torsdag 3. september 2015

Brønnøy Høyre følger opp regjeringens yrkesfagløft. Flere skal få tilbud om læreplass

Brønnøy Næringsforum og NHO Nordland har den siste tiden på en prisverdig måte satt fokus på lærlingeplasser.

Hvert år står mellom 6000 og 8000 søkere uten læreplass. Dette er arbeidskraft Norge trenger. Derfor fortsetter regjeringen innsatsen for flere læreplasser i statsbudsjettet for 2016.

-Statsministeren opplyste denne uken at tiltakene for yrkesfag i neste års statsbudsjett har ett hovedmål: skaffe flere læreplasser. Det er den beste måten å sørge for at flere fullfører fagbrevet sitt og at vi får flere dyktige fagarbeidere.

Hovedsatsingen er en økning i lærlingtilskuddet på 2500 kr per kontrakt, dette er den fjerde økningen på to år. Lærlingtilskuddet har dermed økt med 12 500 kr siden Høyre kom inn i regjering.

Regjeringen øker også tilskuddet til lærlinger med særskilte behov med 6 mill. kroner, for å gjøre det lettere for denne gruppen å få lærlingplass.

Mange av dem som blir arbeidsledige er fagarbeidere med utdanning fra utlandet, særlig Øst-Europa. For at disse skal komme i jobb igjen så snart som mulig, er det viktig at de får anerkjent den kompetansen de har. Regjeringen har lyttet til bransjeorganisasjonene og fagbevegelsen og oppretter et godkjenningsorgan for utenlandsk utdanning. Dette er viktig for å få de som nå mister jobben tilbake igjen i arbeid så snart som mulig.

I tillegg vil dette godkjenningsorganet også kunne bidra til at flere bedrifter kan godkjennes som lærebedrifter og dermed kunne bidra til flere læreplasser. Regjeringen setter av 17 mill. kr til dette i statsbudsjettet for 2016.

Tidligere har regjeringen iverksatt følgende:

• Økt tilskuddet til lærlinger med særskilte behov.

• Skjerpet lærlingeklausulen slik at det stilles krav til bruk av lærlinger for å vinne offentlige anbud.

• Lansert en strategi for flere lærlinger i statlige virksomheter.

• Etablert en merkeordning for lærebedrifter slik at det blir lettere for forbrukere å velge lærebedrifter.

• Styrket hospiteringsordningen for yrkesfaglærere

Lokalt er det viktig at Brønnøy Kommune følger opp, og Brønnøy Høyre vil jobbe aktivt for at kommunens målsetting om å ta inn 2 lærlinger pr 1.000 innbygger blir innfridd. I tillegg går vi inn for at kommunen ved utlysning av anbud skal stille krav om at bedriftene tar inn lærlinger.

Tor Torgvær, 4. plass på Høyres liste
Steinar Lilleås, 10. plass på Høyres liste
Thor–Inge Olsen, 13.plass på Høyres liste
Rune Moe, 20. plass på Høyres