mandag 30. desember 2019

Budsjett for 2020 er vedtatt

Høsten 2019 har vært preget av en strukturdebatt. Akuttsykehus og studietilbud på videregående har tatt mye oppmerksomhet denne høsten. Alle avgjørelser er ikke tatt ennå, vi kommer til å jobbe politisk videre med disse sakene også i januar 2020.

En viktig strukturell sak som nå er vedtatt, er etablering av DMS i Brønnøysund. DMS'et er svært viktig for oss, og vil gi oss helsetjenester her i Brønnøy som i dag medfører dagsreise for å gjøre andre steder. Dette er et stort fremskritt for pasienter, pårørende og arbeidsgivere for å nevne noen.

Av kommunale saker var budsjett for 2020 og økonomiplan for 2020-23 den viktigste saken som ble behandlet i desembermøtet.  Budsjett for 2020 er meget stramt, det legges opp til å bruke penger fra fond for å gå i balanse. Ideelt sett burde budsjettet hatt en reserve på 20-25 MNOK.  Det har vi ikke, det er i praksis svært lite eller ingen reserver igjen i fond. 



De siste periodene har dessverre gitt en økonomisk situasjon som ikke gir rom for politikk i budsjettet for 2020. Slik kan vi ikke ha det årene fremover.

Dette gjør oss svært sårbare, vi har ikke buffer til å håndtere store, plutselige kostnader. Her gjelder det å "sitte stille i båten" og ha stram styring på økonomien.

Den hyggeligste saken er at eiendomsskatten for 2020 redusert, vi skal betale mindre i eiendomsskatt i 2020 enn tidligere.

Rådmannen har varslet fokus på nivå, struktur og inntekter i 2020.  Dette støtter Høyre fullt ut. Det må legges opp til en nøktern, men forsvarlig drift av kommunen. Vi må finne balansepunktet som gir gode tjenester i rett mengde til et kostnadsnivå som kommuneøkonomien kan takle. Vi ser frem til å følge opp økonomistyringen sammen med rådmannen.

Samtidig er det bekymringsfullt at Brønnøy har befolkningsnedgang. Antall fødsler er nesten halvert, og dette skaper allerede nå press på dagens strukturer innen oppvekst.

Brønnøy trenger flere brønnøyværinger, og vi trenger også sterke kommuner rundt oss.  Det som gagner naboen, er også til hjelp for oss.

Jeg håper derfor at vi i 2020 greier å skape vekst i næringslivet, at innbyggerne og næringsaktører opplever kommunen som en medspiller slik at det skapes interessante arbeidsplasser som gjør Brønnøy og regionen attraktiv for bosetting og etablering. Sammen blir vi sterkere!

Vi får til mye godt i Brønnøy, og vi må fortsette å framsnakke og unne hverandre suksess! Jeg ønsker alle et riktig godt nytt år!

Tore Tveråmo
Brønnøy Høyre, varaordfører