fredag 10. april 2015

Ukeblogg – uke 15

I min påskeblogg nevnte jeg kort litt om at jeg heldigvis var i ferd med å bli kvitt helseproblemene jeg har slitt med den siste tiden. Påskeuken og de siste dagene har forsterket dette inntrykket, og jeg håper jeg i løpet av neste uke vil være ferdig med sykemeldingene og i fullt arbeid igjen. Det skal bli deilig!


Møte i Formannskapet og Planutvalget
I og med at jeg fortsatt er sykemeldt deltok jeg ikke på onsdagens møte i planutvalget og formannskapet, og er derfor svært glad for at de samarbeidende har en meget kompetent og velkvalifisert vararepresentantliste. Denne gangen var det Tore Tveråmo som deltok i mitt fravær.


Møtene var preget av dispensasjonssaker fra plan- og bygningsloven og fra bestemmelser i reguleringsplaner. Nye skoleforskrifter ble vedtatt i tråd med rådmannens forslag, og det gamle herredshuset i Velfjord ble vedtatt solgt til Historielaget for en symbolsk sum. Nedklassifisering av kommunale veier var også til behandling. De fleste av disse sakene skal ha endelig behandling i kommunestyret før sommerferien.

Brudd på skjenkebestemmelsene ble også behandlet, og et serveringssted fikk inndratt sin bevilgning for 14. dager.

Ordføreravstemmingen på BA-nett:
BA inviterte i den «stille uke» sine lesere til å stemme frem Brønnøys neste ordfører.
Rent metodisk er BA sin undersøkelse preget av en del svakheter.  Bl.a. var det anledning til å avgi flere stemmer. Det var også anledning til å avgi stemme selv om leseren ikke kan stemme i Brønnøy til høsten. I tillegg ble det fra flere drevet aktiv lobbying via sosiale medier. Resultatet må derfor leses med en god del forbehold.

Resultatet gir imidlertid et par meget tydelige tendenser. Det tydeligste signalet er at Høyre, Senterpartiet og Venstre får hele 73 % av stemmene. Disse partiene utgjør sammen med FrP dagens opposisjon i det sittende kommunestyret. Ap og SV får til sammen bare 17 % av stemmene, og det er tydelig at velgerne ikke setter pris på den politikken som Ap, SV og de fristilte fører.

Posisjonen har stemt gjennom råflotte vedtak som et 3. museum i Velfjord, et overdimensjonert omsorgssenter i Velfjord til 75 MNOK og et teknisk nybygg til 30 – 40 MNOK. Samtidig har de doblet eiendomsskatten og fjernet regelen om 10 års fritak for nye boliger.

Vi tror det er vanskelig å øke sin popularitet med å føre en slik politikk, og vi har aldri lagt skjul på vår uenighet i de nevnte sakene. Nå ser det også ut til at et overveldende flertall av velgerne deler dette synspunktet.Undersøkelsen signaliserer et tydelig ønske om en annen kurs, og gir oss en skikkelig vitamininnsprøytning i de kommende uker der vi skal utforme partiprogram for kommende periode.

Møte mellom de samarbeidende partiene.
BA-nett hadde tirsdag en svært så detaljert og fyldig dekning av et høyst udramatisk møte som skulle avholdes mellom de samarbeidende partiene.

H, SP, V og FRP har i siste kommunestyreperiode hatt et tett og forpliktende samarbeid, hvor man bl.a. har stillet felles lister ved valgene til driftsstyrer og andre hovedutvalg. I perioden har man også hatt et godt politisk samarbeid, med felles gruppemøter i forkant av kommunestyremøter og møter i formannskap/planutvalg. Vi har hatt stor respekt for at partiene har ulike program, og hatt hovedfokus på de viktigste og største sakene hvor man i stor grad  har hatt sammenfallende syn. 

Samarbeidet i kommunestyregruppene har fungert meget godt, og i noen tilfeller har også partilederne deltatt i møtene.

Med dette som utgangspunkt har det vært sonderinger mht ønsket om å videreføre samarbeidet for kommende periode, og det ble avtalt å møtes igjen rett over påske. I slutten av mars ble det klart at FRP ikke klarte å stille liste, mens KRF stilte liste og det ble avtalt at representanter for KRF også inviteres til samarbeidsdrøftingene .

Rett før påske ble det imidlertid klart at Venstre trengte noe mer tid internt før man gikk inn i drøftinger om samarbeidet i neste periode, og dette møtet ble derfor utsatt.

Som påpekt bygger samarbeidet mellom partiene på en gjensidig respekt for at man representerer ulike parti, med ulike program, men med felles ambisjoner og målsettinger på flere områder. 

Målsettingen med samarbeidsdrøftingene er ikke inngåelse av forpliktende samarbeidsavtaler, med en videreføring av den gode dialogen og bestrebelsene på å få realisert mest mulig av de saker man er enige om.

Neste uke;
I uka som kommer er det på mandag felles møte mellom kommunene, regionrådet og Telemarkforskning vedr. kommunestrukturutredningen. Deler av tirsdag vil også gå med til dette arbeidet.

Onsdag er det både næringskonferanse hvor både kommunestyret, ledelsen i kommunen og representanter for næringslivet deltar. På ettermiddagen er det også ordinært kommunestyremøte.

Styremøte og medlemsmøte;
I Brønnøy Høyre er det både styremøte og medlemsmøte på mandag kveld i lokalene til Bedriftshelsetjenesten. Medlemsmøtet starter kl 19..00
Tema for møtet:
·          Informasjon om aktuelle saker fra formannskap og kommunestyre, inkl kommunestrukturarbeidet
·          Programarbeidet i Brønnøy Høyre, statusrapport fra de 4 arbeidsgruppene
·          Fylkestingsvalget V/ Høyres gruppeleder Bente Anita Solås
·          Aktuelle rikspolitikken saker V/  stortingsrepresentant Margunn Ebbesen


Vel møtt!