fredag 12. juni 2015

Eilert og kommuneøkonomi

Fristilte Eilert Horn har i BA tirsdag 9. juni et forvirrende avisinnlegg om økonomien i Brønnøy kommune. Egen innsikt og ikke minst uskyld er stor. Hadde det bare vært så enkelt!

Eilert er fristilt, og sammen med Torleif Sandøy og Remi Slotterøy har de utgjort flertallet i lag med Ap og SV. 

Flertallet har siden høsten 2013 hatt ordfører og fått gjennomslag for en rekke vedtak som har bidratt til det uføret kommunen er i. Dagens ordfører hadde knapt fått summet seg etter å ha blitt valgt, før vedtak om museum nr. 3 i Velfjord ble fattet. Ingen tid å miste, dette var en ytterst presserende sak. Kostnad for kommunen ble 9,8 MNOK. Du Eilert stemte ja til museum nr.3.

Kransekaken toppes imidlertid av det tankeløse vedtaket om nytt teknisk bygg. Ukjent sluttsum her, i beste fall ender dette på 30 MNOK. Dette vedtaket kjempet H, Sp, V og Frp i mot. Du Eilert stemte ja til teknisk nybygg til min. 30 MNOK.

I desember 2014 vedtok du som del av flertallet utbygging av omsorgssenter i Velfjord, 20 plasser måtte det være. Intet mindre enn 20 plaser, selv om dagens fylkesråd Grete Bang (Ap) og SSB sa at behovet var på 15 plasser. Antatt netto kostnad er 45 MNOK. Du Eilert stemte ja til omsorgssenter til ca. 45 MNOK. Med makt følger ansvar, og det er sjeldent vakkert når noen forsøker å løpe fra sitt ansvar.

Er det rart kommuneøkonomien er svært stram med slike vedtak?
Eilert sår også tvil om IKT-investeringen og nødvendigheten av den. Skal Brønnøy bli en e-kommune med fremtidsrettede løsninger innen helse/omsorg, skole, innbyggerdialog og ikke minst forvaltning så må vi bygge infrastruktur først. Vi må ha en digital grunnmur i bunnen.

For ikke lenge siden ble det brukt byggtørke for å kjøle ned kommunens IKT-system, vi hadde ikke nødvendig dokumentasjon, heller ikke oversikt over hvor mange servere kommunen hadde. Rutinene med backup var rett og slett mangelfulle.

Eilert har imidlertid helt rett når han påpeker at inntektene ikke har fulgt etter gjeld og driftskostnader. Nettopp av denne årsak ønsket vi samarbeidende partier å bygge opp en buffer ved behandling av budsjettet i desember 2012. Da ble dette latterliggjort som en «lokal handlingsregel» av nettopp Eilert Horn. 

I tillegg framsatte Eilert krav om lovlighetskontroll, og selv om kravet til slutt ble avvist som uberettiget av Fylkesmannen, bidro det til at gjennomføringen av vedtaket ble utsatt, og til slutt ikke gjennomført etter at de fristilte, Ap og SV overtok flertallet i kommunestyret.

I ettertid ser vi at en slik buffer ville vært til stor hjelp i dagens situasjon.
Nå hjelper det lite å se tilbake. Gjort er gjort, og verken museum eller teknisk bygg er mulig å reversere.

Situasjonen er prekær og det må tas tøffe og gode avgjørelser for å rette opp økonomien. Dette kommer til å gjøre vondt for mange.

H, Sp, V og Frp sitter ikke med makten i kommunestyret. Situasjonen er imidlertid såpass alvorlig at tverrpolitisk enighet må vektlegges tungt.

Formannskapet har i siste møte pekt ut en vei som inneholder mye god borgerlig politikk. Riktig dimensjonering av tjenester og riktig bemanning, samt eiendomssalg er viktige tiltak for å rigge kommunen for trange år. Vi håper at dette ikke hindrer oss i å oppnå gode resultater sammen!


Stig A Høyvik, gruppeleder for Høyre