mandag 27. januar 2020

Det største sykehuset blir lagt sør for Korgfjellet!

I dag har helseminister Bent Høie formidlet sin beslutning om Helgelandssykehuset 2025. Han følger vedtaket som Helse Nord har fattet, og dermed også tilrådningen som kom fra Fylkestinget.

Dette betyr en tosykehusmodell med hovedsykehus i Sandnessjøen og omegn, akuttsykehus i Rana samt et poliklinisk tilbud i Mosjøen. Dette betyr også at administrasjon og ledelse skal flyttes til hovedsykehuset.

Det betyr også at Sandnessjøen sykehus også i fortsettelsen vil være sykehuset som støtter Brønnøysunds tilbud, noe som blir enda viktigere når Brønnøysund får distriktsmedisinsk senter.



Dette er ikke en løsning som har stått øverst på ønskelisten for noen kommuner på Helgeland, verken nord eller sør for Korgfjellet, men det er et helt klart kompromiss som vi tror er egnet til å ta Helgeland inn i fremtiden.

Prosessen vi har hatt frem til i dag har vært svært omfattende, og debatt-temperaturen har til tider vært særdeles høy.

Nå er imidlertid beslutningen fattet, og tiden er kommet til å gå videre. Brønnøy Høyre, Alstahaug Høyre og Vefsn Høyre håper at hele Helgeland vil gå videre sammen.

Nå må vi arbeide konstruktivt både når det gjelder avklaringer som hører til i konseptfasen og når det gjelder spørsmål rundt infrastruktur. Det er ingen tvil om at en slik beslutning vil bety mye for blant annet samferdselstilbudene på Helgeland, og denne jobben begynner også nå.

Helgelandssykehuset må også ta dette vedtaket inn i de beslutninger som de har fattet, eller er i ferd med å fatte, med hensyn til eksempelvis samling av kreftkirurgi eller flytting og utvidelse av det psykiatriske tilbudet.

Helseministerens beslutning er fattet på et meget omfattende grunnlag, og det er på sin plass å rose Bent Høie for å ha gjort sin del av jobben på en særdeles ryddig måte, og ikke minst ha latt alle interessenter få god anledning til å føre frem sine synspunkt.

Avslutningsvis gjentar vi derfor ønsket om at Bent Høies beslutning blir vist den respekten den fortjener.

Tore Tveråmo, Brønnøy Høyre
Jørn Clausen, Vefsn Høyre
Stig Tore Skogsholm, Alstahaug Høyre