fredag 4. september 2015

Statlig finansiert eldreomsorg i Brønnøy?


I NRK sin valgsending fra Finnmark i går sto regjeringens forsøksordning med statlig finansiert eldreomsorg i sentrum. 

Det var fredag 27. mars i år at regjeringen besluttet at det fra mai neste år skal iverksettes en forsøksordning med statlig finansiert eldreomsorg i utvalgte forsøkskommuner.

 Forsøksordningen skal i første omgang gå over 3 år, og søknadsfristen er 1. desember 2015. Bakgrunnen for forsøksordningen er å sikre en fullgod eldreomsorg uavhengig av kommunenes økonomiske stilling.

Brønnøy kommune har det siste året slitt med en særdeles anstrengt økonomi og rekordstort underskudd, som gjør at kommunen årlig må kutte kostnader med over 30 millioner kr for å få balanse i driften.

Med dette som bakgrunn bør det være av interesse å få vurdert om en deltakelse i forsøksordningen med statlig finansiert eldreomsorg vil bidra til å sikre en fullgod eldreomsorg i kommunen i den krevende økonomiske situasjonen.
I kommunestyremøtet den 15. april i år stilte jeg følgende spørsmål til ordføreren;

Hvordan stiller ordføreren seg til denne muligheten, og vil ordføreren ta initiativ til at en slik vurdering gjennomføres slik at kommunestyret til høsten kan fatte beslutning basert på konkrete fakta?

Svaret fra ordføreren var at man ville vurdere dette og komme tilbake til kommunestyret til høsten. Rådmannen har i dag bekreftet at dette fortsatt er status fra kommunens side.

Etter min mening representerer forsøksordningen med statlig finansiert eldreomsorg en mulighet Brønnøy så definitivt bør søke på, slik situasjonen i kommunen er i dag.

Paul Birger Torgnes (Brønnøy Høyres 1. kandidat)