tirsdag 3. mars 2020

Driftsresultat i minus for 2019

Det økonomiske resultatet for 2019 er nå klart. Med et positivt resultat på 19.6 MNOK er det lett å tenke at økonomien i Brønnøy er under kontroll. Det er den ikke.
I 2019 ble det brukt 6.7 MNOK av disposisjonsfondet. I tillegg kommer det såkalte premieavviket som for 2019 medfører en inntektsføring på 16.3 MNOK. I sum gir dette et driftsresultat på -3.4 MNOK.

Fordelt på alle årets dager gikk dermed Brønnøy kommune med drøye 9000 kr i minus, dag for dag i hele 2019. Slik kan det naturligvis ikke fortsette, som ansvarlige politikere er det vårt ansvar å få kontroll på økonomien.
Ved å ha forutsigbar og bærekraftig kommuneøkonomi, så får vi også anledning til å drive utvikling av kommunale tjenester og nye investeringer.
I Høyre ser vi derfor frem til den 18. mars, da er det møte i formannskapet. Rådmannen har varslet gjennomgang av økonomisk omstillingsplan i det møtet.
Forhåpentligvis får vi da en god, innledende diskusjon om både retning og fart i omstillingsplanen. Vi i Høyre forventer også at det etableres kontrollpunkt som sikrer at vedtatte måltall blir oppnådd.
Vi er optimistiske, dette skal og må vi få til!
Til slutt; hva er premieavvik? Premieavvik er forskjellen mellom innbetalt pensjonspremie og kostnadsført pensjonskostnad. For Brønnøy ar premieavviket positivt, altså er innbetalingene større enn det som er kostnadsført. 
Dette er altså ikke en "inntekt" som medfører innbetaling til kommunekassen. Økonomisjefen vår, Frank Nilsen, har flere ganger kalt dette for "tullepenger". Det er altså ikke reelle penger som kan brukes til drift eller investering.

Tore Tveråmo, varaordfører i Brønnøy