torsdag 28. mai 2015

Paul Birger Torgnes kan av formelle grunner ikke fritas

Styret i Brønnøy Høyre ble denne uken kjent med at Paul Birger Torgnes har i søknad datert 26.mai søkt om fritak for å stå på valglisten til Brønnøy Høyre ved høstens kommunevalg.

Bakgrunnen for hans søknad er begrunnet i at han føler seg trakassert i det politiske miljø, og har ikke noe å gjøre verken med Høyres liste eller å være en engasjert politiker.

Styret i Brønnøy Høyre, som i Valglovens forstand også er tillitsvalgt for Høyres liste, behandlet onsdag kveld den 27. mai den oppståtte situasjon grunnet Paul Birger Torgnes sin søknad om fritak.


Styret i Brønnøy Høyre fattet følgende enstemmige vedtak som ble oversendt valgstyret:

«Valglovens § 3-4 har følgende bestemmelser om fritak:
(1) Rett til å kreve seg fritatt fra valg til fylkesting og kommunestyre har den som avgir skriftlig erklæring om at vedkommende ikke ønsker å stille til valg på den aktuelle valglisten.

(2) Kandidater som er satt opp på listeforslag må søke om fritak innen den frist fylkesvalgstyret eller valgstyret setter, ellers tapes retten til å strykes fra listeforslaget. Den som har fritaksgrunn, men som unnlater å påberope seg retten til fritak fra å stå på liste, kan ikke påberope seg dette forhold som fritaksgrunn etter å ha blitt valgt.
Med dette som bakgrunn mener styret i Brønnøy Høyre at søknaden fra Paul Birger Torgnes om fritak for å stå på lista til Brønnøy Høyre må avvises. Dette da søknaden er innkommet etter at listene er godkjent av valgstyret i møte 22.mai

Brønnøy valgstyre sluttet seg enstemmig til denne argumentasjonen, og godkjente således ikke søknaden om fritak for Paul Birger Torgnes. Høyre var dermed pådriver for en løsning som fikk full tilslutning.

Både styret og listekandidatene i Brønnøy Høyre som den 27.mai var samlet til møte, beklager sterkt den belastning Torgnes opplever, og påpeker alvorligheten som ligger i begrunnelsen for søknad om fritak.

Dette er alvorlige påstander som Brønnøy Høyre har tydelige forventninger om at ordfører og formannskap umiddelbart tar tak i og rydder opp i.  Dette ble også påpekt av flere representanter i valgstyret 28.mai.

Det skal ikke være slik at lokalpolitikere, uansett parti eller posisjon, trakasseres eller føler seg trakassert i sitt folkevalgte engasjement, til det beste for kommunen og kommunens innbyggere. At folk med ulik politisk ståsted kan ha ulike oppfatninger er en del av vårt demokratiske system, men dette er ikke det samme som at man kan sjikanere eller gå til personangrep på de som ikke har samme syn.


Brønnøy kommune, innbyggerne og lokalpolitikerne er tjent med at man i kommunen, både administrativt og politisk, har respekt for hverandres ståsted og innsats. Kommunen er i en situasjon som gjør det svært viktig at alle gode krefter mobiliseres for å løse de utfordringer vi står overfor.

for styret i Brønnøy Høyre,

Kurt A Nilssen