fredag 4. september 2015

Demokrati i Brønnøy

Lørdag 29. august hadde Even Borch et innlegg i Brønnøysunds Avis som jeg slutter meg fullt ut til.

For at lokaldemokratiet skal fungere er det viktig med størst mulig grad av åpenhet, der innbyggerne og folkevalgte får tilgang til rett informasjon  så tidlig som mulig.

I sitt innlegg var det «kuttlisten» for å få økonomien i Brønnøy på bedringens vei Borch etterlyste, og mente vi burde hatt i god tid før valget. Dette for at synspunktene til politikerne som stiller til valg var kjent før velgerne avga sin stemme.  

Arbeidet med å få kommuneøkonomien på rett kjøl vil være den viktigste saken i perioden som kommer, og både for oss som stiller til valg og innbyggerne burde informasjonen om denne saken vært åpen.

Jeg har forståelse for at personvern, arbeidsmiljølov og avtaleverk legger klare føringer for hva som kan offentliggjøres og når det kan offentliggjøres, men manglende åpenhet og informasjon før valget i en så viktig sak representerer likevel en trussel mot lokaldemokratiet.

Det samme gjelder arbeidet med ny kommunestruktur. Her ønsket alle de politiske partiene i Brønnøy, med varaordfører Paul Birger Torgnes i spissen, å få utredningen framlagt før sommerferien, men regionrådet sa nei. 

Rapporten er forlengst ferdig og mottatt av rådmannsutvalget som leder arbeidet. Til tross for dette «hemmeligstemples» rapporten og offentliggjøres først 2 dager etter valget.

Jeg er fullt ut enig med Borch og Torgnes i at åpenhet og informasjon i viktige saker er nødvendig for å ivareta et godt lokaldemokrati. Dette gjelder særlig i forkant av et valg hvor innbyggerne skal velge sine representanter for de neste 4 år.

Høyre vil være en pådriver for størst mulig åpenhet i lokalpolitikken. 

Godt valg!


Marion Mathisen 12.plass for Brønnøy Høyre