fredag 17. april 2015

Ukeblogg - uke 16

I arbeid igjen!
Hurra, da er jeg endelig i arbeid igjen. I første omgang er jeg 50 % sykemeldt, men har godt håp om å være i full vigør igjen i løpet av kort tid, både hos min arbeidsgiver og i innsats for Brønnøy Kommune. Jeg gleder meg.

Kommunestruktur
Sist mandag var det kommunestrukturkonferanse på Rådhuset i Brønnøysund. Både regionrådet, kommunepolitikere fra alle kommunene i regionen med ordførerne i spissen, fylkesmannen og Telemarkforskning deltok.

Fylkesmannens representant, Ildgruben, var klar og tydelig både mht nye oppgaver til kommunene, økonomiske forutsetninger og tidsfrister. Hovedbudskapet var at «Status Quo» ikke var et alternativ. Det å ikke gjøre noe ville ikke bety at alt ville bli som i dag.




Både  demografiske forhold og økonomi ville uansett medføre dramatiske endringer. Hun gjorde også oppmerksom på at siste frist for kommunene for å ha foretatt utredning, inngått avtaler og fattet formelle vedtak var første halvår 2016, dvs om 14 måneder. Vi har ikke noen tid å miste.

Telemarksforskning gjennomgikk det tallmaterialet de så langt har hentet inn for de ulike alternativene. Etter min mening en nyttig gjennomgang, men heldigvis få overraskelser. Både fra undertegnede og flere andre ble det gitt uttrykk for at den endelige rapporten fra Telemarksforsking måtte foreligge i god tid før valget, slik at velgerne og politikerne som stiller til valg får anledning til å sette seg inn  i innholdet.

Om jeg skal driste meg til en oppsummering etter seminaret, må det bli at mange sentrale lokalpolitikere primært ønsker at strukturen skal være som i dag. Dersom det skal gjøres endringer framstår utredningsalternativ 1 (dvs. de 5 Sør-Helgelands kommunene) som det mest aktuelle alternativet.

Dette forsterkes av en undersøkelse som er gjort i Namdalen, og som viser at et stort flertall av Bindalingene oppfatter seg som Nordlendinger, og at dette også vil veie tungt når ny kommunestruktur skal vedtas.

Salhushallen
Brønnøy kommunestyre fattet den den 15. april enstemmig vedtak i tråd med forslag fra Høyre og de samarbeidende partiene om at det bevilges penger slik at Salhushallen kan bygges. Kostnadene er estimert til 42 mill kr, og tippemidler utgjør om lag 19 mill kr.
Sjelden opplever vi at en sak er så grundig belyst som denne. Gymsalen fra 1969 er for lengst utdatert, og skolens 450 elever trenger sårt bedre plass i undervisningen. Arbeidstilsynet hadde allerede i 2006 et pålegg vedr. garderobene.

Saken viser også at det er svært viktig med initiativ fra de frivillige. Tjalg, med Tore Tveråmo og Leif Morten Slotvik i spissen, har over lang tid jobbet aktivt med saken og sørget for fremdrift.
Merkostnaden ved å investere i helt ny hall er marginal sammenlignet med alternativet for renovering. Hallen er en klok investering for fremtiden.

Næringskonferansen
I forkant av kommunestyremøtet onsdag ble det arrangert en lenge varslet næringskonferanse der kommunestyremedlemmene, kommunens administrative ledelse og ca 20 representanter for næringslivet deltok.

Blant innlederne var adm. dir Lars Peder Brekk ved Brønnøysundregistrene som ga en grundig innføring i virksomheten ved registrene, den pågående omorganisering, planene framover inkl nybygget. I et næringsperspektiv var det signalene om en større åpenhet fra registrenes side, og et uttalt ønske om å bidra til knoppskyting og ringvirkninger som fikk mest oppmerksomhet. Signalene fra Brekk er i tråd med det han har signalisert siden han tiltrådte stillingen, og meget gledelig for Brønnøy og hele Helgeland/Namdalen.

Som en del av næringskonferansen ble det gjennomført gruppearbeid der konkrete spørsmål om kommunens framtidige næringsarbeid ble drøftet og besvart. Disse innspillene vil bli nøye vurdert av kommunens ledelse og vektlagt i kommunens videre arbeid.

Kommunestyremøtet
Foruten Næringskonferansen og beslutningen om å realisere Salhushallen, ble en rekke viktige saker behandlet. Konseptvalgutredningen for strekningen Brønnøysund – Sandnessjøen ble grundig drøftet, og det var full enighet i kommunestyret om at strekningen må prioriteres, at FV 17 «Kystriksveien» må gis status som stamvei, og at tunell under Velfjorden må realiseres. 

I møtet ble det også opplyst at kommunikasjonsutvalget i Alstahaug har fattet vedtak om å prioritere strekningen Brønnøysund -Sandnessjøen som nr. 1, foran tunell til Herøy/Dønna som ble prioritert som nr. 2. Dette er i samsvar med det de to regionrådene i fellesskap vedtok før KVU-en ble startet opp.

Kommunestyret vedtok også å selge Herredshuset i Hommelstø, nye forskrift for skoletilhørighet, renovering for bedre tilgjengelighet på Samfunnshuset, og reguleringsendring for kvartalet Innerveien 38 – 46 og Åsveien 33 – 35. I denne siste saken ble det enstemmig vedtatt å bevare den gamle Sykestuens eksteriør som i dag, eller å føre den tilbake til den opprinnelige/eldre utførelse.

Saken om strategi for framtidig barnehagebehov ble utsatt for å få avklart behov og ønskelighet for å beholde Barnebo som buffer fram til 2018, veid opp mot betydningen av planlagt utbyggingsformål i området.

Medlemsmøtet
Mandag kveld hadde Brønnøy Høyre et god besøkt medlemsmøte, der varaordføreren orienterte og andre fra kommunestyregruppen orienterte om sakene som skulle til behandling i Kommunestyremøtet. Høyres Gruppeleder i Fylkestinget orienterte om planene for valgkampen og fikk en god dialog om viktige samferdselsprosjekt i regionen.

Stortingsrepresentant Margunn Ebbesen orienterte om aktuelle rikspolitiske saker, og til slutt ble det orientert om status i programarbeidet lokalt. Målsettingen er at utkast til program skal behandles i neste medlemsmøte, dvs den 18. mai.

Fiskeriministeren kommer
Fiskeriminister Elisabeth Aspaker kommer til Brønnøysund den 23. april. Hun starter dagen med besøk hos Brønnøysundregistrene, hvor bl.a. Akvakulturregisteret vil være sentralt tema.

Deretter drar hun til Næringshagen på Toft for ved selvsyn å kunne studere den lukkede merdeteknologien som er utviklet og utprøvd. Teknologien har vist seg 100 % effektiv mot lus og rømming, og har også mulighet for å redusere eller unngå utslipp om ønskelig. Statsråden vil samtidig få omvisning og informasjon om Norsk Havbrukssenter, som er et av landets best besøkte visningsanlegg.

På ettermiddagen/kvelden (kl. 17.30) vil det bli invitert til åpent møte på rådhuset i Brønnøysund, der Statsråden innleder om bærekraftig vekst innen Fiskeri- og Havbruksnæringen.  Hennes innlegg vil bli etterfulgt av lokale innledere fra Havbruk (Arnfinn Torgnes) og Fiskeri (Jan Erik Johnsen). Møtet vil være åpent for alle.

Landsmøte
Høyres Landsmøte arrangeres på Gardermoen fra 24. – 26. april. Nordland Høyre har representanter på landsmøtet. Blant disse Margunn Ebbesen og Paul Birger Torgnes fra Brønnøy.