onsdag 21. januar 2015

Margunn møtte Nancy

Jeg reiste i forrige uke til Vancouver i Canada med justiskomiteen. Vi hadde et meget bra opplegg i Vancouver som var både interessant og relevant. Først vi justisministeren og ekspedisjonssjef for politiet i British Columbia og Vancouver. 

Vi fikk høre om politistruktur og hvordan politiet var organisert og jobbet. Det som overrasket mest var nok måten politiet arbeider i lag med frivillige på. Dette hadde de gode erfaringer og så nødvendigheten av. Turen gikk videre fra Canada til San Fransisco og i går startet vårt offisielle program i San Fransisco.


Det startet med brunsj hjemme hos generalkonsul Hilde Skorpen. Her var det invitert to gjester; direktør for en organisasjon som jobber for legalisering av marihuana og en spesialetterforsker i narkotikasaker. Sistnevnte hadde norske foreldre, men snakket selv ikke norsk. Disse to hadde ulikt syn på spørsmålet rundt håndteringen av straffesaker og legalisering. Det er nyttig å få flere innfallsvinkler i slike viktige spørsmål.

Men mest spesielt med dette besøket var at mens vi satt og samtalte rundt brunsjbordet ringte Nancy Pelosi på døra. 

Nancy Pelosi er en amerikansk politiker for Det demokratiske parti. Hun har vært medlem av Representantenes hus siden 1987, og ble valgt til USAs første kvinnelige Speaker of the House i 2007. Ved mellomvalget i 2010 mistet Demokratene sitt flertall, og Pelosi ble igjen minoritetsleder for Demokratene.

Pelosi er nabo til Norges Generalkonsul og ei god venninne av Skorpen. Pelosi hadde fått vite at vi kom på besøk og tok seg tid i sitt travle program i forbindelse med markeringen av Martin Luther King day denne dagen til å stikke innom og snakke til oss om sitt engasjement i narkotikapolitikk og politisk engasjement generelt. 

Hun var også opptatt av USAs ansvar i forbindelse med at de overtar formannskapet i Nordisk råd i år.

Tema resten av uka er forebyggelse av radikalisering av ungdom, arbeid for hjemløse, besøk i fengsel, trafficking og møte med FBI.