søndag 6. september 2015

Ukeblogg - uke 36

Meningsmåling – Valgkampinnspurt
Meningsmålingen sist uke var meget gledelig. Den ga Høyre en oppslutning på 26,5 % dvs om lag samme nivå som i juni, og vel 2 % høyere enn vi hadde i august 2011 da vi oppnådde historiens beste valgresultat med 32,5 %.  I forhold til junimålingen er det store utslag for Ap og V. Ap går tilbake med nær 9 %, mens V går fram med 7 %.

Det viktigste med målingen er imidlertid at hele 40 % av de spurte svarer at de ennå ikke har bestemt seg, eller at de ikke skal stemme. Det betyr at det ennå er mer enn 2.000 brønnøyværinger som «sitter på gjerdet».


Mange av disse stemte H eller Frp ved siste valg. Valgkampinnspurten blir derfor ekstra viktig. Jeg er svært glad for at vi i Høyre har fantastisk engasjerte og motiverte listekandidater som fortsatt står på.

Med «dør-bank», stand, debattinnlegg i lokalavisa og på sosiale medier. Vi klarte å øke oppslutningen med 8 %-poeng de siste dagene før valget i 2011, og mulighetene er så absolutt til stede i år også.

I år har vi i tillegg fått gledelig og motiverende støtte fra Frp sin leder, som oppfordrer alle sine medlemmer og velgere til å stemme Høyre ved kommunevalget.

Samarbeidskonstellasjoner
Brønnøysunds Avis slår lørdag stort opp at det går mot «valgthriller», og at forskjellen mellom de 4 største partiene har jevnet seg ut som følge av Ap sin tilbakegang og V sin framgang siden juni.

Dersom dette blir valgresultatet åpner det for interessante konstellasjoner når kommunestyret skal konstitueres etter valget. Selv har jeg ved flere anledninger understreket viktigheten av et bredt politisk samarbeid for å løse de økonomiske utfordringene kommunen står foran. Det vi har opplevd inneværende periode med 14 – 13 og usikkerhet knyttet til fristilte representanter har vært svært uheldig.

Fra Høyres side er vi åpne for et samarbeid med alle i den krevende perioden vi går inn i.

Trond Horn
Sp sin ordfører-kandidat er en hyggelig og positiv kar som vi har hatt gleden av å samarbeid med tidligere, og som vi kåper på et godt samarbeide med i perioden som kommer. Jeg har tidligere erkjent at jeg ikke klarer å konkurrere med han verken som artist eller når det gjelder bidrag til fødselsoverskuddet i Brønnøy. På det politiske området har jeg langt større selvtillit, og stiller gjerne opp.

Trond har i valgkampens hete kommet i skade for å komme med noen framstillinger som berører Høyre på en måte som jeg må korrigere.

Første gang var da han slo fast at Senterpartiet hadde det «største» programmet av partiene i Brønnøy. Det var på hele 16 sider inkludert et flott billedmateriale. Kvaliteten på programmene måles neppe ut fra volum, men rett skal være rett.

Høyres program er på hele 17 sider (uten bilder). Til Trond sin unnskyldning så har Brønnøy Høyre i år valgt å ha programmet liggende digitalt på gladibrønnøy.no samt at vi har distribuert det på sosiale medier, dette både av kostnads- og miljøhensyn.

I lørdagsavisen skiver Trond bl.a. i sitt innlegg at « Arbeiderpartiet og Høyre deler ut transportert miljøfiendtlig vann og roser». På vegne av Høyre kan jeg berolige Trond med at vi i valgkampen ikke deler ut tiltransporterte røde roser, og heller ikke tiltransportert miljøfiendtlig vann. Det er det andre som tar seg av.

Serveringen på vår stand har i stor grad bestått i kaffe og hjemmebakte kaker som listekandidatene har hatt med, og norske blåbær. For ordens skyld kan jeg også slå fast at vi ikke har delt ut «blåveiser».

Grønne konsesjoner – godt for bedriftene og kommunene
På onsdag kom gladmeldingen om at Bindalslaks og Norsk Havbrukssenter fikk beholde de grønne laksekonsesjonene de ble tildelt for om lag ett år siden. Nærings- og Fiskeridepartementet tok ingen av klagesakene til følge.

I tillegg til at dette fører til betydelig økning i aktiviteten til de to selskapene, større produksjon og flere arbeidsplasser, vil det også styrke kommuneøkonomien.

Totalt vil Bindal og Brønnøy kommune motta 21.4 mill. kr som kommunenes andel av vederlaget staten tar for de grønne laksekonsesjonene. Ut fra det som så langt er signalisert fra Kommunaldepartementet vurderes disse midlene som ekstraordinære inntekter som ikke kan gå inn i løpende drift. Dette kan imidlertid endre seg raskt.

Et bredt flertall i Stortinget vedtok før sommerferien å be regjeringen komme med konkret forslag på en permanent ordning alt i forbindelse med framleggingen av statsbudsjettet i oktober. Konkret har Stortinget signalisert at kommunene i framtiden skal få 70 % av vederlaget oppdretterne betaler for økt konsesjonsvolum og fylkeskommunene 10 %, mens Staten skal beholde 20 %. I tillegg legges det opp til en forutsigbar vekst på 6 % annethvert år framover.

Basert på de vederlag oppdretterne betalte ved siste tildelingsrunde tilsier dette at kommunene som stiller lokaliteter til disposisjon, i årene som kommer vil kunne få milliardbeløp til disposisjon.

For Brønnøy kommune kan dette medføre årlige inntekter på 5 – 10 mill. kr, forutsatt at kommunen har gode og gyldige arealplaner som muliggjør vekst for havbruksnæringen.

Det blir spennende å se hva regjeringen legger fram for Stortinget. Dette kan få større betydning for mange kystkommuner enn vannkraft har i dag.

Utredningsmidler til regional vekst i byregioner – ingen søknad fra vårt regionråd
Jeg har tidligere orientert om at Regjeringen har delt ut millionbeløp til 37 regioner med over 220 kommuner som skal delta i utviklingsprogrammet for byregioner. Både nord og sør for oss har man fått betydelige beløp til gode prosjekt.

Alstadhaug og nabokommuner er tildelt vel 2 mill. kr og Vikna/Nærøy og øvrige Namdalskommuner vel 2,5 mill. kr. Brønnøy og Sør-Helgeland glimrer med sitt fravær på tilskuddslistene.

På konkret spørsmål til ordføreren i Brønnøy, som for tiden også er regionrådsleder, har jeg nå fått tilbakemelding om at dette skyldes at Regionrådet ikke har søkt om slike midler.

Jeg er både overrasket og skuffet over at man ikke har benyttet denne finansieringsmuligheten for å få utredet tiltak for regional vekst.


Demokrati i Brønnøy
Even Borch har i Brønnøysunds Avis tatt opp spørsmål om åpenhet vedr.  «kuttlisten» for å få økonomien i Brønnøy på bedringens vei.  Borch mener kuttlisten vil berøre tjenesteproduksjonen i Brønnøy på en slik måte at den bure vært kjent både for politikerne og velgerne før valget. Dette for at synspunktene til politikerne som stiller til valg var kjent før velgerne avga sin stemme.  

Borch har etterlyst politikernes syn på dette.

Arbeidet med å få kommuneøkonomien på rett kjøl vil være en av de viktigste sakene i perioden som kommer, og både for oss som stiller til valg og innbyggerne deler jeg prinsipielt Borch sitt ønske om åpenhet. Samtidig må kommunen følge bestemmelsene i arbeidsmiljølov og avtaleverk når det gjelder ansattes rettigheter.

Jeg har selv ved flere anledninger etterlyst åpenhet når det gjelder utredningsarbeidet vedr. ny kommunestruktur.

Her foreligger Telemarksforskning sin rapport, men Regionrådet som er oppdragsgiver vil ikke gjøre den tilgjengelig før etter valget, heller ikke til politikerne i regionen. Jeg og flere politikere i Brønnøy har anmodet om at rapporten måtte legges fram i god tid før valget.

Det er uheldig at informasjon om 2 av de viktigste sakene i kommende kommunestyreperiode ikke er kjent før innbyggerne og befolkningen før valget finner sted.


Planutvalget
Etter anmodning fra undertegnede og flere andre medlemmer i planutvalget har ordføreren kalt inn til møte i utvalget førstkommende mandag. 

Bakgrunnen for dette er avklaring av ordlyden i protokollen fra behandlingen av Statsbygg sitt forslag til reguleringsplan for nybygget til Brønnøysundregistrene, inkl konsekvensutredningsrapporter og utbyggingsavtale mellom kommunen og Statsbygg.