mandag 8. juli 2013

Den politiske uken som gikk ved Paul Birger (uke 27, 2013)

Statsbygg anbefaler Sentrum!
På onsdag ble det kjent at Statsbygg har anbefalt sentrumslokalisering for det nye registerbygget, og på fredag ble innstillingen gjort offentlig tilgjengelig.
Etter å ha studert alle dokumentene i saken er det grunn til å berømme Statsbygg for en grundig gjennomgang av fordeler og ulemper med de ulike alternativene. Med utgangspunktet i mandatet Statsbygg fikk fra NHD, framstår også anbefalingen om lokalisering i sentrum som det klart beste alternativet når alle parametre er vurdert.  



Denne anbefalingen er også i samsvar med hva ledelsen ved Brønnøysundregistrene/den lokale styringsgruppen har gått inn for, basert på noen forutsetninger som Statsbygg mener enten er imøtekommet eller kan imøtekommes. 
Anbefalingen om lokalisering i sentrum er også i tråd med Brønnøy Kommunes ønsker, selv om kommunen ikke har uttalt seg om utforming og konkret lokaliseringsløsning. For Brønnøy Kommune har det viktigste hele tiden vært å sikre Brønnøysundregistrene funksjonelle og gode lokaler som sikrer fortsatt vekst og utvikling. I tillegg har vi hatt et ønske om at en så vidt stor investering også måtte anvendes på en måte som utviklet Brønnøysund som et godt og attraktivt regionssenter.

Det er også med tilfredshet vi registrerer at den anbefalte løsning sikrer den grønne lungen på Schrødereiendommen/Schrøderhaugen på en fin måte.

Selv om Statsbygg kun har levert en anbefaling, og det er NHD som skal ta det endelige valget, tilsier det grundige utredningsarbeidet, og at det er enighet om lokalisering mellom Brønnøysundregistrenes styringsgruppe, Brønnøy Kommune og Statsbygg, at det ut fra faglige vurderinger skal svært mye til for at anbefalingen ikke skal bli fulgt.

Dette forsterkes ut fra Nasjonale føringer for arealpolitikk og lokalisering som ble vedtatt ved kongelig resolusjon fremmet av sittende regjering så sent som 24.06.2011 og fylkesplan for Nordland for perioden 2013 – 2025.
NHD skal etter planen fatte sin beslutning medio august, og alle de ulike alternativene krever både reguleringsendringer og konsekvensutredning. Dette gjør at saken vil bli lagt ut til offentlig innsyn når kommunen mottar den, slik at alle får anledning til å komme med sine innspill.

Sterkt fra Ungdomsrådet
På siste møte i planutvalget fikk politikerne direkte formidlet via film hva som kan gjøres for at det skal bli bedre å være ung i Brønnøy i 2024 enn i 2013.
Ungdomsrådet har gått gjennom oppsummeringene fra  Ungdomspolitisk dag og sammenfattet dette til en felles uttalelse fra barn og unge i Brønnøy kommune.

Jeg fikk selv anledning til å delta på deler av den ungdomspolitiske dagen, med fullsatt kinosal og stort og konstruktivt engasjement. I forhold til de øvrige temamøter og grendemøter vedr. kommuneplanen, var etter min mening den ungdomspolitiske dagen den mest levende og engasjerende.
Blant de mange gode innspill som kom, var ønsket om en grønnere by et av de mest konkrete.
Dette er et ønske de fleste av oss politikere deler, men det er ikke nok med enighet. Det må følges opp med konkrete tiltak, både for å sikre eksisterende grøntområder, utvikle nye områder, og ikke minst bedre kvaliteten og tilgjengeligheten på områdene.

Schrødereiendommen og Schrøderhaugen må i størst mulig grad sikres som en grønn lunge i sentrum, men må samtidig gjøres mer tilgjengelig og attraktiv for brukere enn den er i dag.
Opparbeidelsen av Strømsneset vil komme i gang i løpet av kort tid, og bør følges opp med bru over til Lille-Brønnøya, hvor nordenden må utvikles som grøntområde i tråd med reguleringsplanen. På denne måten vil man få en forlengelse av grøntområdene rundt Frøkenosen og helt ut til Brønnøysundet.
Havnepromenade fra Blomstervika til Fiskerihavna vil også bidra til økt tilgjengelighet.

Høydene rundt Brønnøysund sentrum bør gjøres mer tilgjengelig gjennom tynning av skog og opparbeidelse av stier. En del av disse tiltakene er kostnadskrevende, mens andre bør kunne realiseres med små midler. For inneværende år er det budsjettert med om lag 11 mill kr til samarbeidsprosjektet på Strømsneset, der Nordland Fylke og private bidrar sammen med kommunen.

Fiskemottaket og Fiskerihavna
I uka som gikk åpnet fiskemottaket dørene igjen etter lang tids stenging. Åpningen ble mulig takket være solid innsats og engasjement fra Jan A Johnsen som foruten å være styreleder i Fiskemottaket også er leder i Fiskarlaget og Havnestyret. Hans innsats førte til at man lykkes å få til en avtale med Rørvik Fisk og Fiskemat som gjør at fiskerne igjen får levert sine fangster lokalt.

For Brønnøysamfunnet er dette svært viktig. Sammen med Kystverket har kommunen nå ferdigstilt infrastrukturen i Fiskerihavna, med moloer og utfylling av tomteområder. Opparbeidelse av vann, vei, avløp, m.m. er også på det nærmeste ferdigstilt. Totalt er det investert tosifret millionbeløp fra det offentlige i oppgradering av denne delen av havna.
I tillegg til fiskeriaktiviteten har også Algea en betydelig aktivitet, og har i løpet av det siste året foretatt en total fornying av sitt anlegg. Dette sammen med utbygging som pågår eller er planlagt fra fiskernes side gjør at det totalt investeres over 30 mill kr i privat regi i fiskerihavneområdet.

Sommerstemning
Selv om vi de siste par dagene ikke akkurat har hatt sommervær, er sommerstemningen i fred med å synke inn. Sist uke hadde vi 1100 Cruiseturister på besøk på en og samme dag, og over halvparten av disse deltok i ulike aktiviteter i Brønnøysundområdet. Hurtigrutens forlengede liggetid bidrar også til å skape liv på ettermiddagene. På lørdag kom også sommerarrangementene i gang for fullt med folkefest på Nevernes og familiedag på Toft.

I uka vi når går inn i gjennomføres utflytterstevnet, og NRK sitt sommeråpent kommer til byen. Uka deretter er det både Rootsfestival og Torghattmesse. Brønnøy MC klubb har sitt årlige treff der det kommer rundt 170 - 200 tilreisende, noe som også i norsk målestokk begynner å bli et stort treff.  Med eller uten bistand fra værgudene framstår dermed Brønnøysund som sommerbyen i Norge i ukene som kommer.