mandag 19. januar 2015

Ukeblogg uke 3/2015

Kommunestruktur
Som nevnt i min forrige ukeblogg skulle det sist uke avholdes møte i Brønnøy Kommunes utvalg som ser på ny kommunestruktur. Møtet ble avholdt på mandag, og det var gledelig stor enighet i utvalget.  Ut over de alternativene som regionrådet alt har vedtatt å utrede ønsket et samlet utvalg at det også må utredes en modell der Brønnøy, sammen med Sømna og Bindal søker sammen med de tre nabokommunene i Trøndelag, Leka, Nærøy og Vikna.


Telemarkforskning er engasjert til å foreta utredningene, og Brønnøy Kommune ønsker at rapporten blir framlagt før sommerferien, slik at mest mulig fakta er kjent før  valgkampen og valget av nye kommunestyrer til høsten. Videre ønsket utvalget at det skal legges til rette for en mest mulig åpen prosess, der innbyggerne i kommunen både får informasjon og får delta aktivt i prosessen.
Siste frist for vedtak mht evt. ny struktur er høsten 2016, dvs om ca 1,5 år. Det blir derfor en krevende og spennende periode framover.


Selv om Høyre i utgangspunktet ønsker å flytte beslutninger over fra fylkene til større kommuner, og etter hvert avvikle fylkeskommunene, synes det klart at det fortsatt er flertall på Stortinget for at vi skal ha tre forvaltningsnivå. I nabofylkene i sør går det derfor en stor debatt om hva slags fylke man skal ha i framtiden.

Mange tar til orde for en sammenslåing til Trøndelag Fylke. Det er også krefter som jobber for at både Nordmøre og de sydligste kommunene i Nordland bør inngå i et slikt fylke. I denne sammenheng er det interessant å merke seg at både Bindal, Sømna og Brønnøy ønsker utredet en ny kommunestruktur sammen med 3 trøndelagskommuner.

Sykehusstruktur og lokalmedisinsk senter
Førstkommende tirsdag starter debatten om det framtidige sykehuset på Helgeland for alvor. Høringskonferansen som holdes i Sandnessjøen skal stake ut veien videre for prosessen som skal resultere i et nytt og tidsmessig sykehus for hele regionen.

Styret i Helgelandssykehuset har allerede sagt at det gjenstår to alternativer for det videre arbeidet. Enten ett nytt felles akuttsykehus og i tillegg medisinske sentre på dagens sykehus i Mosjøen, Sandnessjøen og Mo i Rana – eller bare ett felles sykehus.

Onsdag i kommende uke skal driftsstyre 1 i Brønnøy uttale seg om Utviklingsplanen for Helgelandssykehuset. Selv om etableringen av et lokalmedisinsk senter i Brønnøysund etter manges mening er en naturlig del av denne planen, og at sluttrapporten angående dette foreligger, så får ikke politikerne denne på bordet nå. Denne rapporten skal behandles av Helgelandssykehusets styre og kommunestyrene på Sør Helgeland senere i år.

Ut fra den informasjon som så langt er kjent vil kostnadene med etableringen av et Lokalmedisinsk senter i Brønnøysund beløpe seg til om lag 120 mill. kr. De årlige transportinnsparingene er alene beregnet å utgjøre om lag 10 mill. kr. For næringslivet og innbyggerne i Brønnøysundområdet er trolig innsparingen i form av spart reisetid, fravær fra jobb og skole, og et bedre lokalt helsetilbud den aller største gevinsten.

Hytterenovasjon
I følge BA-nett har SHMIL, med bakgrunn i en presisering av regelverket fra Miljødirektoratet varslet innføring av tvungen hytterenovasjon. SHMIL har derfor utarbeidet konkret forslag til endring i sine forskrifter som nå er ute på høring hos kommunene. Den nye ordningen skal være innført innen 2017.

Jeg er ikke kjent med at saken har vært til behandling i Brønnøy kommune enda.
Ut fra det som framgår av avisartikkelen vil det bli tvungen renovasjon for alle hytter og fritidsboliger, men det legges ikke opp til søppeldunker på hver hytte. Det skal i stedet etableres en ordning med spesielle søppeldunker på utvalgte oppsamlingssteder.

Med forbehold om at jeg ikke har sett det konkrete forslaget er min umiddelbare reaksjon at dette ikke virker hensiktsmessig. De aller fleste hytteeiere tar i dag med seg søppelet heim og plasserer det i sin egen søppeldunk. Jeg tviler på at noen av disse vil kjøre omvei til anviste oppsamlingsplasser for søppel fra fritidsboligen. Når Brønnøy kommunestyre skal behandle saken vil jeg derfor anbefale at man nøye vurderer hvordan presiseringene fra Miljødirektoratet kan imøtekommes.

For meg framstår utfordringene med søppel fra turister, med bil, båt eller bobil, som en langt større utfordring enn søppel fra hytter og fritidsboliger. Jeg håper derfor både kommunen og SHMIL vil se på hvordan man kan finne fram til best mulige løsninger på dette området.

Flyplassen
Avinor har som svar på henvendelsen fra Brønnøy Kommune signalisert at det i dag ikke er aktuelt med å søke om dispensasjon for etablering av en mellomkategori flyplass i Brønnøysund eller andre steder. Flyplassen i Brønnøysund fungerer godt i forhold til dagens behov mener Avinor. Dersom det på et senere tidspunkt skulle bli aktuelt med mellomkategori flyplass vil Avinor holde Brønnøy kommune orientert.

Brønnøy kommune er med i ruteutviklingsprosjektet Fly Arctic, og jeg har representert Brønnøy i styringsgruppen siden etableringen for ca 2 år siden. Sammen med resten av styringsgruppen skal jeg ha møte med toppledelsen i Avinor i slutten av måneden, og da vil dette bli et av temaene vi tar opp.

Etter min mening er det viktig at mellomkategoriløsning for Brønnøysund Lufthavn og et fåtall andre lokale lufthavner vurderes når ny flyplass-struktur både på Helgeland og andre steder utredes. Et enstemmig Fylkesting i Nordland har også anbefalt dette.

Trine Engen
I Brønnøysunds Avis på lørdag er det et flott og leseverdig intervju med Trine Engen, som er Høyres andrekandidat ved årets kommunevalg. Honnør både til BA og Trine for artikkelen som på denne måten lar innbyggerne bli kjent med nye fjes i lokalpolitikken.

Etter å ha lest artikkelen sitter jeg igjen med et enda klarere inntrykk av at personer og enkeltsaker er langt viktigere i lokalpolitikken enn ideologiske spørsmål. Det er viktig at vi har ildsjeler som brenner for lokalmiljøet og har evne og vilje til å engasjere seg for å skape en enda bedre kommune å bo.
Velkommen på kommunelista, Trine.  Jeg ser fram til et godt samarbeid.

Statssekretær Paul Chaffey

som skulle besøkt registrene, kommunen og Brønnøy Høyre sist tirsdag ble forhindret pga. av at flyet ble kansellert som følge av været. Nytt tidspunkt er avtalt til 2. februar, noe som medfører at vi får gleden av Chaffey sin deltakelse på Brønnøy Høyre sitt årsmøte.