tirsdag 25. august 2015

Smått og stort fra Driftsstyre 1

Driftsstyre 1 hadde sitt første møte etter sommerferien i dag. Vi var nesten fulltallige, Ap manglet dessverre en representant. På sakskartet var det flere interessante saker, med en rekke orienteringer;
 
Omsorgssenteret i Velfjord
Rådmannen kunne fortelle at kontrakt for omsorgsboliger i Velfjord ble underskrevet tidligere i sommer. Det skal bygges 20 boenheter a 29,5 kvm.


På konkret spørsmål fra meg ble det opplyst om at behovet nå var nede i 11 plasser, mot vedtatte 20. SSB sin aldersfremskriving i desember 2014 antydet et behov på 14-15 plasser. En slik overkapasitet kan bli utfordrende for kommunen, både mht. refusjoner og tilskudd. Til syvende og siste er det all grunn til å tro at dette vil gi økt brukerbetaling, jmf. prinsippet om gjengs leie i kommunale boliger.

Rådmannen utelukket også kategorisk at Venstres ønske om å reversere utbyggingen lar seg gjøre. Her henviste rådmannen også til det svaret som Paul Birger Torgnes ga under ordførerdebatten i messeteltet.

Røntgen på Sømna?
DS1 fikk også en orientering om videre fremdrift for Distriktsmedisinsk senter (DMS). Prosessen er i gang, og helseforetaket er på hugget. Tidligere har foretaket vært veldig tydelige på at det skal bygges ett senter der alle nødvendige spesialisthelsetjenester skal samles, og at dette senteret skal ligge i Brønnøysund.

Det er derfor forvirrende å se at Sømna fremdeles jobber med å få lokalisert en røntgentjeneste til Sømna. Det er uklart om dette skal være en egen tjeneste, eller om Sømna ser for seg at helseforetaket skal ha en desentralisert tjeneste på Sør-Helgeland. Jeg ga uttrykk for en bekymring om at en slik arbeidsform i verste fall kan være en trussel mot et kvalitativt godt DMS i Brønnøysund.

Svingen i full sving, stillstans i Salhus Allè
Eiendomssjef Arnt S Sæthre kunne orientere om at utbyggingen i Svingen er forsinket med 10,5 mnd og vil bli omtrent 500 000 kroner dyrere enn først antatt. Byggefasen er imidlertid i gang nå, med ringmur og rørleggerarbeid denne uken. Antatt byggetid er ett år, og tilsammen gir dette 10 nye boliger.

I Salhus Alle er situasjonen en annen. Grunnarbeidet med VA er gjort, men manglende kontakt med Husbanken gjør at det for tiden ikke er fremdrift i prosjektet. Det er skrevet brev fra eiendomssjefen og ordfører til Husbanken med ønske om snarlig igangsetting.

Fritt skolevalg
Oppvekstkonsulent Knut Johansen kunne fortelle at ordningen med fritt skolevalg fra inneværende skoleår har medført at en elev har flyttet fra BBU til Salhus, mens to elever har flyttet motsatt vei.

Kostnadssprekk for Furutoppen barnehage
Ved flere anledninger har det vært etterlyst sluttsum for nye Furutoppen barnehage, eller Sentrumsbarnehagen som var en arbeidstittel for bl.a oss politikere. Solveig Lorentzen opplyste i dag om en kostnadssprekk på ca 664 000 kroner. 

Kulturmidler
For øvrig ble det delt ut en rekke kulturmidler i dette møtet, både til idrettslag, kulturbygg, div. arrangement, velforeninger og korps for å nevne noe. I mai-møtet fikk for øvrig speiderne og Fjelltrimmen sin tildeling. 

Brønnøy har et variert kulturliv, og dette er en kvalitet for oss alle.
Kommuneøkonomien er imidlertid svært vanskelig, og dette gjør det vanskelig å treffe innertier for politikerne.  Det er ikke manko på gode tiltak, og det ble i møtet fra politisk hold etterlyst flere konkrete søkere.


Tore Tveråmo, Brønnøy Høyre