lørdag 25. januar 2020

Ja til salg av kommunal bygningsmasse vi ikke trenger!


Sp og H har gått inn for å sette i gang salg av eiendommer og bygninger i Brønnøy kommunes eie, som det er liten eller ingen aktivitet i.

I forbindelse med budsjettbehandlingen i kommunestyret 18. des. ble følgende tilleggsforslag fra Sp og Høyre vedtatt:

"Brønnøy kommune har en bygningsmasse på 64500 kvm. Av dette er det 3700 kvm eiendomsmasse som det ikke er aktivitet i. I tillegg kommer eiendommer som det er liten aktivitet i.
Eiendommer binder opp ressurser til drift og vedlikehold, samt kostnader knyttet til bl.a. forsikring. Det må være et mål at kommunen har en bygningsmasse som aktivt brukes og dermed utgjør en verdi, både praktisk og økonomisk. Rådmannen skal senest innen 01. april 2020 fremlegge en oversikt over eiendommer, unntatt formålsbygg, som kan selges. Oversikten legges frem til politisk behandling før taksering og salgsprosess starter."

Med dette oppnår vi at Brønnøy kommune ikke sitter på eiendomsmasse uten aktivitet, som binder opp både kapital og krever vedlikehold og tilsyn. Alle formålsbygg (skoler, sykehjem og lignende) er selvfølgelig unntatt vårt ønske om avhending.

For Brønnøy Høyre er dette en viktig sak som vi vil være pådrivere for å få fortgang i. Etter vårt syn skal vi ikke å binde opp penger og arbeidskraft i uvirksom, kommunal eiendomsmasse. 
Det er god og fornuftig forvaltning å selge det vi ikke trenger. Kommunen frigjør kapital til andre investeringer eller nedbetaling av lån, og kjøper får en mulighet til å skape verdier.
At så mye som 3700 m2 av bygningene er uten aktivitet er alt for mye, og salg av mest mulig av dette skal iverksettes.
I tillegg må man få oversikt over hvilke bygninger som har liten aktivitet, og se på om også noen av disse kan selges.
Vi forventer at oversikten vil få frem politiske skillelinjer. Det skal vi tåle, vi mener denne prosessen skulle vært gjort for flere år siden.
Høyre ser frem til rådmannens oversikt i april!

Ørjan Moe, gruppeleder for Høyre og vara til formannskapet