søndag 16. februar 2020

Tore blogger - barnehage, etterlønn og økonomien i Brønnøy

Barnehage, etterlønn og strategisk næringsplan, Equinor og MMB!


Det var en liten, men variert saksliste i kommunestyret den 12. februar. Sterkest inntrykk gjorde utvilsomt spørsmålet om Barnetun som ble stilt i spørretimen. Saken om barnehager vekker sterke følelser og engasjementet er sterkt.

Formannskapet la i sitt møte den 15. januar størst vekt på muligheten for å sikre ansatte i Barnetun fortsatt jobb, og da i kommunale barnehager. Derfor ønsket formannskapet forhandlinger mellom Brønnøy kommune og Barnetun med tanke på virksomhetsoverdragelse. Dette er styret i Barnetun ikke interessert i.

Barnetun har gjennom sin advokat varslet et søksmål mot kommunen der hensikten er å fortsette drift av barnehage i samme lokaler også i barnehageåret 2020-2021. Jeg forventer derfor et nytt saksfremlegg om barnehagestruktur fra rådmannen.

Samtidig er det slik at fødselskullene i Brønnøy er omtrent halvert de siste 2 årene. Dette gir en stor overkapasitet i barnehagesektoren. Vi har langt større kapasitet enn behovet tilsier, og som ansvarlige politikere skal vi sørge for et fornuftig og kvalitativt godt tilbud på alle tjenester til våre innbyggere.

Det er fremdeles behov for å ta ned 3.6 millioner innen oppvekst i 2020. Det er ikke aktuelt å ha en så stor overkapasitet uten å gjøre grep. Ikke har vi råd til det, og ikke vil det være forsvarlig av oss heller av hensyn til andre tjenester til våre innbyggere.


I saken om etterlønn til forrige ordfører så ble utfallet at det ikke ble innvilget 1 måneds etterlønn som rådmannen hadde innstilt på. Gruppene til både Sp og Høyre ble fristilt. Flere representanter ga uttrykk for at den økonomiske situasjonen ikke ga rom for å innvilge etterlønn. Inndekning måtte i så fall skje over disposisjonsfondet. Saken ble avvist med 21-6 i stemmegivning.

Saken om smart strategisk næringsplan (SSNP) ble også behandlet. Planen ble levert til behandling til det forrige kommunestyret, men ble av ulike årsaker ikke behandlet før nå. Det ble påpekt mangler med tanke på primærnæringene. Andre mente at innholdet ikke lengre var "ferskvare". Til tross for dette så ble planen vedtatt.

Dermed kan oppfølgingsplaner bli utarbeidet, og det er her det interessante ligger. Hva vil vi med Brønnøy? Hvor tøft skal vi satse? I Høyre gleder vi oss til oppfølgingsplanene blir utarbeidet, vi har store forventninger til næringssjefen. Skal vi greie å oppfylle ambisjonen om Brønnøy +200 nye arbeidsplasser innen 2023, så må vi lykkes med næringsarbeidet.

Innimellom dette hadde vi et par interessante orienteringer. Equinor (vårt gamle Statoil) fortalte om sin satsning i Nord-Norge, her har de klare mål om nordnorske lærlinger og satsning på fornybar energi.

Orienteringen om Musikkbasert miljøbehandling (MMB) var også interessant. Gjennom å bruke musikk, sang og dans som del av behandlingen er bruk av medisiner og tvang kraftig redusert i Brønnøy. Både videregående skole med kor Noisy og musikkskolen deltar, med Ragnhild Skille fra Musikkskolerådet som primus motor. Dette er et godt eksempel på hvilken merverdi som samarbeid mellom flere sektorer kan utløse.

Prosjektet er banebrytende i Norge (Brønnøy leder an!), og Helsedirektoratet ser nå på muligheten for å ha flere pilotkommuner etter modell fra Brønnøy.

Tore Tveråmo, varaordfører i Brønnøy