mandag 6. juli 2015

Sommerblogg

Kommuneøkonomi
På siste kommunestyremøte før sommerferien var kommuneøkonomien hovedsaken. Situasjonen er svært krevende, og kostnader må kuttes med om lag 30 mill. kr i året.

Bakgrunnen for dette er at kommunen over langt tid har levd over evne, dvs. at kommunen har brukt mye mer enn inntektene.
Blant årsakene til dette er at momskompensasjon fra investeringer er benyttet i løpende drift og at kommunen kun har utgiftsført om lag halvparten av pensjonsutgiftene.

Jeg anmodet derfor økonomisjefen om å sette opp en oversikt over reelt resultat, korrigert for slike «ekstraordinære poster» for de siste 2 periodene. Det var skremmende lesning, med underskudd i alle år. Størst i 2008 med hele 46 mill. kr, og 2014 med 40 mill. kr.










2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014
Vedtatt årsres. -2 238 -9 520 5 151 6 566 18 937 412 -8 882 -16 278
Reelt årsres. -31 640 -46 386 -12 786 -4 310 -14 454 -25 403 -25 790 -40 613

De negative resultatene ovenfor er forsterket av at pensjonskostnadene er økt sterkt som følge av økt lønnsnivå og konkrete satsinger.

Bl.a. har kostnadene til legekontoret har økt fra 9,1 millioner i 2009 til 17,4 i 2014. Lønns- og pensjonsutgifter utgjør 70 – 80 % av kommunens utgifter.I gjennomsnitt gir dette et underskudd på ca. 2 mill. kroner pr måned i perioden 2007-2014.

Et enstemmig kommunestyre gikk inn for en rekke konkrete føringer for hvordan kommunen skal rette opp økonomien; Mye må komme fra reduksjon i antall årsverk i kommunen, først og fremst gjennom naturlig avgang.

Videre skal teknisk drift gjennomgås, organisering av kommunen, gjennomføring av omsorgsplan, salg av kommunale eiendommer og effektivisering og økt fokus på næringsarbeidet. Skolestrukturen ligger fast, og tidligere vedtatt realisering av Omsorgssenter i Hommelstø og Salhushallen ble opprettholdt.

Kun på ett punkt var ikke kommunestyret enstemmig;  et lite mindretall ønsket at kommunen skulle benytte 10 år på å rette opp økonomien, mens flertallet gikk inn for at dette skal skje i løpet av kommende periode, dvs. i løpet av 4 år.

Kommunestyremøtet
Kommunestyremøtet den 18. juni hadde en rekke andre viktige saker til behandling; Distriktsmedisinsk senter, Interkommunal legevakt, Regulering av Strømsneset, Barnehagebehov, Tilstandsrapport for grunnskolen og lokal skoletilhørighet, Trollfjell Geopark, og forslag om nedklassifisering av kommunale veier.  

Mange av disse sakene får stor betydning for kommunens innbyggere og har dessverre ikke fått den oppmerksomhet de burde. På kort sikt er det trolig beslutningen om at en rekke kommunale veier ikke blir nedklassifisert som har størst betydning. Begrunnelsen for at veiene ikke ble nedklassifisert er sammensatt.

Formannskapet og kommunestyret var i sterk tvil om forslaget medførte reduserte kostnader pga. av krav om oppgradering før evt. overføring til private. Legale forhold knyttet til overføring var også medvirkende. I tillegg ble det stilt spørsmål med det etiske ved å velte kostnadene med veiene over på beboerne, etter at et flertall i kommunestyret for kort tid siden hadde vedtatt å doble eiendomsskatten for inneværende år, og tredoble den fra neste år. På toppen av dette kommer tvungen renovasjon fra 2016.

På lengre sikt er det vedtaket om å støtte de konkrete planene om Distriktsmedisinsk Senter som vil får størst betydning for innbyggerne.

Gågate drøftet i formannskapet
Jeg hadde gleden av å fungere som ordfører på siste formannskapsmøte før sommerferien. Det var en positiv opplevelse, med få saker og stor enighet. Utenom sakskartet ble engasjementet for gågate i «miljøgata» i Storgata tatt opp til drøfting.

Fra Høyres side har vi programfestet at vi ønsker slik gågate i sommermånedene, og ser svært positivt på det engasjementet som har vært i sommer. Det er imidlertid ikke kommunen, men Statens Vegvesen, som har råderetten over veien. Ut fra dette og de store utbyggingene vi står overfor i regi av Statsbygg/Brønnøysundregistrene har vi derfor tatt til orde for en prøveordning med gågate i sommermånedene.

Det var gledelig å registrere den unisone enigheten om dette i formannskapet, noe som tilsier at dette er noe vi bør jobbe for å få på plass fra neste sommer.

Universitet i Nordland
Regjeringen og Kunnskapsministeren har hatt sterkt fokus på å få på plass en sterkere og mer robust universitetsstruktur. En struktur der kvalitet både innen forskning og utdanning er i fokus.

Som nestleder i styret ved Universitetet i Nordland har jeg fått fulgt arbeidet på nært hold, og den 17. juni vedtok styrene ved UiN og Høgskolen i Nesna (HiNe)  å fusjonere, noe som raskt ble fulgt opp med Kongelig Resolusjon. For Helgeland vil fusjonen medføre en vesentlig styrking både av forsknings- og utdanningstilbudet. Få dager etterpå, den 25. juni, gikk også styret ved Høgskolen i Nord Trøndelag (HiNT), inn for fusjon med Uin/HiNe.

Målsettingen er at fusjonen skal være effektiv fra årsskiftet.  Dersom dette faller på plass vil det gi et sterkt og godt Universitet i Midt-Norge, med 11 – 12.000 studenter og 1.200 ansatte. Muligheten for å følge opp samfunnsoppdraget med å utdanne kvalifisert arbeidskraft både til offentlig og privat sektor styrkes. Det samme gjør også muligheten for relevant og god forskning.

Omsorgssenter
Sist torsdag signerte kommunen og Velfjord Vekst avtale om utbygging av omsorgssenteret i Hommelstø, og planene vil dermed bli realisert med 20 rom i samsvar med kommunestyrets flertallsvedtak. Husbanken har innvilget et tilskudd på 26,7 mill. kr, og avtalen som er signert har en økonomisk ramme godt innenfor det kommunestyret har fastsatt, dvs. kostnad på kr 70 mill. kr (ekskl. mva) og låneopptak på 45 mill. kr.

Høyre og de samarbeidende partiene har hele tiden gått inn for omsorgsplanens kapasitet på 15 rom. Forskjellen i investeringsramme på 15 og 20 rom er ikke dramatisk, men kommunens årlige driftskostnader kan bli påvirket i betydelig grad dersom kapasiteten ikke blir utnyttet fullt ut.

Siden prosjektet nå realiseres er det all grunn til å gratulere befolkningen og ansatte i Velfjord med prosjektet, og ønske lykke til framover. Det er i alles interesse at kvaliteten på sentret blir så god at kapasiteten blir fullt utnyttet fra første dag. Gratulerer og lykke til!



Salhushallen
Et enstemmig kommunestyre har vedtatt å realisere Salhushallen i tråd med det prosjekt Tjalg har jobbet fram. Pga. kapasitetsutfordringer hos kommunen kunne ikke kommunal overtakelse og oppfølging av prosjektet skje innen entreprenørens frist for tilbudet, men dette ble på en god og konstruktiv måte løst ved at vedståelsesfristen ble forlenget.

Totale kostnader med Tjalghallen er estimert til ca. 48 mill. kr. Tippemidler utgjør 18,5 mill. kr og Tjalg skal bidra med til sammen 3,7 mill. kr. Kommunens låneopptak blir dermed ca. 25,8 mill. kr

Tilskudd fra Barne-, Likestillings  og Inkluderingsdepartementet
Brønnøy har fått kr 570.000,- støtte til oppfølgings- og losfunksjoner for ungdom. Dette skjer etter at regjeringen har økt rammen for slike tilskudd med 10 mill. kr. Tilskuddsordningen ble etablert i 2014, og retter seg mot ungdom mellom 14 og 23 år, som befinner seg i en vanskelig livssituasjon. Målet med ordningen er å styrke ungdommenes skoletilknytning, trivsel og mestring, og på den måten bidra til bedre skoleprestasjoner og øke gjennomføringen i den videregående skolen.

Plastsveis
Havbruksnæringen og leverandørindustrien til næringen vokser sterkt. Dette skjer også i vårt område. Bl.a. har Plastsveis AS inngått kontrakter som gjør at de vokser ut av sine lokaler på Berg, og utvider virksomheten ved å leie seg inn i industribygget i Smedvika på Salhus. Plastsveis sysselsetter nå 50 personer inkludert innleid arbeidskraft.

Vi gratulerer selskapet med nye kontrakter og utvidelsen av virksomheten. Totalt er det nå mer enn 100 ansatte i leverandørindustrien til havbruksnæringen i regionen. Det er også gledelig å registrere at aktørene i næringen betrakter regionen som et bo-  og arbeidsmarked uavhengig av kommunegrenser.

Forhåndsstemming
Fra 1. juli er det mulig å forhåndsstemme både ved kommunevalget og fylkesvalget. I Brønnøy skjer forhåndsstemmingen på Rådhuset. Husk å ta med legitimasjon.

God sommer!!