onsdag 2. mars 2016

Betraktninger rundt Strategidokument for Luftambulansetjenesten 2019, herunder spesifikt høringsutkast anbud for ambulanseflytjenesten for base Brønnøy

Strategi/høringsdokumentet som kom ut den 25.februar for nasjonal ambulanseflytjeneste er naturlig nok omfangsrik, men også et godt stykke arbeid med tanke på kartlegging av tjenesten nå og for fremtiden.

Det er for første gang lansert en mulig historisk lang kontrakt på 11 år (inklusive opsjonsår), helt inn i år 2030. Det er en forutsigbarhet på 13 år fra det tidspunktet avtalen blir signert med operatør(-er).


Nå er dette dokumentet lest med subjektive øyne og hjerte for Helgelandsregionen og kommunene også sør for vår fylkesgrense, og er dermed en personlig formening og refleksjon.


Det er som beskrevet på Banett.no den 25.2, lansert 5 ulike scenarier for hvordan denne tjenesten kan sys sammen. Trussel om flytting av ambulanseflyet i Brønnøysund, og i senere tid trussel om svekking av beredskap, tilkjennegir seg i strategidokumentet kun i 1 av de 5 scenarier som er gitt.

Her er det lagt inn forslag om fjerning av nattberedskap i Brønnøysund til fordel for 1 jetfly i tillegg til 1 kortbanefly i Tromsø. Jeg tror ikke denne modellen blir valgt, da flere av de andre modellene er bedre både nasjonalt og regionalt sett. Med det sagt tror jeg heller ikke modell 1 fra strategidokumentet blir stående, der status quo er forelagt utifra de spådommer og statistikker som gis videre i lesningen.

Store deler av teksten omhandler ett eller to "langdistansefly", herunder jetfly, med operative begrensninger på 1199m lange rullebaner(noe Brønnøysund Lufhavn har). Det er flere grunner til at en slik flytype nå ønskes inn i tjenesten. Svalbard er viet mye plass i dokumentet. 

Det er klare utfordringer på transport som kunne vært bedre utnyttet ved bruk av annen flytype en dagens SuperKingair Beech 200(BE-200). Det er dog viktig å understreke at det flys mange oppdrag til/fra Svalbard med BE-200 i dag, slik det har vært gjort i en årrekke.

Det er også lagt inn elementer som utenlandstransport av pasienter, pasienter som krever spesialutstyr som tar mye plass og flere ledsagere/behandere, samt lange turer frem og tilbake fra Østlandet til Vestlandet(Gardermoen-Bergen-Stavanger-Haugesund bl.a.)

Det er per i dag 2 ambulansefly stasjonert på Gardermoen. Jeg synes det ser ut som om Gardermoen trekker lengste strået mtp utnyttelsesgrad av slike typer transporter når det gjelder å få en ny flytype. Samtidig vil nok Helse Nord og det medisinske miljøet i Tromsø også gjerne hatt en jet.

Det ville  være paradoksalt å gjøre om døgnberedskapen på Brønnøyflyet til dagfly samtidig som Luftambulansetjenesten ANS selv sier i sitt høringsutkast at: "Basestruktur holdes minimum på dagens nivå", og "For Nord-Norge er ambulanseflyene en mer kritisk akuttmedisinsk ressurs ".

Det er også interessant å lese et eget avsnitt om base Brønnøy der Luftambulansetjenesten ANS sier:
·         "legge merke til en betydelig aktivitet om kvelden.... 25 % av oppdragene har hastegrad akutt eller haster. "
·         "Det er forventet en økende transport av psykiatripasienter fra Helgeland til Bodø. Ca. 200 slike pasienter kjøres hvert år i bil, og dette ønsker Helgelandssykehuset å overføre til fly. "
Med en slik ordlyd kan jeg vanskelig forestille meg at nattberedskapen blir fjernet, tross Helse Nords ønske om dette. Luftambulansetjenesten virker også å være informert og har tatt med i sine betraktninger de vanskeligheter som oppleves lokalt med rekvirering og bruk av flyet. Jeg tror dermed det er viktigere og riktigere å sette fokus på bruken ut (og tilbakeføringer) fra Brønnøysund og virkeområdet lokalt/regionalt.
Dette bringer oss inn på det jeg håper og tror kan bli det scenarioet som blir vedtatt, nemlig at døgnberedskapen i Brønnøysund består med følgende fordeling nasjonalt(selv om dette isolert sett er det dyreste alternativet av de 5 skisserte):

Scenario 5: Jetfly i Tromsø, jetfly på Gardermoen som erstatter et kortbanefly
                Kirkenes 1 kortbanefly (døgn)
                Alta 2 kortbanefly (1 døgn) + (1 dag sju dager i uka)
            Tromsø 1 kortbanefly (døgn) 1 jetfly (døgn)
                Bodø 1 kortbanefly(døgn)
            Brønnøysund 1 kortbanefly (døgn)
                Ålesund 1 kortbanefly(døgn)
            Gardermoen  1 kortbanefly 1 jetfly (dag, alle hverdager) (døgn)

Med 2 jetfly plassert i hver sin ende av landet har alle vunnet tror jeg, samtidig som pasientsikkerhet -og transport ikke lider, men heller får et løft. Luftambulansetjenesten ANS sier videre i den sammenheng at "klart behov for større fly for å kunne utføre disse transportene i henhold til god standard og pasientsikkerhet. Aktuell lokalisasjon er først og fremst i tilknytning til de medisinske miljøene i Oslo (OUS) og Tromsø (UNN). "Samtidig vil jeg påstå at lokalbefolkningen i vår region vinner med tanke på spesifikk utnyttelsesgrad herfra formulert på følgende måte fra ANS: "Siden Nord-Norge i dette scenarioet får en økt kapasitet, fins det mulighet for at kortbaneflyet i Brønnøysund i større grad kan frigjøres til oppdrag på Helgeland og i Midt-Norge." og "Helse Midt-Norge RHF har gitt innspill om behov for opsjon for ekstra fly. Behovet kan dekkes dersom Nord-Norge får en økt kapasitet. Det vurderes da som sannsynlig at kortbaneflyet i Brønnøysund i større grad kan frigjøres til oppdrag i Midt-Norge. "
Oppsummert vil jeg  tross posistive glimt i dokumentet for regionen og Brønnøyflyets del, likevel henstille til lokalt engasjement i alle nivåer fra politisk ledelse til helse og legetjenester, slik at vi holder prosessen videre under nøye oppsyn og ikke inntar en tilfreds holdning med at "det sikkert ordner seg". 
Helse Nord er den største og tyngste aktøren inn i Luftambulansetjenesten ANS og har nok ikke sammenfallende syn med resten når det gjelder basen her, gitt tidligere utspill. Videre lesning og datoer i anbudsprosessen finnes på Luftambulansetjenesten ANS sine egne hjemmesider; www.luftambulanse.no
Synnøve Egeness Lilleli,
Pilot Ambulanseflyet Brønnøysund
Kommunestyrerepresentant for Brønnøy Høyre