lørdag 20. juni 2015

Sommerhilsen fra Stortinget

Dette har vært en hektisk uke på Stortinget med møter til rundt midnatt. Å klare å holde seg våken og trykke på rette knappen ved votering kan være en utfordring når du har enten fulgt debatt, deltatt i debatt eller vært opptatt i andre møter hele dagen. Men nå går vi inn i en velfortjent pause før valgkampen starter for fullt. En valgkamp vi sammen skal vinne fordi innbyggerne fortjener politikere som fører kommune og fylke videre.

Viktige saker som er behandlet denne uken er kommuneproposisjonen for neste år samt revidert nasjonalbudsjett.

Kommuneproposisjonen legger rammen for noen av de aller viktigste oppgavene vi skal løse neste år. Det handler om hvordan vi setter kommunene i stand til å tilby gode barnehager som gir barn trygghet og gode muligheter for utvikling. Det handler om å legge rammer for at skolen skal gi hver enkelt elev en mulighet for å lære mest mulig, slik at de får de beste muligheter i livet.


Det handler om kommunenes mulighet for å gi god omsorg til unge og eldre som trenger bistand til å mestre hverdagen. Og det handler om å styrke det sosiale sikkerhetsnettet, slik at flere løftes opp og færre faller utenfor. Med regjeringens forslag til kommuneproposisjon så styrkes kommunenes frie inntekter – mer enn hva de har vært under den rødgrønne regjering.

Men når en hører opposisjonen tale så skulle en tro det var et bilde på en krisesituasjon som vil oppstå med vårt opplegg. Da gjelder det å klare å se helhetsbildet – De rammene som regjeringen la gjennom kommuneproposisjonen for 2016 er ikke bare viktig for å fordele verdier og ressurser. Like viktig er det at det legges til rette for næringsvennlige kommuner. Da er det gode incitament som fremmes nå ved at kommunene som legger til rette for nye arbeidsplasser får beholde deler av inntektsskatten selv.

Det viktigste for kommuneopplegget er å bidra til å bygge landet for fremtiden. Da er naturlig nok samferdsel noe av det viktigste. Gjennom kommuneproposisjonen så fremmer regjeringen forslag om en fergeavløsningsordning også for fylkesveifergene.
Dette betyr at fylkeskommuner som erstatter eller forkorter et ferjesamband med en bro eller tunell, får beholde midlene ferjene utløser i inntektssystemet i inntil 40 år etter at ferjesambandet er lagt ned.

Sist,

Til tross for at kommuneopplegget til kommunene er godt vil det fortsatt være slik at kommunene må gjøre nødvendige og krevende prioriteringer mellom gode formål. Det er fortsatt nødvendig å jobbe for at ressursene brukes på en enda bedre måte.
 Sist, men ikke minst så må vi ta med at regjeringen har styrket bevilgningene til fylkesveiene med 1,3 mrd. siden 2013.

Sånn er det i dag og sånn var det også under den rødgrønne regjeringstid. Jeg har vært kommune- og fylkespolitiker gjennom mange år, og det har bestandig vært slik at vi har måttet kutte i tilbud til fordel for andre gode løsninger.

Jeg må også nevne havbruksmeldingen som ble vedtatt denne uka. Den legger også til rette for bærekraftig vekst i en næring som er viktig for vårt område. Havbrukskommunene får nå en større del av vederlagene for nye konsesjoner og vekst i oppdrettsnæringen. 

Kommuner og fylkeskommuner med oppdrettsvirksomhet får 80 pst. av vederlagene, mens det resterende tilfaller staten. Inntektene som tilfaller kommunene skal fordeles gjennom et oppdrettsfond.

Når det gjelder revidert nasjonalbudsjett så har gjennomgangstonen til Ap vært at regjeringens opplegg ville rasere kommunenes muligheter til å tilby gode tjenester til sine innbyggere. Da er det interessant – og det bør alle merke seg – at Ap sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett er lavere enn regjeringen og samarbeidende parti sitt forslag.  Regjeringen viderefører det som det har vært bred politisk enighet om, at skattesvikt ikke automatisk kompenseres. Men når Ap er i opposisjon så får liksom pipa en annen låt.

Nå på tampen av dagen kom også gladmeldingen om at Proposisjonen for utbygging av E 6 Helgeland sør gikk gjennom i Statsråd. Byggestart for strekningen vil være høsten 2016. 

Da har regjeringen levert også levert dette prosjektet slik at hele E 6 Helgeland nå kan starte opp og vi får en veistandard gjennom fylket som både vi som bor her behøver, som næringslivet etterspør og som trafikksikkerheten nødvendiggjør.

Prosjektet er kostnadsberegnet til 3,97 mrd. hvorav 3,45 mrd. finansieres med bevilgning over statsbudsjettet og resterende 520 millioner skal finansieres med bompenger. 

Dette opplegget med kombinasjon av statlig bevilgning og bompenger er i tråd med tidligere vedtak i Nordland fylkeskommune og fra kommunene i området bortsett fra Hemnes.











Nå er det viktig at vi alle lader batteriene og gjør oss klar til en heftig valgkamp. Regjeringen har levert mye god politikk for hele landet, og ikke minst overfor Nordland. Denne politikken er det bare vi som kan formidle, opposisjonen presenterer sin tolkning av vår politikk!


Jeg ønsker dere alle en riktig god sommer og så sees vi på stand, møter og aktiviteter frem til vi skal vinne valget 14. september!