torsdag 7. september 2023

Landbruk og skogbruk er viktig for Brønnøy kommune


Brønnøy kommunes strategiske næringsplan går ut i 2023. Denne planen inneholder ikke noe som angår landbruk og skogbruk.

Brønnøy kommune har et landareal på ca. 1000 km2. Landbruksarealet som er i aktiv drift teller nesten 36 km2 og gjør Brønnøy kommune til en av de største landbrukskommunene i fylket.

Av kommunens areal er 300 km2 skogkledd og av dette er 80 % produktiv skog.

I Høyre har vi ambisjoner på vegne av landbruk og skogbruk i Brønnøy. Næringene er viktige for bosetting og sysselsetting, ringvirkningene er store også for andre næringer.

Landbruk og skogbruk representerer store verdier i og for Brønnøy kommune, det er derfor viktig at dette blir synliggjort i en egen eller som del av ny næringsplan.

Ta skogbruksnæringen som eksempel. Brønnøy har omtrent 350 skogeiere, og med utskipet volum fra Gårdsøya (i 2022) på 15 000 m3 en nettoverdi på 4 MNOK til skogeierne. I perioden 2025-2050 er det planlagt å levere mellom 50 000 - 65 000 m3 årlig.

Det er denne type diskusjoner vi i Høyre savner.

Vi er også inspirert av det banebrytende arbeidet som gjøres på Sømna Biogass. Dette er et svært godt eksempel på hvordan verdiskapingen innen landbruket kan gjøres enda større, og i tillegg være viktig for det grønne skiftet.

Vi tenker at den nye næringsplanen vil gi kommunen større mulighet til å bidra til strategisk og langsiktig tilrettelegging i hele kommunen.

Brønnøy Høyre mener derfor at det straks må startes på arbeidet med en ny strategisk næringsplan der landbruk og skogbruk blir en del av planen på lik linje med det øvrige næringslivet.

Tom Okan 💙 13.-kandidat for Høyre
Kurt A Nilssen 💙 26.-kandidat for Høyre