk vi gladmeldingen om at Norneskipet har en teknisk standard som gjør at skipet holder mål fram til 2036. Det betyr med stor sannsynlighet at oppgraderingen vi skje på selve feltet, og at det vil være tilnærmet kontinuerlig drift og stor aktivitet, noe Heliporten i Brønnøysund og de mange fra regionen som jobber på Norne vil dra nytte av.