torsdag 6. mai 2021

Millionoverskudd og brutte løfter

Siv Aglen og Mona Nilsen inviterer i et avisinnlegg i Brønnøysund Avis til eventyrstund, med bortfallet av 70 millioner kroner til Tosenveien som bakteppe. Skribentene leser fra Aps bok med historier om hvordan Regjeringen sulteforer kommuner og fylkeskommuner. Vi antar at plassmangel var årsaken til at de ikke samtidig var innom fortellingene om «skattelette til de rike» og «bestemor på anbud».

Den sulteforede og nødstilte Nordland fylkeskommune lever i en så grusom armod signert Regjeringens reduserte overføringer, at netto driftsoverskudd for fylkeskommunen i 2020 bare var på 696,7 millioner kroner. Dette medfører en resultatgrad på skarve 9,7%.

Alle som har tjenestegjort i lokale kommunestyrer vet at det er umulig å overleve på så magre tall, og da er det klart at fylkesrådet må trekke tilbake utlovede midler til formål de har ansvaret for å ta vare på og utvikle.

Fakta er greit å ha med seg når man diskuterer, og med til historien om en grådig Regjering som ikke gir nok midler til fylkene, og til kommunene hører det at de beste kommuneøkonomiske årene på denne siden av totusentallet har kommet med regjeringen Solberg.

Samtidig har veibudsjettene i Norge blitt nær doblet, og Nordland har fått en meget stor del av denne kaken. Det vet alle som har trafikkert E6 – en strekning som DDE noe misvisende omtalte som den «strakaste» veien, men som nå endelig begynner å leve opp til dette.

Og dette vet nok både Aglen og Nilsen, men det passer dessverre dårlig inn i deres historiefortelling.

Det er lov til å bli skuffet når betydelige veimidler som har vært etterlengtet i årevis, bare blir borte.

Den følelsen fikk også tidligere fylkesråd, nå Steigen-ordfører Aase Refsnes, kjenne på. Der ble de fratatt 100 millioner kroner. Hun påpeker at løfter er til for å holdes, og det er vi enige i – også løfter gitt i forbindelse med valgkamp.

Det er synd at Arbeiderpartiets representanter ikke er mer opptatt av å faktisk skape løsninger, men i stedet følger opp moderpartiets direktiv om at Høyre alltid skal ha skylden.

Vi skulle gjerne sett at Aglen og Nilsen brukte like mye energi på sine egne i fylkesrådet. For oss virker det som om de ikke tenker å bruke noe politisk energi på fylkesrådet. Nei, innsatsen brukes på å sverte Regjeringen og skylde på andre.

For faktum er at det er Arbeiderpartiet som sitter ved makten i Nordland.

Det har de gjort siden tidenes morgen, og det har de gjort under skiftende regjeringer. Vedlikeholdsetterslepet er like mye Jens Stoltenberg sin feil som det er Erna Solberg sin, hvis det er regjeringen som alltid skal ha ansvaret.

Vi tror imidlertid at folk i Nordland ønsker seg politikere som tar ansvar, i stedet for å bare fordele det på alle andre. Nordland fylkeskommune har penger, det er et faktum som det er vanskeligere og vanskeligere for Arbeiderpartiet å benekte.

Anbefalt resultatgrad er 4%, vi gjentar at Nordland ligger på 9,7%. Da fins det handlingsrom til å innfri de løfter som er gitt. 

Sett i gang!


Stig Tore Skogsholm, fylkestingsrepresentant for Nordland Høyre
Tore Tveråmo, Brønnøy Høyre