søndag 12. juli 2015

Sommerferie

Sommerferie
Juli er så definitivt sommerferie i Norge, selv om sommerværet så langt har uteblitt. Selv har jeg fungert som ordfører de siste ukene, under ordførerens ferieavvikling. Også rådmannen har ferie, og andre i ledelsen fungerer som rådmann i hans fravær. Spøkefullt kan dermed slå fast at i Brønnøy har man både ordfører og rådmann som fungerer!( også i sommerferien)


I uka som kommer avvikles årets kulturbegivenhet i Brønnøysund og Regionen, ROOTSFESTIVALEN. Et flott arrangement som har vokst seg sterkere og større for hvert år siden starten.

Lenge før festivalen starter er alle tidligere billettrekorder slått. Toppartister inntar hovedscener 3 kvelder på rad, og sammen med gratiskonsertene med gode artister på dagtid, bidrar dette både til et fantastisk kulturtilbud og et yrende folkeliv.
Lykke til med arrangementet til Kulturcompagniet, de mange frivillige og alle oss andre.

Asfalt
De siste ukene har det pågått et omfattende asfaltarbeid på fylkesveiene i Brønnøysundområdet. Strekningen Skillebotn – Mosheim, brua over Brønnøysundet og strekningen fra brua til Toft, har fått nytt flott dekke. Selv om redusert framkommelighet mens selve asfalteringen pågikk medførte utfordringer (og muligens irritasjon) for mange, er det all grunn til å være glade over det gode og etterlengtede resultatet.


God kommunikasjon langs veier er avgjørende for å sikre vekstkraftige lokalsamfunn.  Dette har regjeringen og støttepartiene tatt på alvor og fulgt opp. Bevilgning til vedlikehold og fornying av riksveier er økt med 66% sammenlignet med Stoltenbergregjeringens budsjettforslag i 2014, og til sammen har regjeringen styrket satsingen på fylkesveier med 1,2 mrd. kroner siden 2013. Det er dette vi nå ser resultatene av.

Mye etterslep på vedlikehold gjenstår, men med de økte bevilgningene regjeringen har fått på plass er resultatene merkbare over hele landet.

Legekontoret
Den siste tiden har jeg hatt en rekke henvendelser fra innbyggere som sliter med å komme i kontakt med legekontoret, og med å få legetimer. Også lokalavisen har formidlet informasjon om at det har vært ventetid på 20 minutter, og at telefonen til legekontoret ved enkelte anledninger også har vært stengt.

Dette er ikke en holdbar situasjon, og representerer ikke det servicenivå Brønnøy kommune skal tilby sine innbyggere.

Situasjonen skyldes ikke nedskjæringer eller politiske beslutninger. Tvert imot så har bevilgningene til legekontoret blitt nesten doblet fra 9,1 mill. kr i 2009 til 17.4 mill. kr i 2014.

På den teknologiske siden vil også legekontoret dra nytte av kommunens anskaffelse av nytt IT-system som er under implementering.

Kommuneplan og områdeplan for Brønnøysund
Like etter siste valg behandlet kommunestyret Kommuneplanarbeidet, og framdriften for dette ble grundig drøftet. Undertegnede påpekte viktigheten av at kommunestyret hadde planverktøyet ferdig så tidlig i perioden som mulig, slik at dette kunne legges til grunn for utviklingsarbeidet i kommunen.
Jeg ønsket at planarbeidet måtte være avsluttet senest innen utgangen av 2013. Daværende opposisjonsleder og flere med henne mente at det var nødvendig å bruke tid på arbeidet, og jeg fikk ikke tilslutning til mitt ønske om rask framdrift.

Situasjonen er derfor at arealplan for kommunen, og områdeplanen for Brønnøysundområdet, ikke vil bli ferdigstilt i inneværende planperiode. Dette er sterkt beklagelig, og gjør at vi ikke får sett planer i sammenheng, at vi får langt flere dispensasjonssøknader enn nødvendig, og ikke minst at vi ikke har en klar holdning til hva slags Brønnøy og Brønnøysund vi skal ha i årene som kommer.

Vi får enkeltplaner for deler av byen; for Strømsneset, for Schrøderkvartalet, for flyplassområdet, etc. I flere tilfeller overlater kommunen til enkeltaktører å stå for utarbeidelsen av planene, og selv om den formelle beslutningen ligger i kommunestyret gir politikerne fra seg mye av den reelle innflytelsen.

Brønnøysund sentrum står foran den største og viktigste utvikling i byens historie uten at de folkevalgte er aktivt med i prosessen.

Vi har gjennom lang tid vært forespeilet utkast til reguleringsplan fra Statsbygg for området til Brønnøysundregistrenes nybygg. Dette har blitt utsatt flere ganger. Vi skulle få det før påske, før sommerferien ..., og det siste er at vi skal få det presentert i slutten av august.

Ut fra det som til nå er kjent vil planene ikke inneholde tilstrekkelig parkeringsplasser i tilknytning til nybygget, eller på den aktuelle tomten.

Verken planutvalg eller kommunestyre har så langt hatt anledning til å drøfte hvordan parkeringsbehovet, på vel 300 plasser, best kan dekkes. Hvor skal parkeringsløsningen(e) lokaliseres? Skal alt samles på ett sted, eller deles på flere steder? Skal det skje i parkeringshus eller i åpne løsninger?  Hvordan skal parkeringsløsningene tilpasses øvrige trafikkløsninger?

Jeg vil engasjere meg for at planutvalget og kommunestyret skal ta tak i dette så snart sommerferien er over, og håper på bred støtte for dette fra de andre folkevalgte.

Programarbeidet
Gjennom det siste halvåret har arbeidsgrupper, styret og medlemsmøter jobbet med programmet for neste kommunestyreperiode. Hovedpunktene i programmet fikk tilslutning på siste medlemsmøte før sommerferien, og styret fikk fullmakt til å foreta mindre språklige justeringer. I dette arbeidet har styret hatt god støtte fra «kommunikasjonsgruppen». Rett før helgen forelå et endelig og konkret forslag som ble sendt på mail til medlemmene for evt. kommentarer.

Jeg håper flest mulig av medlemmene rekker å se på det og komme med evt. merknader innen fristen.

Takket være solide innspill fra kandidatene på kommunevalglisten, godt arbeid i flere av arbeidsgruppene, og kvalifisert oppfølging fra styret og «kommunikasjonsgruppen» har vi nå fått på plass et svært godt og framtidsrettet program.

Et program som tydelig viser hva slags Brønnøy vi vil ha, samtidig som det er realistisk i forhold til hva slags muligheter og utfordringer kommunen har.
Jeg gleder meg til å kunne gjennomføre mest mulig av programmet sammen med flest mulig av våre kandidater i perioden som kommer!