lørdag 6. april 2019

Høyre satser på sjømatnæringen!


Jeg har fått referert Støres landsmøtetale og registrerer at han ikke nevner sjømatnæringen med ett ord når han trekker frem Ap sine 6 vinnernæringer for fremtiden. Han mener disse er skipsfart, kraftkrevende industri, skogen, olje- og gass, karbonfangst og lagring og tilslutt havvind.
 
Sjømatnæringen eksporterte 2,7 millioner tonn sjømat i 2018 med samlede eksportverdier på skyhøye 99 milliarder.

Samlet sysselsettingseffekt av norsk sjømatnæring har stabilisert seg på ca. 58 000 årsverk – som stort sett er i distriktene

Det er utrolig at Støre klarer å glemme hav- og sjømatnæringen når han snakker om hvilke næringer som er fremtidens vinnernæringer. Dette er de desidert viktigste næringene i nord som skaper store verdier til vår felles velferd.

Sjømatnæringen er viktig for hele landet, men spesielt for Nordland. Dette er en næring som har satt rekord første kvartal i 2019, med eksport for over 25 milliarder. Vi ligger godt an til å slå fjoråret, som var et rekordår.

Sjømatnæringen skal også femdobles innen 2050, men det er altså ikke nok for at Støre vil kalle det en vinnernæring. Det er helt åpenbart at ingen som har lest over denne talen i forkant kan noe som helst om næringspolitikk.

La meg være tydelig: Å satse på sjømat og hav er å satse på Nordland! Høyre satser på sjømatnæringen, fordi sjømat er ikke bare en vinnernæring i dag, sjømat er også en av de største vinnernæringene for Norge i fremtiden.

Mange spør «hva skal vi leve av etter oljen?». Av alle næringene vi har i dag, så er sjømat den eneste som er i nærheten av å konkurrere med oljenæringen på lønnsomhet. Sjømat bidro i fjor med 99 milliarder til fellesskapet – til skoler, til sykehus og til eldreomsorg. Dette er en næring vi skal satse på, og det er synd at Støre ikke mener at sjømat er en vinner.