fredag 6. mars 2020

Tore blogger – tingrett, røde regnskapstall, lydopptak, eiendommer til salgs og vigsel!

Tingrett: Denne uken startet riktig så bra med nyheten om at tingretten i Brønnøy skal bestå. Vår egen Margunn Ebbesen har jobbet mye med denne saken opp mot egen regjering, og vedtaket sikrer at Brønnøy fortsatt skal ha tingrett.

Tingretten er et viktig kompetansemiljø, i tillegg styrker den det lokale advokatmiljøet. For brukerne betyr det også reduserte kostnader og ikke minst nærhet til en lokal tingrett.

Visst du forresten at Brønnøy Tingrett er en nasjonal mortifikasjonsdomstol? Det betyr at retten avsier dom på sletting eller gjenoppretting av pantedokumenter.



Røde regnskapstall: Så kom de foreløpige regnskapstallene for 2019, som viser et negativt driftsresultat i Brønnøy. Selve driften går med -3.4 MNOK. Korrigert for bruk av disposisjonsfond og premieavvik så er årsresultatet på +19.6 MNOK. Fordeler vi derimot det driftsmessige underskuddet jevnt på hele året, så utgjør dette ca. 9000 kroner i daglig underskudd. 

I desembermøtet vedtok kommunestyret noen måltall for økonomistyringen i Brønnøy. For driftsresultatet betyr dette at vi burde hatt et overskudd på driften på drøye 13 MNOK, og ikke et underskudd på 3.4 MNOK.  Det viser at vi i 2020 må starte jobbingen med en økonomisk omstillingsplan.

Saken om omstillingsplanen blir spennende, her må vi som politikere tørre å sette både retning og fart. Den skal for øvrig til behandling i formannskapet den 18. mars.

Lydopptak: På onsdag ble det kjent at det foreligger lydopptak fra møte i Brønnøy Havn den 2. desember. Opptaket ble gjort kjent for flere den 29. januar.

Mot slutten av februar ble lydfila verifisert av firma som har spesialkompetanse innen datarekonstruksjon, datasletting og dataetterforskning. De konkluderer med at lydfila ikke er tuklet med, og at ord som "kameraderi", "kjøpt og betalt" eller "korrupsjon" ikke finnes i opptaket.

Dette reiser en rekke interessante spørsmål. Flere av de er omtalt i lokalpressen.

Saken er i rettssystemet, forhåpentligvis greier partene å løse flokene før en evt. rettssak.

Eiendommer til salgs: I desember fikk rådmannen i oppdrag å lage en liste over eiendommer som kan vurderes solgt. Bakgrunnen er at kommunen har drøye 3000 kvm boligmasse med ingen aktivitet i. Dette er kostnadskrevende, og etter min mening dårlig forvaltning av de ressursene kommunen rår over. 

Rådmannens liste er nå lagt frem for politisk behandling. Den inneholder 8 konkrete eiendommer, der rådmannen gir sin vurdering om salg eller fortsatt kommunalt eierskap. Eiendommer som Velfjord Aldersheim, landbruksareal på Reinfjord Lille, "Slottet" og en naboeiendom til Salhushallen er på lista. 

I utgangspunktet hadde jeg håpt på en lengre liste, og enda flere eiendommer med en anbefaling om salg. 

Vigsel: På fredag hadde jeg gleden av å gjennomføre min første vigsel, det var stor stas og en stemningsfull seremoni. To mennesker lovet hverandre troskap livet ut, sånn skal det være. 

Tror nok jeg var mer spent enn brudeparet, men det gikk bra!


God helg, alle sammen!

Tore Tveråmo, varaordfører i Brønnøy