mandag 4. januar 2016

Godt nytt Høyre år – av Stortingsrepresentant Margunn Ebbesen

Det nye året ligger nytt og ubrukt foran oss. Da er det på plass med en oppsummering av det siste året for Høyre i regjering og på Storting.

Da Høyre gikk til valg - og vant valget på nye ideer og bedre løsninger i 2013, var det fordi vi mente at Norge må rustes bedre for fremtiden. Vi har, til tross for at vi sitter i ei mindretallsregjering klart å få gjennomslag for mye av vår politikk. Men som et av partiene i ei mindretallsregjering så er det heller ikke alt vi har klart å få gjennomslag for eller som har blitt slik vi ville gjennomført det hvis vi hadde hatt flertall.

Samtidig er det viktig å hegne om vårt demokrati og de muligheter det gir. Stortinget er i alle fall blitt et sted hvor mye politikk utformes.

Norge både var og er for avhengige av én svært lønnsom næring – olje- og gassnæringen. Den har tjent velferdssamfunnet vårt godt. Vi har lenge snakket om vår todelte økonomi og utfordringen med det. Skiftet måtte komme, men det kom både raskere og var mer utfordrende enn vi var forberedt seg på. Fallet i oljeprisen har gitt oss utfordringer som Høyre som ansvarlig parti tar på alvor. Regjeringen leverte derfor et budsjett for 2016 med klar adresse; et budsjett som satser på arbeid, aktivitet og omstilling.

Samferdsel
Det har vært en fornøyelse å være stortingspolitiker fra Nordland og registrere den formidable satsingen som denne regjeringen gjør for Nordland og Nord-Norge. Spesielt innenfor samferdsel og da særskilt i Nordland. Samferdselsbudsjettet er økt fra 41,4 milliarder til 59,8 milliarder siden regjeringsskiftet. En vekst på nesten 20 milliarder! For eksportfylket Nordland og med de avstandene vi har er dette godt nytt. En ny regjering betyr også andre prioriteringer. Høyre i regjering prioriterer derfor midler til samferdsel fremfor midler til regionale utviklingsmidler som Fylkeskommunen fordeler videre. Jeg er helt sikker på at både næringslivet og vi som bor i nord vil ha mer og bedre vei. Vi overoppfyller i forhold til NTP og ligger langt foran hva planene i vedtatt NTP tilsier. Nordland har fått 233 millioner mer for årene 2014, 15 og 16 enn hva den rødgrønne planen i NTP tilsa.
For Høyre er det også viktig hvordan pengene brukes. Vi forenkler planleggingsprosesser og gjennomfører endringer i organiseringen med blant annet veireform, jernbanereform og bompengereform.

Pasienten i fokus
Det er også gledelig å registrere at vår politikk virker på de fleste områder. For Høyre er det viktig å sette pasienten foran systemet. Vi har klart å reversere ventetidsøkningen den forrige regjeringen påførte pasientene og ligger nå ann til å ha den laveste ventetiden siden 2005. Ventetidene for ruspasienter er redusert med nesten to uker bare det siste året. Det betyr mye for den enkelte som sliter med avhengighet – og familiene rundt dem. Vi fortsetter arbeidet med å sette pasienten i fokus og har innført 28 pakkeforløp for kreft. Det innebærer mer forutsigbarhet, raskere behandling og mindre ventetid for kreftsyke. Dette overføres også til andre felt i helsetjenesten.


Sykehusplan
I høst la regjeringen og Helseministeren frem nasjonal- helse og sykehusplan. Her foreslås ulike modeller for ulike typer sykehus. Modellene skal sikre trygghet for de små sykehusene, og la alle sykehus gjøre mer av det de gjør best. Målet er å gi alle innbyggere trygge sykehus og bedre helsetjenester – uansett hvor i landet de bor. Den setter pasienten og pasientsikkerheten i høysetet, og det er vel det som er det viktigste for oss alle når det kommer til stykket. Vi vil være trygge for at når situasjonen er der og vi behøver hjelp så kommer vi til et sykehus som har kompetanse til å gi oss den riktige behandlingen. For oss på Helgeland så er Helgelandssykehuset i gang med sin prosess for å komme frem til et endelig forslag for hvordan sykehustilbudet skal bli i fremtiden.

I snart 20 år har man diskutert sykehus, struktur og innhold, uten at sentrale konklusjoner er tatt. I samme periode er 12 sykehus lagt ned. Det krever politisk ansvar å gjøre de nødvendige endringer, slik at vi kan sikre trygge sykehus og skape bedre helsetjenester for alle.

Derfor trenger vi en nasjonal helse- og sykehusplan. Å sikre at vi har sykehusene vi behøver er et politisk ansvar, og det ansvaret tar Høyre i regjering og på Stortinget.

Også når det gjelder utbygging av sykehjemsplasser registrerer vi et taktskifte. Kommunene har i våre to år søkt om nesten dobbelt så mange nye plasser som under de rødgrønne.

Kunnskap/forskning
Høyre i regjering har også levert tidenes kunnskapsbudsjett. Her i Norge kan vi aldri bli billigst, men vi kan gjøre enda mer for å bli smartest, da må det satses på kunnskap og forskning.

Vi bygger rekordmange studentboliger - 2200 i år og like mange neste år. Vi trapper opp studiestøtten, vi holder stø kurs i lærerløftet, vi satser knallhardt på realfag med en ekstra naturfagstime – og ikke minst, vi øker lærlingtilskuddet. Lærlingtilskuddet er økt 4 ganger siden vi overtok regjeringskontorene.

Frivilligheten

Som Høyrepolitiker, og en person som alltid har stilt opp for frivillig arbeid, er jeg glad for at Regjeringen har lansert Frivillighetserklæringen, som anerkjenner frivillighetens selvstendighet. Erklæringen sier det skal legges til rette for frivillighetens deltakelse i politiske prosesser, blant annet gjennom tidlig involvering og lange nok høringsfrister.

Regjeringen styrker de nøytrale rammebetingelsene slik at organisasjonene får bedre muligheter til å løse viktige samfunnsoppgaver på egne premisser. Forenklingsarbeidet står sentralt også her og regjeringen vil bidra til at organisasjonene kan bruke mer tid på aktivitet og mindre tid på søknader og rapporteringer.

Det er en enklere tilgang til søkbare tilskuddsordninger fra ulike departementer på nettsiden regjeringen.no/frivilligtilskudd. Her finnes over 100 ulike ordninger fra ulike departementer. Mer enn 10 milliarder kroner går til organisasjonene gjennom disse ordningene.

Frivillighetsregisteret gir frivillig sektor tilgang på rundt 1,6 milliarder kroner i 2015 gjennom ordninger som grasrotandelen og momskompensasjonsordningen. Høyre i regjering har sørget for at registreringen fra årsskiftet blir gratis.

Aldri før har momskompensasjonsordningen gitt så mye frie midler til frivilligheten som nå. 19 000 lag og foreninger fikk tilskudd.  Mer enn 17 000 av disse var lokale lag og foreninger. For 2016 er det en økning på ytterligere 60 millioner kroner.

Tilslutt er det i budsjettet for 2016 gitt økte grenser for gavefradrag og fritak for arbeidsgiver-avgift og lønnsoppgaveplikt.

Justis
Som medlem av justiskomiteen er det nok dette området jeg er nærmest. Vi fikk i vår et bredt flertall for politireformen. Det viktigste med reformen er å sikre mer politikraft ute. Antall politidistrikt vil bli redusert fra dagens 27 til 12 fra 1. januar 2016.  Det er tilført ressurser slik at det er kommet 1000 flere politistillinger ut i tjeneste. I dag får alle som går på politihøgskolen jobb etter endt utdanning.

Soningskøene er kraftig redusert siden vi overtok regjeringskontorene. Leieavtalen med Nederland sikret lukket soningskapasitet på kort tid, samtidig som vi bygger opp soningskapasitet i Norge. Målet er at når leieavtalen utløper så har vi klart å bygge opp nødvendig soningskapasitet i Norge. Med disse grepene vil personer som sto i soningskø og fikk livene sine satt på vent, raskere få gjennomført sin soning og startet sitt nye liv.

Den nye straffeloven ble vedtatt i 2005 men den forrige regjeringen klarte ikke å få den effektuert. På to år klarte vår regjering å få iverksatt den nye straffeloven, og den trådte i kraft fra 01.10.15.

Avslutter min lille oppsummering med at Høyre hele tiden har fokus på å forenkle, fornye og forbedre landet vårt. Et eksempel på dette er at det fra 1. januar blir enklere å bygge om og leie ut egen bolig. Tidligere har det vært stilt de samme kravene til bygging av en ny bolig som når du ønsker å forandre noe inni din eksisterende bolig. Sånn skal det ikke være lenger.

Vi fortsetter jobben med å løse viktige oppgaver i dag, og å ruste Norge for fremtiden.

Ønsker dere alle et riktig godt nytt år!