mandag 20. januar 2020

Uke 2/2020; krevende start på året i formannskapet


Det var en variert saksliste som ble behandlet i formannskapet den 15. januar.  Den mest krevende saken var uten tvil saken om kutt i barnehagesektoren.  Dette er en sak vi alle skulle vært foruten, og saken skulle egentlig vært oppe til behandling for lenge siden.

Over tid har Brønnøy hatt nedgang i folketallet og fødselskullene i Brønnøy er omtrent halvert de siste 2 årene, dette gir en stor overkapasitet i barnehagesektoren. Her som ellers må kapasitet og behov avstemmes med hverandre.  Men samtidig er det viktig for Høyre å sikre de ansatte videre jobb, så langt det lar seg gjøre. Derfor foreslo Sp og Høyre forhandlinger mellom Brønnøy kommune og Barnetun om virksomhetsoverdragelse. De ansatte i Barnetun vil i henhold til regelverk få godskrevet sin ansiennitet inn til ny arbeidsgiver.


Det er interessant i denne saken at Ap opprinnelig ikke ville ha med et punkt om virksomhetsoverdragelse. Ni arbeidsplasser og mye kompetanse fra en privat barnehage, stod dermed i fare. Etter at de hadde gruppemøte, så gikk Ap bort fra dette standpunktet, men ville ha med en formulering som skulle skjerme dagens ansatte i kommunale barnehager. Dette avviste vi fra vår side, nedfelte regler ved en overdragelse skal følges.

For Høyre er alle ansatte like viktige, enten de jobber i privat eller kommunal barnehage. Derfor virksomhetsoverdragelse hvor alle behandles likt.

Det ble også fattet vedtak i en sak om statlig finansiering av omsorgstjenester.
Dette er en prøveordning som ser interessant ut, og vi utelukker ikke at den kan være aktuell for Brønnøy. Imidlertid ble det veldig kort tid til å forberede saken. En eventuell deltakelse i ordningen kan få konsekvenser både økonomisk og på måten vi har organisert omsorgstjenesten i Brønnøy.

Formannskapet besluttet derfor at Brønnøy ikke søker deltakelse i forsøksordningen i denne omgangen, men at saken tas opp til en grundigere behandling til høsten.

Det skjer mye positivt i miljøet rundt Havbruksakademiet på Toft. Nå vil skolen etablere videregående skoletilbud innen fiske og fangst i Brønnøy, og de ønsket politisk støtte fra formannskapet. Dette er en positiv sak som styrker lokalt utdanningstilbud. Bare de siste 20 årene er det blitt 45 færre fiskere i Brønnøy, tendensen er den samme i nabokommunene også.
Det bør derfor være rom for mange flere fiskere i kommunen/regionen.

Formannskapet støttet forespørselen om fiske og fangst. Men etter forslag fra Sp og Høyre fikk ordføreren og rådmannen fullmakt til å skrive en tilsvarende positiv uttalelse om etablering av Restaurant- og matfag (RM) ved Havbruksakademiet på Toft. Dette er et tilbud som fylkesrådet vil legge ned på videregående skole.  Et evt. tilbud om RM på Toft kan tidligst komme i stand høsten 2021.

Av sakene som tilhører plan og bygning, så ble det størst diskusjon rundt en søknad om å starte en privat planprosess for områder på østsiden av Brønnøysund. Saken kom opp som en referatsak, og utfallet av saken ble at det skal etableres kontakt mellom søker, administrasjon og politisk nivå for nærmere avklaringer.

Planene i seg selv har potensial i seg til å kunne bety mer aktivitet og flere arbeidsplasser innen reiseliv som er et av satsningsområdene for Brønnøy kommune. En privat planprosess slik den er omsøkt vil ikke medføre noen risiko eller kostnad for kommunen. Når planen foreligger, så skal den opp til politisk behandling, vi gir dermed ikke fra oss kontrollen på noen måte.

Så hadde vi også gleden av å si ja til en utbygger av et naust, administrasjonen hadde innstilt på 40 kvm. Et enstemmig formannskap omformulerte dette til å gjelde inntil 50 kvm i stedet.  En triviell sak i det store bildet, men hvorfor si nei når vi kan si ja?

Ørjan Moe, 1. vara, formannskapet
Tore Tveråmo, varaordfører